FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Bir tablodaki kayıtla ilişkili diğer tablodaki 6 veri ile matematiksel işlem yapma

+1 oy
804 kez görüntülendi
Merhabalar,

Okulumuz için bir değerlendirme programı yapıyordum. Raporlama bölümünde takıldım. Öğrenci cevapları ile cevap anahtarını karşılaştırıp, doğru yanlış ve puanı yazıyor. Öğrenci tablosu ayrı bir tablo, verilerin değerlendirildiği yer ayrı bir tabloda. portal ile 1 nolu öğrencinin 6 dersten aldığı notları görebiliyorum. Ama bu 6 dersin puanlarını, örneğin bazı dersleri(T-M-F kodu olan)  4, bazı dersleri (S-I-D kodu olan) 2 ile çarpıp bunları toplayıp genel bir puan elde etmek ve bunu raporlamak istiyorum.

ikinci olarak ta, bu öğrencinin bu genel puana göre, sınıf seviyesinde ve sınıf&şube seviyesinde kaçıncı sırada olduğunu rapor bölümünde görmek istiyorum. gerçi bu sıralama scriptini "Optisyen" kullanıcı isimli arkadaş sağolsun script hazırlayıp göndermişti, ama genel puanı hesaplatamadığım için deneyemedim.

Dosya ekte arkadaşlar. Yapmak istediğim şey için  yanlış bir tablo ilşiki yöntemi kurmuşta olabilirim. ondan da emin değilim ama. bitirmek için bu 3 veriye ihtiyacım var. 1 kayıtla ilişkili portal verileri ile nasıl çalışabilirim?

https://drive.google.com/open?id=0Bw6EHA35GkWgcGg3ZUFmbzFMWVE
12, Mart, 2017 Scripts kategorisinde pelikan (2,300 puan) tarafından soruldu
16, Mart, 2017 pelikan tarafından düzenlendi

4 Cevaplar

+2 oy
 
En İyi Cevap

https://we.tl/7LiW4KRxKj

Daha önceki dosyalarda herhangi bir öğrenciye geçerken çok zaman harcıyordu. Bu dosya ötekilerine göre çok hızlı.

Cevat Okyar

15, Mart, 2017 Cevat Okyar (19,340 puan) tarafından cevaplandı
15, Mart, 2017 pelikan tarafından seçilmiş
Cevat Bey, çok teşekkürler. Küçük bir yardım istedim, tüm programı bitirmişsiniz. İkinci programda, sizde yatay teknik kullanmışsınız sanırım. Bu şekli ile daha da hızlanmış görülüyor. Tam inceleyemedim ama, programa hakim olduğunuz için affınıza sığınarak bir kaç soru soracaktım. Programı bu şekli ile sadece bir sınavı değerlendirme de kullanabilirim sanırım. Örneğin 2. sınavı yaptığımda, bu dosyayı kopyalayıp, sınav veri tablosunu silip, sınav no 2 olacak şekilde verileri aktarmalıyım.
Birde hocam, ders bazında şube ortalamalarını da alabilen bir rapor olabilir mi bu hali ile. Örneğin, 7. sınıfların A,B,C... şubeleri ders (fen, türkçe vb.) "doğru" ortalamaları gibi. Kendi yapmaya çalıştığımda, tekrar excele atıp oradan almaya çalışıyordum.
Tekrar çok teşekkürler...
+2 oy

Not : Dosyanızın üzerinde bir çalışma yaptım ancak paylaştığınız dosya .fp7 uzantılı olduğundan .fmp12 dosyayı paylaşsamda işinize yaramayacağı için uzun uzadıya bir cevap oldu..

Yeni bir hesaplama alanında(number) aşağıdaki gibi bir kodla katsayılı hale getirin..  

Case ( DERSKODU = "T"; DOGRUSAY*(100 / CEVAPANAHTARI::SORUSAYISI)* 4; 
       DERSKODU = "M"; DOGRUSAY*(100 / CEVAPANAHTARI::SORUSAYISI)* 4;
       DERSKODU = "F"; DOGRUSAY*(100 / CEVAPANAHTARI::SORUSAYISI)* 4;
       DERSKODU = "S"; DOGRUSAY*(100 / CEVAPANAHTARI::SORUSAYISI)* 2;
       DERSKODU = "I"; DOGRUSAY*(100 / CEVAPANAHTARI::SORUSAYISI)* 2;
       DERSKODU = "D"; DOGRUSAY*(100 / CEVAPANAHTARI::SORUSAYISI)* 2;

 "" )


Sonra resimdeki gibi bir scriptle toplamları alın (scripti istediğiniz gibi tetikleyin)

 


Son olarak İlişkilerde ÖĞRENCİLER tablonuzu çoğaltın ve ÖğrenciSonuç Layout'unuza iki adet portal ekleyin (kaynak olarak çoğalttığınız tabloyu kullanın).. 

Birinde kullanılacak filtre : KOPYATABLO::SINIF = OGRENCILER::SINIF

Diğerinde : OGRENCILER::SUBE & OGRENCILER::SINIF = KOPYATABLO::SUBE & KOPYATABLO::SINIF

13, Mart, 2017 Şemsi Saracoğlu (133,920 puan) tarafından cevaplandı
Çok teşekkürler Şemsi bey, dosyayı da paylaşırsanız sevinirim, biraz acemiyim fm de. Evdeki bilgisayarımda fm13 yüklü, oradan bakar yaparım. Okuldaki bilgisayar biraz eski ve fm11'in iwp yi kullanacağım için o dosyada çalışıyorum.
tekrar teşekkürler. birde dosyayı inceleyen bir uzman olarak, ben bu şekilde bir tablo ve ilişki sistemi oluşturdum, sizce farklı bir yol daha iyi mi olur. Örneğin her dersi ayrı bir tabloda tutmak gibi. Yoksa bu yöntem daha mı iyi? fikrinizi almak isterim. tekrar zahmetiniz için teşekkürler.
https://yadi.sk/d/wPnnRTv93FhVNd   (13Mart2017 19:10)

Dosyanızda ilk cevabımdan farklı bir yol uyguladım...
çok teşekkürler üstat.
+3 oy

Bu tür çalışmalarda yatay teknik uygulamak yerine dikey tekniği uygulamak her ne kadar toplam kayıt sayısını oldukça arttırsa da, daha sonra ders ilavesi veya sınav ilave halinde istenilen raporlar çok daha alınır.

Ben bu maksatla datalarınızı dikey hale getirdim. Ancak bundan sonra gireceğiniz dataları da daha önce girdiğiniz gibi girebilirsiniz.(Yani data girişinde ilave bir zorluk yoktur.)

Cevat Okyar

https://we.tl/BrQVMIGR9Q

14, Mart, 2017 Cevat Okyar (19,340 puan) tarafından cevaplandı
Çok teşekkürler  Cevat Bey ilk bakışta biraz karışık geldi ama hafta sonu inceleyeceğim. Epeyce uğraş vemissiniz, elinize gözünüze saglik,emeginize sağlık.
+2 oy

https://we.tl/VpwEbHfbpt

Bu dosyaya istediğiniz raporları ekledim. Ayrıca yeni sınav sonuçlarını da ARŞİV table ında sakalanabilecek bir düzen kurdum. Bu dosyaya arzu ettiğiniz sayıda sınav girebilirseniz. Hazırladığım script lerle ARŞİV e aktarabilirsin. İnşallah takıldığın bir nokta olmaz.

Cevat Okyar

16, Mart, 2017 Cevat Okyar (19,340 puan) tarafından cevaplandı
Cevat Bey, çok teşekkür ederim. Sayenizde bir çok şeyde öğrendim. İlişkiler, global değer, scriptler.. Başlarken sadece calculation field lerle bitiririm sanmıştım ama süreç içinde oldukça fazla sorunla karşılaştım, programa da tam hakim olmayınca zorlandım. Emeğiniz için çok teşekkür ederim, gerçekten çok yardımcı oldunuz.. Sayenizde proje bitebildi.
...