FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Filemaker ile tır / konteyner (kargo) yükleme programı yapılabilir mi?

+2 oy
1,689 kez görüntülendi
Merhaba,

Filemaker ile kargo yükleme programı yapılabilir mi düşüncesi ile bir şeyler denedim ancak kendi tecrübeme kıyasla imkansıza yakın zor olduğu kanaatine vardım.

Kısaca tarif edecek olursam;

En-Boy-Yükseklik ölçüleri belirli olan bir alana, bir ya da birden fazla çeşitte ürünü belirli bir sırayla yükleyecek ve toplam adetleri kalem kalem verecek bir yazılım olacak. Yüklenecek ürünleri de katı ve en-boy-yükseklikleri belirli olan ürünler gibi düşünebiliriz.

Piyasada bu iş için yapılmış yazılımlar var, kimisi başarılı ancak pahalı, kimisi de ucuz ancak yetersiz.

Denediğimde sayısız kombinasyon oluştuğunu ve bunun için bitmek bilmeyen uzunlukta kodlar yazılması gerektiğini farkettim. Hele de ürün kalemi 1'den fazla olduğunda...

Alternatif fikri ya da daha önceden benzer tecrübesi olan varsa duymak isterim.

Selamlar.
20, Ağustos, 2018 Filemaker Advanced kategorisinde İrfan Ahmet PATIR (5,680 puan) tarafından soruldu

6 Cevaplar

+1 oy

Load Calculator API diye artınca şöyle bir şey buldum.

20, Ağustos, 2018 Recep Güney (69,500 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy
Örnek bir yazılım görmek lazım
20, Ağustos, 2018 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy
optimizasyon problemleri için bir takım çözüm algoritmaları var. ancak filemaker kullanarak kodlamak zahmetli olabilir. onun yerine Recep Güney'in önerisi gibi bir servis/yada başka uygulamayı FileMaker'a entegre etmek daha pratik olabilir.

 

cargowiz diye bir uygulama vardı yanlış hatırlamıyorsam. dışarıdan data aktarımı ile ilgili kısımları da olması lazım. çok uzun süre önce incelemiştim, detayları hatırlamıyorum.

 

filemaker'da çözme konusuna geri dönersek, hobi amaçlı olarak bir algoritma ele alınıp filemaker'da uygulanabilir
20, Ağustos, 2018 F. Osman Cabi (197,900 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy
Anlaşılan en mantıklı çözüm Recep Bey'in önerisi.

Bu durumda "api"leri filemaker ile kullanmayı öğrenmek gerekecek :)

Filemaker ile de yapılabilir ancak sonu gelmez kombinasyonlar var işin içinde.

Özellikle 1'den fazla kalem olduğunda yükleme sırası yahut kutuların yerleştirilme yönü gibi sonsuz ihtimaller ortaya çıkıyor.

Tamamını mantıklı bir şekilde kodlamak gerçekten inanılmaz zor.

Bakalım artık, api yolunu denemeyi deneyelim :)

Teşekkürler, saygılar.
25, Ağustos, 2018 İrfan Ahmet PATIR (5,680 puan) tarafından cevaplandı
http://www.easycargo3d.com şu sayfada api desteği olduğundan da bahsediyor, denenebilir
+1 oy
Hollandada bir kargo/transport sirketinin bu tur ozelliklere sahip oldugu ve FileMaker fp5 ile yazilmis olan ve daha sonra tarafimca fmp12 ye convert edilen ve ilerletilen bir program var.

Bu program Havacilik, karayolu, denizyolu ve dokumanlarin legalisation yani onaylatilmasi icin kullanilan bolumleri icermektedir.

Aradiginiz butun ozelliklere sahipmidir bilmiyorum ama demek istedigim FileMaker ile kesinlikle mumkun bu tur seylerin yazilmasi. Eger satin almayi dusunurseniz urunun sahibi ile konusabilirim?
25, Ağustos, 2018 Hamit Özsönmez (56,370 puan) tarafından cevaplandı
Hamit Bey çok teşekkürler, satın almayı düşünmüyorum, yapabilecek olsam yapmak isterdim ancak aşağıda Mehmet Bey'in dediği gibi işin içine yapay zeka giriyor tam teşekküllü bir hesaplama istersek. Bu durumda benim filemaker bilgimin çok ötesinde bir durum oluştu. Hazırda internet üzerinden kullanılabilecek çözümlerle işimizi halledeceğiz artık. Teşekkürler.
+1 oy

Yazılım kodlamanın en dar boğazı yapay zekadır. Eğer talebiniz yapay zekaya giriyor ise bunu FileMaker ile yapmanız zordur. Bunun birden fazla nedeni vardır.  Bu türden uygulamaları FileMaker da en basite indirgeyerek ve bazı parametreleri elle girerek yapabilirsiniz. 

Buna benzer uygulamalar yaptım. Bazen  FileMaker da olmayan bir fonksiyona ihtiyacım olduğunda (Plang-in veya custom function). Diğer dillerde benzer fonksiyon varsa syntax larnına bakıp Filemaker da o fonksiyonu geliştirdiğimiz oldu. 

 

Örneğin : Okul, Öğretmen ve sınıf üçlemesi için yazılımın otomatik dersler ataması, Depo hesaplamamaları, Davranışsal tepkimeler, Kart Oyunları vs.

 

Yapay zeka programlama için herhangi bir dil kullanılabilir fakat burada bir tek dilden veya herhangi bir dilden bahsetmek yerine, geliştirilmek istenen yazılım özelinde karşılaşılacak sorunlara uygun dil seçmek en mantıklısı olacaktır. Tabi bunun yanında bazı dillerin yapay zeka programlaması için daha elverişli olmasından dolayı yazılımcıların fazlaca önerdiği bazı diller de mevcut.

 

Python
Yapay zeka programlamada en fazla tercih edilen dil olarak Python karşımıza çıkıyor. Kolay kodlama yapılabilmesi ve hatasız olması bu popülerliğin başta gelen sebepleri. Kolay kodlamadan kasıt olarak Python’un söz dizimlerinin farklı yapay zeka algoritmalarında uygulanabilir olması, bunun yanında diğer dillere kıyasla daha kısa sürede yazılması ile öne çıkmakta.

 

Ayrıca Python’un kullanıcılarına sunduğu geniş kütüphanesi de tercih sebeplerinden bir tanesi. Mesela temel paketlerden biri olan NumPy matematiksel hesaplamalarda yardımcı olurken, başka bir paket olan Scipy ileri derece kodlamada kullanılır. Hatta yapay zeka uygulamaları için Pybrain adında bir paketi de bulunmaktadır.

 

Bunların yanında Python öğrenim rahatlığı da tercih sebeplerinden biri. İnternette fazlasıyla kaynak olması ve çoğu programcının kullanmasından dolayı karşılaşılan sorunların çözümlerinin internette olması öğrenimini kolaylaştırmaktadır.

 

Lisp
En eski yazılım dillerinden birisi olan Lisp hala yapay zeka programlamada tercih edilmekte. Lisp bilgisayar programları için matematiksel gösterim sağlayan bir dildir. Fakat yazılımcılar Lisp’i çözülmesi gereken soruna uyum sağlama esnekliği nedeniyle genel olarak makine öğrenme algoritmalarına üzerine kullanıyorlar. Yapay zeka ile makine öğrenmesi iç içe oldukları için yapay zeka alanında da kullanılmakta. Ayrıca harika prototipleme kabiliyetleri ve sembolik ifadeleri desteklemesi de tercih sebebi. Python gibi geniş kütüphane seçeneği de sunan Lisp yapay zeka yazılımlar için uygun olan diğer bir dil

 

Prolog
Yapay zeka yazılımcılarının bir diğer gözdesi Prolog. Kullanım rahatlığı bakımından Lisp’e yakın olan Prolog, programların ilişkiler ile ifade edildiği bildirime dayalı bir dildir. Bu ilişkiler arasında sorgular yürüterek çalışmasından dolayı yapay zeka yazılımlarında tercih edilmektedir. Bunun yanında kullanıcılarına desen eşleştirme, otomatik geri izleme ve ağaç veri tabanlı yapılandırma gibi mekanizmalar sunmaktadır. Bu sistemleri birleştirdiğimiz zaman harika bir dil olarak önümüze çıkıyor. Prolog özellikle sembolik akıl yürütme, veri tabanı ve dil ayrıştırma uygulamaları için kullanışlı olmasının yanı sıra medikal projelerde de kullanılmaktadır.

 

C++ Java, Son zamanlarda adından sıkça bahsettiğimiz Rusya kökenli Kotlin (Android Kodline geçti.)

26, Ağustos, 2018 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
...