FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Layoutlar Arası Geçişte Summarize!

+3 oy
528 kez görüntülendi

Herkese selam ederim;

 

Üzerinde çalıştığım projede nerede ise sonra doğru yaklaştım. Çoğu gitti ( siz üstadların da desteği ile ) azı kaldı şükür. Şimdi projenin sunucu testleri ile birlikte gerek görsel düzenlemelerini, gerekse karşılaştığım ufak tefek sorunların düzeltmelerini yapıyorum. 

Çalışma dosyasını sunucuda çalıştırdığım zaman Summarize diye bir diyalog çıkıyor ve en az bir on saniye kadar hesaplama yapıyor. Bu işlemden kurtulmanın bir yolu var mı yada bu süreyi daha da kısaltmamın bir yolu?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder hayırlı günler dilerim.

 

Saygılarımla.

6, Haziran, 2017 Server kategorisinde ercanD (71,050 puan) tarafından soruldu

3 Cevaplar

+1 oy
Summary alanlarınızın hesaplamalarnın yapıldığını belirtiyor.

Database dosyanızı kendi bilgisayarınızdan çalıştırarak server ile olan farkı gözlemleyebilirsiniz.

Bu süre, bilgisayarın donanım performansı haricinde; summary alanlarınızın ve kayıtlarınızın çokluğuna ve de ilişki mimarinize göre değişebilir.
6, Haziran, 2017 Recep Güney (69,500 puan) tarafından cevaplandı
Local de hiç bir şey belli olmuyor fakat herhangi bir kayıt girmesem veya bir değişiklik yapmasam bile sunucuda hemen hemen her layout değiştirdiğimde bu hesaplamaları yapıyor.

FM Sunucu belleğini artırdığımda süre biraz daha kısaldı ama yine yeterli değil.
Server donanımınızın kaynaklarını (Cpu, ram, Disk, Network vb...) iyileştirmenizi öneririm
Kaynak arttırımı NAS sunucuda biraz zor olacak İşlemci 4 çekirdek Celeron ( J serisi ) ram 8GB, Diskte kapasite sorunu yok 64MB Cache 7200 NAS disk Raid1, 2 adet  1Gbps ethernet kartı var birini yere ağa ayrılı diğeri web sunucuya ayarlı.

Herhalde işlemci biraz yetersiz kalıyor.
+2 oy
Summary alanları ihtiyaç olmayan yerleşimlere koymamakta fayda var.
6, Haziran, 2017 F. Osman Cabi (197,900 puan) tarafından cevaplandı
Bir çözüm keşfettim herhalde. Nerede ise yarıdan fazla performans sağlıyor. Gerçi siz değerli hocalarımız biliyorlardır. Benim için yeni bir keşif gibi.
ben de öğrenmek isterim, nedir yönteminiz?
Veritabanında farklı bir tabloda yapılan hesaplamayı bu tablo ile ilişkisiz bir layoutta görüntülediğim zaman hesaplama süre çok uzuyor ve hesaplamanın yapıldığına dair bir diyalog (yukarıda  Summarize bağlantısını tıkladığınızda göreceksiniz. ) ekranda görüntüleniyor demiştim.

Çözüm şu şekilde;

Farklı tabloda yapılan hesaplamayı layout un ilişkili tablosunda calc bir alan oluşturuyorum ve bu alanın değerini ekrana bastırıyorum.

Örnek ile açıklamam gerekir ise;

sofor ve faturafis diye iki tablom var faturafis tablosunda TonajToplam ve ToplamToplam isimli iki summary alan var.

soforler tablosu ile ilişkili olan bir layout ta bu alanları direk olarak faturafis tablosundan çekiyordum yani faturafis:TonajToplam ve faturafis:ToplamToplam diye.

Deneme yanılma ile yaptığım yöntemde ( doğruluğu konusundaki yorumu siz değerli hocalarıma bırakıyorum ) ; soforler tablosunda TonajToplam ve ToplamToplam isimli iki adet calc alan oluşturdum ve faturafis te olan bu alanları oluşturduğum calc alanlara çektirdim. Sonra soforler tablosu ile ilişkili olan layout a bu calc alanları yerleştirdim. Sonuç mükemmel. 5 saniye görünen diyalog şimdi görünmüyor.

Bu bahsettiğim sadece iki alandan ibaret. Bir kaç layout var bunlarda 16 -17 tane summary alan var bunları da aynı işleme tabi tuttum. 15-20 saniye ekranda görünen hesaplama diyalog ekranı şimdi 5-6 saniye bile sürmüyor kapanıyor. bence sonuç mükemmel. Dediğim gibi doğruluğu konusunda yorumu siz değerli hocalarıma bırakıyorum. test ettikçe sonuçları daha iyi gözlemliyeceğim bakalım herhangi bir sorun çıkacakmı?
0 oy
Yoğun kayıtlarda Summary alanlardan kurtulmanın çaresi. İhtiyaç anında toplam veya özet hesaplamaları scriptlerle yapın. Yoksa yazılımın canına okur.
7, Haziran, 2017 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
Mehmet hocam; İlginiz ve cevabınız için çok mutlu oldum. Beni gururlandırdınız. teşekkür ederim.

Script ile nasıl yapılacağı konusunda en ufak bir fikrim bile yok. Ama yarından tezi yok çalışmalar başlayacağım. Takıldığım bir yer olursa dersem ayıp olur mutlaka takılacağım birden fazla şey olacağına eminim. Bu durumda da yardımlarınızı ve desteğinizi esirgemeyeceğinize dair hiç bir şüphem yok. Şimdiden teşekkür eder hayırlı günler dilerim

Saygılarımla.
Muhtterem Zekle :))
...