FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Bir kayıt altındaki portalın revizyonlarının kayıt altında tutulması, tablo ve ilişki yapısı

+1 oy
489 kez görüntülendi

Herkese merhaba

Yaklaşık bir asırdır bir çiftçilik programı üzerinde uğraşıyorum :) Hasattı, ekimdi, ilaçlamaydı bitip kış gelince FM açıp uğraşmaya devam ediyorum :) Çok fazla zamanınızı almadan sorumu sorayım.

Bir tapu, hissedar, revizyon yapısı oluşturmaya çalışıyorum. Tapu-Hissedar yapısında bir sorun yok. Bunu zaten daha önce FMTde sormuştum.

Bir hissedarın birden fazla tapuya sahip olabilir, bir tapu'nun birden fazla hissedarı olabilir. Bu konuda bir sıkıntı yok. Klasik bir many-to-many ilişkisi.

Şimdi sorun şurda bazen bu hissedar yapısının güncellenmesi gerekiyor. Nasıl mı? Tapu başkasına satıldı, tapu (nadir de olsa) dönüm bilgisi güncellendi ya da tapunun niteliyi değişti.

Şimdi diyeceksiniz. Ne var bunda, Tapu kaydına girersiniz tapu altındaki hissedar bilgilerini güncellersiniz. Ama şöyle bir durum var. Bazen eski bilgileri de kayıt altında tutmanız gerekiyor. Örneğin bundan 2 sene önce bir tapuya kimin sahip olduğu bilgisi önemli. Ama siz bilgileri güncellediğinizde o tapu kaydına bağladığınız tüm bilgiler de istemeseniz dahi güncellenmek durumunda kalacaktır.

Ben bu problemi çözebilmek için bir de revizyon tablosu da oluşturdum. Ve tapu-hissedar-revizyon ilişkisi oluşturdum. Ama problemi henüz çözemedim. Bir yerlerde ya mantık hatası ya da ilişki hatası yapıyorum. Ya da acemiyim :)

Oluşturduğum dosyayı ekte size gönderiyorum. inceleyebilirsiniz. (UN: admin PW:1)

Yapmayı istediğim şeyler özetle şöyle.

  1. Tapu kaydı altında default olarak en güncel revizyonları görebilmem gerekiyor.
  2. Ama istenirse revizyon listesine gidip eski revizyonları görebilmem ya da yeni bir revizyon ekleyebilmem gerekiyor.
  3. Tapu layout altında yeni bir kayıt oluşturduğumda yeni bir revizyon değil yeni bir tapu oluşturabilmem gerekiyor. Fakat yeni bir revizyon oluşturabilmem için revizyon listesine gidip yeni bir revizyon oluşturabilmem gerekiyor.
  4. Hissedar layoutu içerisinde en güncel tapu bilgilerini listeleyebilmem gerekiyor

Aslında mantık basit sanırım ama anlatması biraz uzun sürüyor. 

 

Yardımlar için şimdiden çook çok teşekkürler :)

 

HulusiNeci

 

Dosya: https://cp.sync.com/dl/d37049de0/6cv3v9tw-5i55fgjw-7hayqen4-46kf2xpy

14, Ocak, 2019 Database kategorisinde HulusiNeci (5,520 puan) tarafından soruldu

4 Cevaplar

+1 oy

Merhaba Hulusi Bey,

İhtiyacınız olan şey "Audit Log" diye tabir edilen "Denetim Günlüğü". Bunun için birçok yöntem var.Dosyanız için en uygun ve uygulanabilir olanını belirleyip kullanın.İlişki tarafında, many-to-many ilişki kurduğunuz ara tablonuz yerine Tapu tablonuz için ayrı,Hissedar tablonuz için ayrı birer Revizyon tablosu oluşturmanızı öneririm.


Buradan Guy Stevens'ın dosya örneğini indirip inceleyebilirsiniz. Alttaki videoda da sıfırdan anlatımı var.

 


Burada eXcelisys firmasından Doug West'e ait uygulama örneği var,içinde nasıl uygulanacağı anlatılmış.


Buradan ise NightWing firmasının UltraLog v2.0 isimli örnek çalışmasını indirebilirsiniz.

 

 

 

14, Ocak, 2019 Şemsi Saracoğlu (133,920 puan) tarafından cevaplandı
Şemsi bey videoyu inceledim. Örneklere de baktım. Güzel bir script. Başka işlerde de faydası olur. Ama benim problemimin tam karşılığı değil aslında. Benim problemimde ihtiyaç olan şey tapu bilgilerindeki değişikliklerinin kayıt altına alınması değil, tapu sahiplerindeki değişikliklerin kayıt altına alınması.  Yani tapu ile hissedarın oluşturduğu bir alt portalın altındaki bir hissedar bilgilerindeki değişikliğin kaydı. Yine de teşekkürler.
Zaten bir farkı yok Hulusi Bey,değişikliğin nerede yapıldığının bir önemi yok.Ne tür bir verinin kayıtlarını tutmak isterseniz isteyin sonuç olarak tamamı tablolarda tutuluyor.

Dosyanızdaki hata; "JT_Rev_Tapu_Hissedar" isimli tablonuzla "Revizyon" tablonuz arasındaki ilişlki biçiminde.Bu hatalı kurguya göre; Bir revizyon işlemine bağlı birçok tapu-hissedar bileşimi oluşturulabiliyor.Olması gereken ise; Bir tapu-hissedar kaydı altında bir çok revizyon işlemi oluşturulabilmeli.Sonuç olarak bu ilişki bire-çok ve tam tersi olarak kurulmalı..

Daha sonra "Denetim Günlüğü" prensibi ile her türlü değişiklik kaydı tutulabilir.Ancak bu yöntemlerin dışında farklı şeyler de denenebilir,mesela değişiklik kayıtlarını tutmak istediğiniz tablonun aynısından bir tane daha  oluşturarak (hatta bu birbiri ile ilişkili iki tablo bile olabilir) ana tabloda değişiklik yapılacağı durumda önce bu değişikliğin kaydedilmek istenip-istenmediği sorulur,sonra bir script değişiklikten önce kaydı alır kopya tabloya götürüp yeni bir kayıt açarak kaydeder ve sonra değişiklik yapılır vs vs..
+2 oy

Merhaba Hulusi Bey,

Daha önce yapmış olduğum bir teklif programında anlatacağım yöntemi kullanmıştım

 sizde dosyanıza uygulayabilirsiniz sorunlarınıza çözüm olacağını düşünüyorum Yöntem basit

Tapunun birden çok hissedarı aynı zamanda birden çok revizyonu var mantığından giderek

Bir Tapu Revizyon Tablosu oluşturun Tapununda birden çok alt Tapusu yani Revizyonu olduğunu düşüncesiyle many to many ilişkisi oluşturup IDpkTapu​ alanına ile ilişkilendirin 

Revizyon yapmak istediğinizde script ile kaydın kopyasını bir IDRevizyon Fields  de Rev001...... olarak oluşturun ana dosya üzerinde düzenlemelerinizi yapabilirsiniz.

Her revizyon dediğinizde IDRevizyon yeni bir kayıt çoğaltacak bunları listeleyebilir bütün revizyonları görebilirsiniz

Umarım yardımcı olmuştur İyi Günler :) 

15, Ocak, 2019 Alacabey (1,310 puan) tarafından cevaplandı
0 oy
Şemsi Bey, Alacabey (isim bilmediğim için rumuz ile hitap ediyorum)

Ben Alacabeyin söylediği gibi bir tablo yapısı oluşturmaya çalıştım. Buna göre, tapu bilgilerinin altında revizyon listesi görünüyor. Herbir revizyona tıklandığında o tapunun, o revizyonunun hissedar bilgisi gelmesi gerekiyor. Başka bir revizyona tıklayınca başka hissedar bilgileri gelmesi gerekiyor. Sonuca baya yaklaştım. Ama tablo yapısında, bağlantılarda bir hata yapıyorum herhalde. Farklı revizyonlara tıklasam da sürekli aynı revizyonun bilgisi geliyor. Bir bakabilir misiniz? Dosyayı ekliyorum.

https://ln.sync.com/dl/d37049de0/6cv3v9tw-5i55fgjw-7hayqen4-46kf2xpy

UN: admin
PW: 1
17, Ocak, 2019 HulusiNeci (5,520 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy
Yaptım. İhtiyaç duyanlar için linki aşağıda paylaşıyorum.

https://ln.sync.com/dl/ab2804ad0/rrbaxuag-c9eydngn-78ghprre-jde2abj4
17, Ocak, 2019 HulusiNeci (5,520 puan) tarafından cevaplandı
...