FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Apple iBeacon Nedir? Filemaker 15 iBeacon entegrasyonu nasıl yapılır?

+2 oy
925 kez görüntülendi

Beacon Nedir?

Beacon sözlük manası “Fener” demek. Düşük seviyeli Bluetooth enerji standardı ile çalışan konum tabanlı kablosuz etkileşim teknolojisi olarak tanımlaya biliriz. Apple bunun önüne “i” koyarak kendi iBeacon terminolojisini oluşturmuş. 

 

Apple’ın iBeacon Teknolojisi, FileMaker 15 ile gelen yeni bir özelliktir.  FileMaker Go'u kullanarak iBeacon aygıtlarıyla etkileşim kurmamızı sağlar.

 

Amerika Birleşik Devletlerinde yayın yapan, iş ve ekonomi yayını Business Insider'ın analitik servisi Business Intelligence'a göre ABD'deki en büyük 100 perakende zincirinin en az yarısı Beacon teknolojisinden faydalanmanın yolları üzerinde çalışıyor.

 

Beacon, düşük enerjili Bluetooth (Bluetooth low energy – BLE) teknolojisini kullanan konum tabanlı bir etkileşim teknolojisi. Mantık gayet basit; pasif olarak sinyal yayan Beacon cihazlarından mesafeye bağlı olarak belirli bir mesajlar verilebiliyor.

 

BI analizine göre 2018 yılının sonunda sadece ABD’de 4,5 milyon aktif Beacon vericisi olacak ve bunların 3,5 milyon tanesi perakende zincirlerinde kullanılacak. Şu anda tüm dünyada Beacon teknolojisi ile uyumlu çalışabilecek 570 milyon Android ve iOS cihaz bulunduğu tahmin ediliyor.

 

Peki, Beacon teknolojisi işletmeler için neden önemli?

Akıllı telefonların kullanım oranı her geçen gün hızla artmakta. Dijital dünyada sosyal medya gibi kanalları yoğun olarak kullanan yeni nesil tüketiciler için fiziksel dünya ile dijital dünyanın kesiştiği teknolojiler büyük önem taşıyor. Bu gerçeğin ötesinde işletmelerin tüketiciye ulaştırmak istedikleri mesajları için yeni bir kanal oluşuyor. Üstelik bu yeni kanalın maliyetleri düşünüldüğü gibi yüksek değil ve kullanmak için uzay bilimine ihtiyaç duyulmuyor. Ülkemizde bu teknolojiye yönelik çözümler üreten girişimler bulunmakta. (www.techinside.com)

 

Şimdiden iBeacon teknolojisini Filemaker ile nasıl kullanabileceğinizi düşünmeliyiz. APPLE yapmış eline sağlık, bize sadece yemeği ısıtmak ve yemek düşüyor.:)

 

1.  Apple iBeacon Nedir? Filemaker ile nasıl entegre edilir?

 

ibeacon beacon filemaker

 

iBeacon, Apple tarafından geliştirilen ve 2013'te tanıtılan bir protokoldür. Düşük enerjili Bluetooth (Bluetooth low energy – BLE)  teknolojisi ile cihazların bir biri ile haberleşmesi ilkesine dayanır.  Bir iOS cihazı bir iBeacon kapsamına girdiğinde, iBeacon cihazına olan yakınlığını ölçebilir. Bu ölçüm, özellikle iç mekândayken GPS'den aldığınız konum bilgilerinden çok daha doğrudur.

 

Bir sonraki konuda Bir uygulama örneğini açıklamalı ve görsel anlatmaya çalışacağım.

 

Makalenin Tamamını okumak için 

iBeacon Nedir ve Filemaker ile entegrasyonu hakkındaki MAKALEMİ indirmek için Tıklayınız. 

 

Filemaker İBeacon Entegrasyonu Örnek uygulama indirmek için linki tıklayınız

https://cdn1-dbservices.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2016/05/DB-Services-iBeacon.fmp12.zip

 

13, Aralık, 2016 Filemaker Go kategorisinde Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından soruldu
13, Aralık, 2016 Mehmet KAYA tarafından düzenlendi

2 Cevaplar

0 oy

Step to City projesinde kullanılmıştı. Sitemizin üyelerinden Soner Dağtekin Kullanmıştı. O zamanlar filemaker bu cihazları desteklemiyordu yanlış hatırlamıyorsam sistemin serveride filemakerdi. Pili 5 sene gidiyor. Bazı projelerde iş yapar. RFID varken veritabanı sistemlerinde bu pek bir işe yaramaz. Yaygınlaştığı için filemaker destekliyor sanırım.

13, Aralık, 2016 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
Göksel Hocam bahsettiğiniz projeyi Soner Bey, büyüterek geliştiriyor. Başlangıcı Kayseride yaptı, İstanbul pazarını görünce tüm işini ve projeyi oraya taşıdı. Hala proje üzerinde çalışıyor.
Geçende iphoneye nasıl entegre edebiliriz diye sormuştu. İst bir muhendis arkadaşı tavsiye etmiştim fm15 de gerek kalmadı :) Muhtemelen eski versiyonlara ayarlamıştır. Fmnin içine yıldız haritası koyan biri :)
+1 oy

Mehmet Hocam makalenizde.

a)      “Locate” uygulamaları ile Bilgisayarınızı, iPad'inizi veya iPhone'unuzu kolayca bir Beacon a dönüştürebilirsiniz.

maddesi dikkatimi çekti.

iPad üzerinde örnek dosyayı açtım. Bluetooth ları da açtım. iPhone ile etrafında dolanıp duruyorum.  :)) Bi reklam mesajı gelmedi Hocam. neyi eksik yapıyoruz acaba?

13, Aralık, 2016 Optisyen (56,580 puan) tarafından cevaplandı
PC ye veya iphona bir locade uygulaması yükleyin. iPadede örnek uygulamayı yükleyin. iPad iphonu görecektir.
:(  Mehmet Hocam çok özür dileyerek tekrar soruyorum.
İpad ve İphone Bluetoothlar açık.
İpad ve İphone BeaconGO diye Locate uygulaması yüklü.
İpad ve İphone FM GO 15 yüklü ve örnek FileMaker dosyası onun içinde.
2 cihazda yan yana duruyor şu an. Görüşemiyorlar maalesef.
Ne büyük küçüğü görüyor; ne küçük büyüğü. Küs gibi duruyorlar Hiç saygı, sevgi kalmamış. :).
...