FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

ELEKRTONİK İMZA OKUTMA

+2 oy
836 kez görüntülendi
Sayın üstadlar ve sevgili Fm yazılımcıları;

Saygı ve sevgilerimi sunuyor işlerinizde başarılar diliyorum.

FileMaker de üretilen belge ve dokümanlara e-imza sertifikası eklenebilir mi? Malum günümüzde işlemler kağıtsız ortamda yapılmaya başlanıldı. Hazırladığımız bir dosyaya erişim için kullanıcı isterse e-imza şifresi ile girsin, *.PDF, *,UDF veya *,doc uzantılı elektronik belge üretimlerinden sonra bu belgeyi bilgisayarına e-imzalı olarak kaydetsin veya göndereceği yere e-imzalı olarak göndersin. Ayrıca bu belgeyi kullandığı fm programı içerisinde dosya olarak saklasın (LAYOT OLARAK DEĞİL) bu konuda çalışma yapan var mı? Ya da bir fikri olan?
30, Mayıs, 2018 Filemaker Advanced kategorisinde Kapadokya (2,860 puan) tarafından soruldu

2 Cevaplar

+1 oy
Elektronik imzanın 2 türü vardır.

1. Nitelikli (Devlettin akredite ettiği, KamuSM, TürkTrast, E-tuğra ve E-Güven sertifika sağlayıcıları)

2. Niteliksiz İmza (Bu her kes yapabilir.)

Nitelikli E-imzalı belge üretmenin iki yöntemi var.

1-  Elektronik imzalanacak belgeyi, sertifika sağlayıcı  firmaların verdiği program ile imzalayıp Filemaker konteynır alana taşımak .

2-  E-yazisma.gov.tr den.NET ve JAVA  API  ile elektronik imzayı  entegre edip native Belge imzalamaktır.

http://www.e-yazisma.gov.tr/SitePages/eyazismaana.aspx

 
İkinci yöntem de Filemakerla ilgili bir uygulama veya API söz konusu değil.  Ayrıca elektronik imza vurma yöntemi ciddi doğrulama ve kontrol mekanizmaları gerektirdiğinden filemaker da şimdilik bunu yapmak biraz zor gibi.
3, Haziran, 2018 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
4, Haziran, 2018 Mehmet KAYA tarafından düzenlendi
Container alan ile ilgili yöntem bu iş için uygun değil. Önemli olan, kişinin (Kullanıcının) nitelikli e-imza sertifikası ve şifresi ile bir belge üretmek, bu belgeyi de FM dosyasında üreterek düzenlediği belgenin üzerinde göstermesini sağlamak.
Misal; bir rapor (Yazı) layot'u hazırladık ve çıktımızı bu layor üzerinden sağlayacağız. Öncelikle Layot'un e-imza ile imzalanması ya da e-imza sertifikasının o layot üzerinde gösterilmesi. Diyelim ki kullanıcı bu belgeyi PDF veya Word vb. yapıda kayıt yapacaksa e-imzasının o belge üzerinde gösterilmesi. Bunun dışındaki yöntemlerin hiçbiri resmi olarak bir belge sayılmayacaktır. Program dışındaki bir ortamda hazırlanarak programın içerisine atılan bir belge program üzerinden e-imzalı sayılmaz. Programın incelenmesi ve o belgenin e-imza kanunu gereğince hazırladığımız program üzerinden üretildiğinin ve programı kendi kullanıcı kimliği ve parolası ile açan kullanıcının e-imzası ile imzaladığının ilişkilendirilmesi yasa önünde geçerlilik arz edece veya bunun tartışılması problemini ortadan kaldıracaktır. Gerektiğinde kullanıcı bilgisayarına taktığı tokın cihazını da FM programında okutarak programa girişini e-imzası ile yapabilmeli. Saygılarımla
Elektronik imza bireyseldir. 5651 sayılı e-imza kanuna göre e-imza ile ıslak imza eşdeğerdir. Böylelikle e-imzayı destekleyen tüm Gerçek ve Tüzel kişiler ile  e-imzalı yazışabilirsiniz. Ama e-imza paketi üst verisinde belgeyi imzalamak için kullandığınız yazılım ile ilgili üst bilgi istiyor mu bilmiyorum. Normalde E-imza ile ilgili ek özellik olabilir. ama İmzacı yazılım ile ilgili bilgiler tutmak Profil 4 imza için geçerli değildir. Sizin dediğiniz TS 13298 EBYS lerde olabilir. Olması da gayet mantıklı.

Tüm sertifika sağlayıcıların  "imzager" gibi (KamuSM uygulaması)  yazılımları var bu tür uygulamalarla istediğiniz kadar dijital dokümana imza atabilir ve bu e-imzalı belgeleri istediğiniz ortamda saklaya bilirsiniz.

Kanun e-imzalı belgenin nasıl saklandığı ile ilgilenmez. Değiştirilmediği ile ilgilenir. Koruması sana aittir. İster FM içerisinde ister EBYS sisteminde, iterse PC de klasörde tutun.
+1 oy
Restfull API işinizi görür, inceleyin.

https://signrequest.com/api/v1/docs/
4, Haziran, 2018 F. Osman Cabi (197,900 puan) tarafından cevaplandı
PDF’i dışarı atın imzager le imzalayın konteynır alana çekin istediğiniz yere gönderin   Doğrulama  İçin medya sunucuya gönderin isteyen  linkten kontrol edebilir   Tabi sayfanın altında linki belirtmeniz gerekiyor
 İmza kütüphanesine filemaker içinde çalıştırıp yapabilirseniz benimde ihtiyacım var  
 Henüz daha sıra gelmedi
 Sıra gelinceye kadar da fm bir şeyler yapabilir belki
API ihtiyacı olmadan, sadece FM özellikleri ile yapmak mümkün olsaydı iyi olurdu, umarım ileriki sürümlerde bunu sağlarlar. Yapılan programların iddialı ve sağlam olması için bunun şart olduğunu düşünüyorum. Bu arada linkteki sistemi inceledim. Başka bir dil kullanmak zorunda kalmak, FM kullanıcısı olarak angarya bence...
...