FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

bir kişiye ait bir kaç veriyi portalda o kişinin verileri olarak listeleyip kaydetmesini istiyorum.

+2 oy
477 kez görüntülendi

Arkadaşlar - üstadlar merhaba,

ben filemaker'da çok yeni bir kullanıcıyım yapmak istediğim bir hasta kaydı açıp bu hastaya ait değerleri , hasta değerleri sekmesinde değer1-2-3-4-5-6 alanlarına girip kaydet dediğimde liste sekmesinde o hastaya ait portalda kayıt tarihine göre sıralamasını istiyorum. ama bir türlü yapamıyorum lütfen yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. teşekkürler...

 dosyam ;

http://filemakerturk.com/?qa=blob&qa_blobid=12473312946960328371

19, Aralık, 2019 Filemaker Advanced kategorisinde ivanov33 (680 puan) tarafından soruldu

2 Cevaplar

+3 oy
Merhaba,

 Hastaya ait değerleri aynı tabloda bir yerlere girmek yerine doğrudan portala girmeniz daha mantıklı olur.Bu,ilişki biçimleri ile ilgili bir durum.Bir hastaya ait değerler sabit sayıda olacaksa,yani her hastada 6 adet veri olacaksa bu değerler için bir portala ihtiyacınız da yok demektir.Ancak eğer birinde 2, diğerinde 5,bir diğerinde 8 vs gibi alan doldurulacaksa "hasta değerleri" adında ana tablo ile bire-çok ilişkili bir tablonuz olmalı ve bu değerleri doğrudan portaldan girmelisiniz.

Dosyanızı inceledim,

1- Aynı tablodan verileri bir tab içinde göstermek için kopya bir tabloya (tablo2) ihtiyacınız yok.Zaten aynı tablo ve hatta aynı layout içindesiniz.

2- Tablolarınızın mutlaka bir "Benzersiz Anahtarı" (Primary Key) olmalı.Sizin tablonuzda "Kimlik No" bunun için kullanılabilir ancak hatalı yazım ihtimali gibi sebeplere bağlı olarak otomatik bir PK daha iyi.

3- Hasta değerlerini yukarıda anlattığım gibi eğer portaldan girecekseniz "hasta değerleri" tablonuzda bir Foreign Key alanınız olacak ve ana tablonun PK alanıyla ilişkili olacak.

 

Eğer çalışmanız bu kadarla sınırlı olacaksa yapılacaklar basit.Ancak,"Hasta Ziyaretleri","Servisler","Personel","Uzmanlar","Hemşireler","Takvim", özel bir kurum için ise (Klinik,Dispanser,Fizyoterapist) "Ücretler" vs gibi ek tablolar ile yazılımın genişletilmesi gibi bir planınız varsa size nacizane tavsiyem;öncelikle Filemaker'ı öğrenmeye en temel adımlardan başlayın.Hangi durumlarda ne tür ilişkiler kullanılır? Ne zaman bir ilişkiye ihtiyacımız var? vs gibi soruların cevaplarını çözdüğünüzde başlamak için hazırsınız demektir. Saygılarımla..
20, Aralık, 2019 Şemsi Saracoğlu (133,940 puan) tarafından cevaplandı
tavsiyeniz için teşekkürler hocam mutlaka dikkate alacağım saygılarımla..
Aşağı-yukarı linkteki gibi bir dosya olmalı..(Dosyanın büyüklüğü il-ilçe-semt-mahalle-pk  sistemi ekli olduğu içindir.)

https://yadi.sk/d/IMo7lPpbZ5MXWQ
+2 oy
Filemaker’da “kaydet” demenize gerek yok o zaten herşeyi kaydediyor. :)

Dosyanızı inceledim, ancak sorunuzu anlayamadım, sanırım bir hastanın farklı zamanlarda yapılan tetkik sonuçlarını kaydetmek istiyorsunuz, bunun için bir portal kullanabilirsiniz. Örnek dosyanızda portal göremedim,
21, Aralık, 2019 Azizkaya (11,510 puan) tarafından cevaplandı
değerleri yazdıktan sonra kaydet tuşuna bastığımda o değerleri bir portalda yeni bir satır olarak atamasını yapmak istemiştim.
...