FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Field Eşleştirme

+1 oy
688 kez görüntülendi
Merhaba,

Arkadaşlar basit bir sualim var. Yardımcı olursanız sevinirim.
Rehber diye bir dosya oluşturdum ve orada bir rehber kaydı tuttum. Bu kayıtları teklif verme diye bir başka database ile ilişkilendirip oradan da bir field ile firma ismini görüntüleyebiliyorum.

Sıkıntım ise burada ilişkilendirdiğim örnek Firma ismini seçtiğim zaman sadece bu firmaya ait verilerin çağrılabilmesi. Başka bir field ile adresi, telefonu, kontak kişisi. Yani firma ismini seçtiğim zaman diğer database içinde aynı tablodan bu verileri otomatik getirmesini yapmak istiyorum. Öbür türlü tek tek field ları birbirine ilişkilendirip çağırtmak gerekiyor ki o da kullanışsız.

Bu konuda nasıl yapabilirim?

Teşekkür ederim,
3, Mart, 2018 Scripts kategorisinde aoral (6,390 puan) tarafından soruldu

1 cevap

+1 oy

Çağrılacak alanların aynılarını oluşturun (adres,telefon,kişi vs) .Looukup ile çağırın. Lookup ile ilgili konu ve sorular.

 

Dosyanız

3, Mart, 2018 Şemsi Saracoğlu (133,920 puan) tarafından cevaplandı
3, Mart, 2018 Şemsi Saracoğlu tarafından düzenlendi
Şemsi Bey Merhaba,

Firma Adı diye bir field drop-down list yaptım. Oradan Rehber'den Firma adını value list ile çağırtıyorum. Seçilen field altında yetkili, adres, telefon gibi bilgiler mevcut. Bu verileri otomatik getirmesi için sanırım bir script gerekecek.

Lookup ile bunu yapamayız sanırım.
Lookup tam olarak bu iş içindir.Firma Adı dropdown  dediğiniz alanın yanında yetkili,adres,telefon alanlarını oluşturun bu alanların üçünü de lookup olarak düzenleyin.Bir alana bağlı olarak bir çok alan içeriğini çekebilirsiniz.Dikkat ederseniz Lookup, Filemaker'da Auto Enter seçeneklerinden biridir.Looukup kutucuğunu işaretlediğinizde açılan pencere size aslında şunu soruyor ; Bu tablodaki hangi alana,ilişkili hangi tablodaki hangi alanın içeriğini çekmek istiyorsunuz ?

Ancak bu yönteme mecbur değilsiniz,mesela bir pencere açtırıp oradan seçim yaparak alabilirsiniz (hiçbir ilişki kurmadan bile yapılabilir.) Birçok yöntem var.Uygun bir zamanda bu konuda tüm seçenekleri içeren bir dosya hazırlamak gerekiyor sanırım.

Bence bu konu ile ilgili birkaç video izleyin..
Maalesef Şemsi Bey. Firma adını seçtiğimiz zaman diğer verileri çektiremiyorum.
Lookup karşılaştırma yapıyor lakin benim veriyi çekmem gerekiyor. O yüzden bir script gerekecek.

Eğer Company name seçilir ise şu tablodaki şu alanları şu fieldlere getir diyebilmem gerekiyor.
Örnek için bir link ekliyorum.
Teklif dosyasında firma adını seçtiğimizde aşağıdaki verileri çekmesi gerekiyor. Lookup olarak yapılmış ayrıntıları göreceksiniz.

http://dosya.co/0q955s3ot253/Deneme.rar.html
Dosyanızı ana cevabıma ekledim,dropdown alanı lookup yapmasanız dosyada bir sorun yokmuş..Yukarıda size diğer üç alana lookup uygulayın demiştim.  ..
Teşekkür ederim.
Şemsi Bey bu konuyu tekrar hortlattığım için özür dilerim.
Bir teklif dosyası üzerinde çalışıyorum ve 5 adet layout içeriğinde farklı farklı fieldlerden veriyi tek bir teklif dökümanında toplamaya çalışıyorum. Lakin yapamıyorum. Aşağıda dosyaların benzer birer örneklerini yaptım.
2 adet layout ile basitçe yapmak istedim ve 2 farklı field içeriklerini veri dosyasında depolattırdım.

Depoladığımız fieldlerden teklif dosyasına article no ile tek bir field üzerinden çektirmek istiyorum. Lakin tek field üzerinde bu verileri relationship ile bağlayamıyorum. Ayrıca lookup da burada 2. field e denetim yapamıyor.

Başka bir yolu olabilir mi?
Teşekkür ederim.
 

http://dosya.co/1mkwiiqk2scd/teklif.rar.html
Rica ederim,sorun değil..

Birincisi dosyanızdaki kaynak mantığı doğru değil,bir tablodan ürettiğiniz iki layout,aslında aynı kaynak demektir.Yani aslında aynı kaynağı kullanmış oluyorsunuz ve bu yüzden Veri tablonuzun her iki layoutunda da boş kayıtlar oluyor (birinde boş olan diğerinde dolu.Article 2 ile başlayan alanlar Veri tablonuzda hem başka bir tabloda olmalı hem de Teklif tablonuzda karşılıkları olmadığından verinin gelmemesi normal).Eğer iki farklı kaynak kullanacaksanız ya Veri dosyanızda iki tablo oluşturun ya da iki ayrı dosyada birer tablo ile halledin.

İkinci konu; Tek bir dropdown alanından çekeceğiniz veri tek tablodan gelmek zorunda.Birçok çözüm seçeneği mevcut,isterseniz pencereden seçim yapabildiğiniz bir örnek hazırlayayım. Bunun için Filemaker versiyonunuzu belirtmeniz gerekecek..

Not: Bu tarz bir çalışmada iki farklı dosyaya neden ihtiyaç duyuyorsunuz,bunun çalışmanıza bir faydası ya da bir avantajı olmaz,bilginize...
Semsi bey merhaba,

5 adet ürün gurubumuz var. Belki daha sonra 6-7 olacak.
Bu ürün guruplarına bir database yaptım ve oradan verilerin girişlerini yapıyoruz.

Diğer bir dosya ise teklif dosyası. Bu teklif dosyasına bu database ekledim.
Ürün gurupları farklı oldukları için her bir guruptan kalite adı seçilerek diğer verileri otomatik doldurmasını istiyoruz. Yani kalite adı referans alınacak ve ürün gurubu gözetmeksizin veriyi çekecek.

Ya da bir field yapılıp ürün gurubu bu ise şu fieldleri aktif et ve teklif tablosuna şu fieldlere görüntüle gibi bir script olabilir. Lakin Filemaker'da çok yeniyim ve bir script yazabilecek bilgim maalesef yok.

Yardımlarınızı rica ediyorum.

Filemaker 16 kullaniyorum.
Linkteki dosyayı indirin,bu dosyanızın olması gereken hali.Veri girişi esnasında Grup seçimini radio butonla yaptırdım.

Burada bir detay daha var,dosyanızda bu haliyle bir teklifte bir ürün kullanılabiliyor.Böyle mi olması gerekiyor yoksa bir teklif içinde birçok ürün kullanılabilir mi? Eğer çoklu olacaksa ona göre bir ilişki kurulmalı ve portal kullanılmalı..

https://yadi.sk/d/y6M9rRc23T5J5w
Aynı 1 teklifte farklı ürün guruplarından farklı ürünler teklif edilebilir.
Yani 3-5-7 bunun tercihini teklif dosyasında yapabilmem gerekmektedir.
Şemsi Bey bu haliyle maalesef benim çözümüm olmadı.
Size dosyamı mail atayım. Üzerinde ne yapıldığını görebilirsiniz.
semsisarac@gmail.com

541 660 1643
...