FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Tasarım (arayüz) hakkında fikirlerinize ihtiyacım var..!

+6 oy
684 kez görüntülendi

Uzun zamandır sitede aktif olamamıştım.. Herkese Selamlar,

 

Tüm çalışmalarımda kullanma amacı ile kalıcı bir tasarım oturtma amacındayım.Bir kaç denemem oldu,bunlardan ikisini burada paylaşarak değerlendirme ve önerilerinizi almak istedim.Her bir değerlendirme benim için değerlidir,şimdiden teşekkür ediyorum...

 

Ayrıca benim gibi öğrenme aşamasında ya da yeni başlayan arkadaşlara faydalı olması amacıyla basit ve sade bu iki dosyayı özellikle tercih ettim.İlk dosya basit bir Departman Yönetimi,içinde Ürün,Depo ve Satış özellikleride var..İkinci dosya ise bir Öğrenci Katılım Yazılımı.Yaz kursları vs için kullanılabilir..

 

Lütfen dosyaları indirip deneyerek tasarım hakkındaki fikirlerinizi paylaşın...

 

Departman Yönetimi

 



 

Yaz Kursu

 

25, Ağustos, 2017 Uygulamalar kategorisinde Şemsi Saracoğlu (133,920 puan) tarafından soruldu

3 Cevaplar

+2 oy
 
En İyi Cevap

Tasarımların ikisi de sade ve kullanışlı gözüküyor. Haddimi de aşarak kendimce bir kaç yorum yapayım.

(Şimdi tekrar gözden geçirince bazılarında gıcıklık yapmış olabilirim diye düşündüm, yazmışken silmeden yayınlıyorum :)

 

Açık renkli olana “açık” diğerine “koyu” diye isimlendirdim.

 

  1. Ekran çözünürlüğü konusunda “koyu” tasarımda sorun var. Benim ekranımda (1440px genişlik) sağ/sol kaydırma çubuğu çıktı. 
  2. Koyu tasarımda bir giriş ekranı ile karşılanması oldukça hoş olmuş. Grafikle belirli özetleri ana sayfada görmek kullanıcıların ilk izlenimi için artı puan.
  3. Koyu tasarım kullanırken gözü daha az yoruyor, özellikle akşam saatlerinde. Yalnız devamsızlık listesine geçtiğimde aniden beyaz arka planlı liste koyu tasarımın bu avantajı yok oluyor. 
  4. Koyu tasarımda liste ekranlarındaki detay düğmeleri (sola doğru ok işareti), belki de önceki alışkanlıklardan, listenin sonunda değil başında olmasını yada açık tasarımda olduğu gibi ID alanına koyulmasını tercih ederdim.
  5. Önceki sonraki düğmeleri oldukça faydalı. Yalnız nereden nereye gittiği konusunda kullanıcıyı bilglendirmekte fayda var. {{recordnumber}}/{{foundcount}} ile bulunan kayıttan hangisinde olduğunu belirtilebilir.
  6. Açık tasarımda seçin ekranları value-list’ten kişi aramaktan çok daha pratik bir yöntem olmuş. Beni rahatsız eden küçük bir detay var, “seçin” düğmesinin üzerine gelince hızlıca yer değiştiriyor.
  7. Koyu tasarımda her ekranda düğmeler yer değiştiriyor. Açık tasarımda ise bu çok güzel ayarlanmış. Bölümler arası navigasyon düğmelerinin yerlerinin değişmemesi kullanıcının program içinde kaybolmasını engelliyor. Belki aynı menü liste ekranında da kalabilir.
  8. Açık renki tasarımda arka plandaki soyut çizgiler yeni moda “flat” tasarıma biraz aykırı duruyor. Bunun doğrusu yanlışı yok esasında, zamana, kişiye, duruma göre değişiyor.
  9. Silme işlemi her zaman problemlidir. Belki taslak olduğu içindir, ama yine de yazayım. Kayıt sil düğmeleri doğrudan kaydı siliyor. Kullanıcı “yanlışlıkla” kayıt silse bile bunu yazılımın hatası olarak görecektir. Bir çok projede “silmek istediğine emin misin” diye sormadan silmesinin sistemde sorun çıkarıp çıkarmadığını kontrol ediyoruz. Örneğin bir ders için atanmış bir öğretmeni silmesine kesinlikle izin vermemeli.

 

Benim değerlendirmelerime göre "açık" tasarım "koyu" tasarımdan biraz daha önde.

 

Müsade edersen konu dışı bir soru sorayım. Örnek kayıtlarda gördüm, Sun Tzu ürün listesindeydi. Sun Tzu için Adil Demir’in çevirisini önerir misin?

26, Ağustos, 2017 F. Osman Cabi (197,900 puan) tarafından cevaplandı
5, Eylül, 2017 Şemsi Saracoğlu tarafından seçilmiş
Hocam estağfirullah ne demek "haddimi aşarak".. Tüm eleştiri ve değerlendirmeleriniz başımın üstündedir,zahmetiniz için özellikle teşekkür ediyorum...

Ayrıca madde madde tümünde haklısınız..

Ekran çözünürlüğü meselesinde de bir standarda ihtiyaç olacak,responsive mevzuuna dikkat etmeliyim..Önceki-Sonraki kayıtlar konusu evet numaralandırmayı gözden kaçırmışım:)... Koyu tasarımda butonların yerleri mevzuuda dediğiniz gibi tutarlı değil,sabitlemek gerek..Açık tasarımda arkaplanda sade bir gradyen daha iyi olabilir...Kayıt silme konusu tamamen gözden kaçmış,tek bir silme scripti ile tüm silme işlerini halletmeyi planlamıştım (ScriptParameter) ile,ancak unutmuşum..:))

Hocam 45 gündür memleketteyim,burada bir kafede Savaş Sanatı'nı, ikinci defa Adil Demir'den okudum,önceki çeviriyi hatırlayamadım ancak bu eser sanki daha akıcı ve derli-toplu çevrilmiş gibi geldi..

Tekrar teşekkür ediyorum...
teşekkürler,
+2 oy
Bence şık Arayüzler alttaki çok sade ve güzel elinize sağlık Şemsi bey
25, Ağustos, 2017 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
Teşekkür ederim Mehmet Bey...
+1 oy
Herkese selam ederim;

Tasarımların ikisi de harika. Koyu renkleri daha çok sevmeme rağmen 2. resimde olanı daha çok beğendim nedense. Aklınıza ve yüreğinize sağlık.

Saygılarımla.
26, Ağustos, 2017 ercanD (71,050 puan) tarafından cevaplandı
Teşekkür ederim,beğendiğinize sevindim..
...