FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Runtime Hız Sorunu

+2 oy
593 kez görüntülendi
İyi günler.

İşyerim için bir MiniERP programı tasarladım. Buraya kadar her şey güzel ve program stabil olarak çalışıyor.

Fakat takdir edersiniz ki pratiklik ve mobilite açısından daha rahat edebilmek adına dosyayı developer utilities ile exe formatına dönüştürdüm ve bu şekilde kullanıma sundum. Ancak her ne hikmetse program için gerekli olan bir tarama scriptini çalıştırdığımda program kendini kaybediyor. Kilitlenmese de kullanım konforu yok edecek ve rahat çalışmayı engelleyecek kadar yavaş çalışıyor.

Script optimize bir durumda mümkün mertebe az "if" kullanmaya özen göstersem de çalışma şekli gereği 300'e yakın satır ve 15 kadar "if" komutu içeriyor.

Tavsiyesi olan varsa çok sevinirim.
28, Kasım, 2019 Uygulamalar kategorisinde xyndaen (1,040 puan) tarafından soruldu

3 Cevaplar

+2 oy
 
En İyi Cevap
Öncelikle FileMaker 4-5 yıldır exe dönüştürme özelliğini kaldıracağını söylüyor. Yeni gelen özelliklerin bir kısmı runtime da yok. Bu yüzden uzun vadeli çözüm için exe doğru tercih değil.

 

300 satır script optimizasyon açısından kötü anlamına gelmez. "Çok if kullanmak sistemi yorar" tek başına doğru bir ifade değil. Optimizasyon çok ciddi ve derin bir konu. Gerçekten optimize edilip edilmediğini anlamak için daha fazla kritere ihtiyaç var.

 

Script çalışıp bittikten sonra kullanım esnasında yavaşlık devam ediyor mu? Farklı bilgisayarlarda test eme imkanın var mı?
29, Kasım, 2019 F. Osman Cabi (197,900 puan) tarafından cevaplandı
18, Ocak, 2020 serkanbayrak tarafından seçilmiş
Exe dönüşümü kaldırıp yerine ne koymayı düşünüyorlar? Bilgi verebilir misiniz? Filemaker Server kullanımı bu şekilde yaygınlaşmasını beklemiyorlar umarım.
Bu konudaki resmî olmayan kişisel görüşümü açıklayayım. FileMaker runtime ile ücretsiz kopyalardan para kazanamadığı için runtime sona eriyor, web teknolojilerinin gelişmesi dediğiniz gibi WebDirect'e yönlendirme bu işin kılıfı olabilir.

Runtime ile yaygınlaşması pek mümkün değil, bizim runtime olarak dağıttımız uygulamalar çoğu zaman filemaker platformuna yabancı kişiler için. Son kullanıcı için arka planda ne koşuyor çok önemli değil, kararlı şekilde çalıştığı ve destek alabildiği sürece.

FileMaker oldukça yaygın (Türkiye istisna olabilir ama burada bile bir çok firma/kurum FileMaker'la inanılmaz çözümler üretiyor), özellikle son yıllarda pazarlama çalışmalarına da oldukça önem veriyorlar. Bu da yaygınlaşması için yapılan faaliyetlerden. Pazarlama faaliyetleri fiyatta rekabet yada ucuz sürümü ne yazık ki kapsamıyor.

Peki biz ne yapabiliriz derseniz şartlar belli. Bu şartlarda yaptığınız lisans ve geliştirme maliyetini çıkarabiliyorsanız (kendi geliştirdiğimiz projelerden biliyorum; kat ve kat çıkabileceği bir çok uygulama alanı var) FileMaker güzel bir platform.
filemaker güzel, stabil ama bir o kadar da pahalı bir çözüm. yazılımcılar açısından iş sahası da bu yüzden kısıtlı kalıyor. server çözümü hiç değilse biraz olsun, daha uygun seviyelere çekilmiş olsa müthiş işler çıkabilir. yine de winsoft, çek cumhuriyetinden sonra en yaygın Türkiye'de kullanıldığını söylemişti.
+2 oy
Exe ye dönüştürmeden önce  filemaker menüden ram kullanımınımnı max yapsan faydası olabilir standartta düşük olabilir
28, Kasım, 2019 DOKTRIN (39,970 puan) tarafından cevaplandı
Sorunun nedenini mantıklı bulmasam da çok başka çıktı. Yukarıdan okuyabilirsiniz.
+1 oy
Burayı yazmayı biraz geç akıl ettim ama bilgi bilgidir, bakarsınız birilerinin işine yarar.

Sorun çözüldü. İlginç bir şekilde boş açılmış requestlerden kaynaklı bir yavaşlık olduğunu tespit ettim. Scriptin çalışması öncesi boş record tespit edilerek silinmesine ilişkin 3-4 satırlık kod ile sorun tamamen ortadan kalmış durumda. Gayet stabil ve iyi bir şekilde çalışmaya devam ediyor.
17, Ocak, 2020 xyndaen (1,040 puan) tarafından cevaplandı
20, Ocak, 2020 xyndaen tarafından düzenlendi
Sorunu çözdüğünüze sevindim. Paylaşım için teşekkürler. Request'lerden kaynaklı nasıl bir sorunmuş? Eklediğiniz 3-4 satırlık script adımları nelerdir? Bu adımlar olmadan runtime ve FileMaker Pro üzerinde yavaşlık sorunu yoktu değil mi?
daha önce karşılaşmamıştım. request yazmışım ama record diye tanımlamak daha doğru. scriptin üzerinden çalışacağı recordlar için arama ile bir daraltma yaptıktan sonra.

enter find mode,
insert calculated text (ilgili fieldlara) ("*")
perfom find mode,
omit records
delete found records

sonra eski recordlara geri dönüş yapacak parametrelere geri dönüş yapıyorum. emin değilim ama filemaker 18'e has bir sorun olması muhtemel.
...