FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

FM ile ERP tarzı kapsamlı uygulamalar geliştirilebilir mi?

+3 oy
760 kez görüntülendi
Çalıştığım kurumda birbirinden bağımsız 10 a yakın uygulama yaptım. Zamanla hem birçoğunu geliştirdim hem de birbirleriyle entegre ettim (toplam13 tablo ve 1.5 Milyon kayıt var). Şimdi gelinen noktada bunlara yeni uygulamaların ilave edilmesi ve mevcut dosyaların da (baştan planlı yapılmadığı için) yeniden yapılması gerekiyor. Bazı durumlarda muhasebe programına (mikro) veri gönderilmesi, sms, banka web servislerine entegrasyonlar gibi çözümler de gerekiyor.

Profesyonel bir yazılım firmasına ön analiz çalışması yaptırdık. Rapor hazırlayan kişi "iş olarak burada bir holdingten daha büyük bir iş var" şeklinde yorum yaptı.

Buna göre FileMker ile bu kadar büyük bir işe kalkışmak doğru mudur?

Ayrıca FileMakerle yapılmış paket uygulamalar satın alabileceğimiz yerler var mı? Hazır paket uygulamaları birbiriye entegre ederek ilerleyebilir miyiz? İnsan kaynakları, doküman yönetimi, proje takibi, iş takibi, müşteri takibi, satın alma gibi piyasada karşılığı olan işler için hazır çözümler kullanılabilir belki.
25, Eylül, 2017 Yönetimsel kategorisinde serkanbayrak (40,250 puan) tarafından soruldu
27, Eylül, 2017 serkanbayrak tarafından düzenlendi

4 Cevaplar

+3 oy
 
En İyi Cevap
Tablo/kayıt sayısı anlamında çok daha yüksek veri işleyen uygulamaları 50'den fazla kullanıcısı olan sistemlerde başarıyla yürütüyoruz. İhtiyaçlar belirliyse bir çok işi FileMaker tarafında çözebilirsiniz.

Ancak uygulama büyüdükçe küçük detaylar daha önemli hale gelmeye başlıyor. İhtiyaç olan her alan her tablo gelişi güzel eklenirse tablo yapılarınız ve ilişki grafiğiniz içinden çıkılmaz/yönetilemez bir hale gelebilir. Önceki çalışmalarınız bu konuda zaten bir tecrübe katmıştır.

Stater solutions yada starting point gibi template dosyalar yeni kullanıcılar için hızlıca bir şeyler oluşturmaları için kullanılabilir. Ancak eski sistemi bütünleşik yeni bir sisteme taşıyacaksanız bu tip template'ler sizin için hem yetersiz hem gereksiz olacaktır. Şöyleki ihtiyacınız olmayan alanlar tablolar olacak, tüm yapıyı bilmediğiniz için bunları silmeniz kolay olmayacak. Benzer şekilde özel ihtiyaçlarınız için alanlar tablolar açmanız gerekecek. Ayrıca entegrasyon için ilave bir çaba gerekecek.

Bunun yerine bu uygulamalardan ve web üzerinde yayınlanan örnek dosyalaradan ilham alarak kendi ihityacınıza göre uygulamanızı oluşturmanız yerinde olacaktır.
25, Eylül, 2017 F. Osman Cabi (197,900 puan) tarafından cevaplandı
26, Eylül, 2017 Goksel_Gokce tarafından seçilmiş
+2 oy
Ben bir kac makro proje gerceklestirdim. Sorunsuz calisiyor. Fakat bu gibi projelerde programci olaya hakim olmali. Bfasit projeler gelistiren kisiler basta sorun yasamaz ama proje ilerledikce sorunlar olusmaya baslar ve muhtemelen cozume ulastiramaz.

Hazir paket olarak fmstarting point var ucretsiz ama bu iş icin cok basit kalir. Kendiniz iyi bir planlama ile daha kolay bitirirsiniz.

Basit bir cevap yok isterseniz tlfdan bana ulasabilirsiniz.
25, Eylül, 2017 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
+2 oy

Serkan Bey Merhaba,

 

FileMaker ın tek sıkıntısı Lisansının biraz pahalı olması ve SQL gibi Express versiyonunun olmayışı. Aslına bakılırsa ORACLE veritabanını sitesinden indir kur full kullan adamlar lisans bile sormuyor. SQL hakeza. Bunların Express veya Lite sersiyonları var. Küçük işletmelere veya micro çözümlere fazlası ile yetiyorlar.  

 

Peki FileMaker ı anlamlı kılan nedir. Burada birkaç unsur var.

  1. Hızlı Uygula Geliştirme
  2. Toplam Uygulama Geliştirme Maliyeti  %40 - %50 daha Düşük (KOBİ lerde hayat kurtarıyor.)
  3. Karşılık verdiği süreçlerde çok esnek.
  4. Çok Kısa sürede firma İçerisin de iştiyakı olan bir personel Filemaker da yetişiyor ve kendine yetmeye başlıyor. 

 

Benim 20-30 milyon datalı müşterilerim oldu. Şimdi 50-60 milyonu aşmıştır. Yazılımları tıkır tıkır çalışıyor.

 

Şimdi size yakınlarda yaptığım  "BI"  Business Intelligence,  "İş Zekası" projemden bahsedeyim. OTO Yedek Parça üreten bir firmada MICRO MRP II ERP çalışmakta. SQL veritabanındaki gerekli dataları işleyerek 10 gün zarfında, salında 10 günün 8 günü detaların yerini bulma ve en uygun yöntemi aramak ile geçti. Sonunda koca fabrikanın en ince kılcal damarlarına kadar girerek YÖNETİMSEL RAPORLAR oluşturmaya başladık. Daha önce BI yapan bir çok firma ile çalışılmış ama tüm projeler fail olmuş. Sonunda kendisi gibi Filemaker kullanan bir müşterisi FileMaker ı önermiş.

 

Bugün MICRO nun STOK HAREKETLERİ Tablosu ile müşterinin Gerçek Stok Excellerini kombine ederek Gerçek Stok ile MİCRO daki Stokları karşılaştırdık. MÜKEMMEL BİR SONUÇ Elde ettik. Mikroda STOK HAREKETLERİ tablosunda olmayan ve eklenmesine izin verilmeyen alanları FileMaker da Calculation ve Sammry alanlar olarak açtık. Micro veridabanı tablosuna birde güzel Portal ekledik ki, gerekli tablo İlişkilerini tanımlayınca  2 saate olmaz denilen ve firmanın en sıkıntılı STOK yönetimini çözmüş olduk.

 

Fakat Dün akşam IT danışmanlığını yaptığım bir kurumun Genel Müdürü bir projesini Filemakerda yapalım dedi. Olmaz dedim!. Proje tüm dünyaya açık aynı anda 100 lerce kişinin gireceği ve from dolduracağı bir web projesi idi. Bu durumda WebDirect işimizi görse de lisansı uçuk olacaktı.

 

Şimdi Filemaker da ERP yazılır hemde alası yazılır ama lisans ve performans açışından karlı bir çalışma olmaz. Birde Muhasebe gibi uygulamaların artık Micro, ETA, vs birçok uzmanlaşmış firmaları var. Herkes kendi işini yapsın siz de Filemaker ile çevre birimleri tamamlayın.

 

KOBİ tarzı firmalarda macro çözümler ENTERPRISE (Büyük) firmalarda ise micro çözümler FileMakerın uzmanlık alanına girer.

 

SERKAN Beye tavsiyem, Düzgün kodlma ve arka planı temiz işleyerek FileMaker ile yola devam etmenizdir.  FM Starting Point FileMakerda yazılım disiplinine güzel bir örnektir. Tüm FileMaker ile uygulama geliştiren arkadaşların incelemesi ve mantığını anlaması tavsiyemdir.

       

  

27, Eylül, 2017 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
+2 oy
27, Eylül, 2017 Recep Güney (69,500 puan) tarafından cevaplandı
...