FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Portal Sorusu

+2 oy
944 kez görüntülendi

Arkadaşlar Merhaba,

Bir tablo içerisinde Nakliyeci ve Gümrükçü bilgilerinin çekildiği bir arabirim hazırlıyorum.
Tablo da ayrıca eğer yeni bir nakliyeci veya gümrükçü eklenecek ise popover içerisinde bu verileri çektirip eklenecek veya silinebilecek şekilde ayarlamak istiyorum. Yani nakliyeci ve gümrükçü istenildiğinde içeriği değiştirilebilmeli, silinebilmeli, eklenebilmelidir. Ana tabloda bu nakliyeci ve gümrükçü seçildiği vakit diğer kayıtta da bunlar sabit şekilde gelebilmelidir.

Sanırım relationship konusunda sıkıntı yaşıyorum. Pek bu konuya henüz vakıf olamadım lakin uğraşıyorum.

Dosyam aşağıdadır. Neresinde sıkıntı var uğraştım lakin çözümleyemedim maalesef.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Dosya

Dosya 2 Denemesi bu şekilde veriler her kayıtta gelmekte lakin popover kutusunda bulunan portal alanına veri eklenemiyor.

 

28 Nisan

27, Nisan, 2018 Raporlama kategorisinde aoral (6,390 puan) tarafından soruldu
28, Nisan, 2018 aoral tarafından düzenlendi

5 Cevaplar

+2 oy
 
En İyi Cevap

Atilla Bey,ilgil portalda sadece Ana Tabloda seçilen kaydın görünmesini istiyorsanız,kurduğunuz ilişkinin aynısı ile portal filtreleme yapabilirsiniz.(Bu arada sonradan farkettim,kurduğunuz ilişki bire-bir.. Bunun anlamı; Book tablonuzdaki bir kayda karşılık portallarınıza ait tablolarda da bir kayıt olacak.Bunun yerine portallarınızın olduğu tablolarda yeni bir alan açıp bu alanlarla Book tablonuzdaki ana id yi ilişkilendirin.Yani ilişki türünü bire-çok olarak düzenleyin)

 

Ayrıca amaç sadece çağrılan kaydın gerektiğinde düzenlenebilir olması ise popover yerine ilgili kaydı yeni pencerede açan bir yöntem de denenebilir.Ancak bunun için yukardaki ilişki değişikliğini yapmalısınız.

 

 

 

 

Dosya 28 Nisan 18

27, Nisan, 2018 Şemsi Saracoğlu (133,920 puan) tarafından cevaplandı
28, Nisan, 2018 aoral tarafından seçilmiş
Merhaba Şemsi Bey,

Maalesef denedim olmadı.
Nakliyeci tablosunda id_tr ile Book tablosunda id_bk ilişkili.
Ayrıca Custom Broker tablosunda id_cs ile Book tablosunda da id_bk ilişkili.
Burada tablolar arasında bağ var.

Lakin sıkıntı 1. Kayıt farzedelim portallarda girili olan veriler 2. Kayıt açıldığı vakit gelmiyor. Tabloda girilen verilerin aslında sabit olması gerekiyor. Herhangi bir kayıttan çağırabilirim. Kayıt silince de aynı, kayıt ekleyince de aynı.

İlişkisel bir sıkıntı mevcut ama çözemedim.
Basitce yapmak istediğim Transporter alanında girili veriler istenildiği zaman Book Layout u altında her kayıtta çağırabileyim, görüntüleyebileyim, silip, ekleyebileyim. Burada 2. 3. 4. kayıta özgü değil sabit olarak gelmesi gerekiyor.
Atilla Bey, Nuri hocayla yazışmalarınızı okudum,son dosyanızı da indirip inceledim.Acizane,ilişki meselesini detaylıca incelemenizi öneririm.

Dosyanızda yapmak istediğinize gelince; tüm işleri (Transporter ve Custom Broker tablolarınız dahil, kayıt ekleme,silme,değiştirme vs) Book tablonuzda halletmek istediğinize göre bunun için portala ihtiyacınız yok.Hatta ilişkiye dahi ihtiyacınız yok ancak Book tablonuzdaki Lookup alanlarınızı değiştirmemek için yine de bir ilişki tanımladım.FM 16'nın getirdiği Card Window özelliği sayesinde hem daha az karmaşıklık hem de görsel açıdan daha şık bir seçim ekranı uygulanabilir..

Dosyanızı bu yönteme göre düzenledim,bir inceleyin ancak ısrarla portal girişi yapmak istiyorum derseniz onu da hazırlarız sorun olmaz.....

Dosyayı "Dosya 28 Nisan 18" adıyla ana cevabıma ekledim.
Sanki popover içerisinde portal girişli olması daha iyi. Lakin Book layout ile 1. kayıt 2. kayıt 3. 4. 5. ... 1000 kayıt var farzedelim her yeni kayıt Book layout ile eklendiğinde bu verilerin kendi layoutlarından çekilmesi gerekiyor. Ayrıca book layoutunda herhangi bir kaydı sildiğimiz vakit Transporter ve Custom Broker layoutlarından veriler silinmemelidir.

Bunu ben X relationship ile yaptım en son deneme örneğinde, lakin portala veri girişi yaptıramadım.
Şemsi Bey,

Popover içerisinde bazı denemeler yaptım. Tabloda ilişkilendirdiğim değişkenlere aynı değeri atadım. Hepsine 1 mesela. O değer aynı olduğu için bu sefer tüm kayıtlarda portal verisini aynı çektiğini gördüm. İlk mesajımda 28 Nisan dosyasını inceler misiniz?

Sanıyorum bu sorunu bu şekilde çözümledim gibi duruyor.
Teşekkür ederim.
+2 oy
Efendim

Şimdi burada burada şöyle bir mantık yürütmemiz lazım Nakliyecinin birçok gümrükçü ile ilişkisi olursa bir gümrükçününde birçok nakliyeci ile ilişkisi olursa biz buna çoğa çok ilişki diyoruz böyle durumlarda araya bir NAKLİYE_GUMRUK diye tablo ekliyoruz bu tabloda iki adet kf_key ayarlıyoruz bir nakliyeci için bir de gümrükçü için böylelikle bir gümrük evrağında birçok nakliyeci seçebiliyoruz birçok gümrükçü seçebiliyoruz sizde böyle bir tablo oluşturup kf_nakliyeci_id ve kf_gümrükçü_id diye referans anahtar oluşturup buunlarla ilişki kurdurup Transport tabloda bir portal düzenleyip istediğinizi yapabilirsiniz diye düşünüyorum.Sizin ilişkide yanlış mantık hatası var bu konu ile ilğili videolar var bi inceleyin derim benimde var You tube de
27, Nisan, 2018 Nuri Özbilenler (19,080 puan) tarafından cevaplandı
Merhaba,

Burada Nakliyecinin ve Gümrükçünün bir bağlantısı yoktur.
Sadece bir layout altında girilen verilerde Nakliyeci ve Gümrükçü layoutlarını portal vasıtasıyla çağırtıp, içeriğine veri girişi veya eksiltmesi de yapılabilecek şekilde ayarlamak istiyorum. Lakin Ana Layout içerisinde bu değişikliği yaptığım vakit 1. kayıtta gelen bilgiler, 2. kayıtta gelmiyor. Sadece dropdown list altında getirtebiliyorum. Ayrıca Ana kayıtta eğer kaydı silersem bu sefer nakliyeci ve gümrükçü layoutlarında olan kayıtlarıda siliyor.
Custom broker ilişki tipini = değilde X yapın ikici kayıtta bilğiler gelecektir.
Custom broker ilişki tipini X yaptım evet içerik geliyor ama portal üzerinden veri girişi yapılamıyor. O vakit bir script yazıp ekleme yapılabilir mi açıkcası bilemiyorum?
tabiki yapılır
Maalesef onu da yapamadım. Rica etsem dosya üzerinde değişikliği yapabilir misiniz? Teşekkür ederim.
Burada siz ilişkileri yok diyorsunuz ama mutlaka var ben konuyuda anlamadım eğer senaryoyu açıklayıcı şekilde yazarsanız ben ilişkileri düzenleyebilirim bu nedir iş emri mi sevkiyat mı
+1 oy
27, Nisan, 2018 Nuri Özbilenler (19,080 puan) tarafından cevaplandı
Nuri Bey,

Basitçe bu veri bir ihracat prosesinde kullanılacak. Faturada bir layout a girili bu verileri ben ilk örnekte olduğu gibi ana layout içerisinden çektirebiliyorum. Yanlarına da birer buton koydum ve o layoutların içinde ki kayıtları çektirip eğer eklenecek bir yeni nakliye firması var ise eklensin, eklenecek yeni bir gümrükçü firma var ise eklensin diye popover buton içerisinde bu portalları koydum. Portal koymamın nedeni o layoutları yeni bir pencerede açtırmayayım popover buton içerisinde göstertip eklenebilsin diyedir. Başka bir bağlantı yoktur.

Lakin örnek verecek olursam 1. kayıt içerisinde bu portallar çekiliyor iken 2. kayıta geçince hiçbirşey yok. Kayıt silince de tamamı siliniyor. Bu sorunu portal ilişkilendirmesinden olduğu kesin...Lakin nasıl bir ilişkilendirme yapılmalıdır bunu beceremiyorum.

Teşekkürler,
Şimdi gönderdiğim dosyayı bi inceleyin.
İnceledim Nuri Bey. Book layout u Ana layout olsun. Orada Nakliyeciler görüntülenmiyor. Gümrükçüler de yine aynı. Her kayıt için bunların sabit gelmesi gerekiyor. Eklenecek ise popover içerisinden eklenilmeli sadece...
+1 oy

İlişki bu şekilde olacak böylelikle silme ekleme sorunun ortadan kalkacak popuver ler sonra ayarlanır pekde önemli değil

http://filemakerturk.com/?qa=blob&qa_blobid=16722235746041619258

27, Nisan, 2018 Nuri Özbilenler (19,080 puan) tarafından cevaplandı
http://filemakerturk.com/?qa=blob&qa_blobid=6923664415418573584

Burada ki gibi olmalı script ile portala veri girişini yapamıyorum bir tek. Görüntüleme ve değiştirme oluyor. Her yeni kayıtta da girilen nakliyeci ve gümrükçü geliyor. Kayıt silince de gümrükçü ve nakliyeciler de silinmiyor. Lakin portala kayıt ekleme maalesef.
MErhabalar,

Portalda pop-up menuyu nasıl yaptınız ınspectorden seceiyorum ama portal içerisinde ahmet isminde nekadar giriş varsa hepsini getiriyor ? sizin yaptıgınızda ise portal boş siz pop-up menuden secerserniz geliyor :) bende bunu yapmak istiyorum ama beceremiyorum :)
+2 oy

İstediğiniz hususu doğru anladıysam aşağıdaki dosya işinizi görür. Herkese selam ederim

http://filemakerturk.com/?qa=blob&qa_blobid=5356144890800895787

28, Nisan, 2018 Cevat Okyar (19,340 puan) tarafından cevaplandı
Cevat Bey teşekkür ederim. Bu şekilde de uygundur.
...