FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Fikemaker da sakladığımız dijital dokümanlara zaman damgası vurabilir miyim?

+1 oy
434 kez görüntülendi
File sistemde veya veritababında tuttuğum dokümanlara zaman damgası vurabilirmiyim.
7, Nisan, 2015 Uygulamalar kategorisinde Cinci (5,930 puan) tarafından soruldu

3 Cevaplar

+1 oy
Zaman damgası vurup o belgeleri istenen biçimde saklamak gerekiyor bildiğim kadarıyla. Bunun için de Tib onaylı olan zaman damgalama yazılımı var. Filemakerdaki verileri periyodik olarak text dosyasına export ettirip tib yazılımı ile zaman damgası vurdurabiliriz sanırsam. Genede Mehmet bey bu konuda daha sağlıklı bilgiler paylaşacaktır.
7, Nisan, 2015 mkanlioglu (63,090 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy
Bu soru için Cumhur Bey e teşekkür ederiz. Çok şık bir soru. Zaman  damgasının iki türü var.

1- Nitelikli Zaman Damgası
2- Niteliksiz Zaman Damgası

Nitelikli olan zaman damdasını vuran ve doğruluyan yazılım veya cihaz dışında dışardan bir noter kurumuna ihtiyaç duyar.

Niteliksiz olan ise yazılım veya cihaz dokümanlara kendisi zaman damgası vurur.

Bu konuda 5651 yasasına göz atmanızda fayda var.

Filemakerda dokümanlara zaman damgası çok farklı şekilde atılabilir.

1- Yöntem Benim kullandığım yönetimdir. Noterden farkı yoktur, niteliklidir ve hukuki geçerliliği vardır. "Talia Stamp" zaman damgası cihazı. BeyazNet in TÜBİTAK destekli olan bu ürün file sisteme atılan tüm belgelere KamuSM den 0,04 TL Zaman damlası vurmaktadır.  Bu Ücret KamuSM ödenmektedir. Bu cihazı sanatçılar eserlerini noter götürmektense Talia Stamp a 0,04 TL ödeyerek zaman damgası vuruyorlar. Zamandan ve paradan tasarruf ediyorlar. Bu cihazı noterle işi çok olan kurumlar kullanabilir. Filemaker ile entegrasyonu çok basittir.

2- Niteliksiz yöntem çok basit bir Pc ye zaman damgası server kurup Talia Stamp gibi timestamp vurmaktır. Bununda entegrasyonu çok basittir.

3 - Yöntem olan KamuSM, E-Tuğra, E-Güvenlik veya Türktrast API si ile entegre ederek dokümanlara direkt zaman damgası vurarak dokümanları sağlamaktır. Bu yöntemi hiç denemedim çünkü API ücretli olduğundan Filemaker entegrasyonunu yapmadım. Ama şimdi API leri ücretsiz alabilirsiniz.
7, Nisan, 2015 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
7, Nisan, 2015 Mehmet KAYA tarafından düzenlendi
+1 oy
Önce içeriği GetContainerAttribute ( ContainerField; "MD5" ) ile kriptolayıp, sonra da Timestamp bilgisi ile beraber saklayabilirsiniz.
7, Nisan, 2015 Recep Güney (69,560 puan) tarafından cevaplandı
Niteliksiz zaman damgasına güzel bir yorum. Bir çok kurum kendi içerisinde niteliksiz zaman damgasını kullanır. Bence bu türden zaman damgası kullanımı hukuki durumlar söz konusu olmaz ise kurumların iç işleyişini hızlandırır.
...