FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Koşullu Değer listesi

+1 oy
586 kez görüntülendi
Arkadaşlar;

Servis Güzergahına çalışan aracı önceden belirliyorum portalda da verilere girerken Servis güzergahını seçtiğimde orada çalışan araç otamatik geliyor bunuda koşullu ilğili değer listesi ile yapabiliyoruz ancak bu aracı seçmeyip tüm araçların içinden başka bir araç seçmek istediğim vakit nasıl hareket edilecek bu sorunu ben şöyle aştım iki tane araç id üst üste koyup birini Tüm araçları getirmesini ayarladım birinide Koşullu olarak kayıt girerken kendi aracı çalışıyorsa açılan valueList den seçiyorum başka bir araç seçeceksem ayarladığım bir Flağ işaretine çarpı koydurup tüm araçları gösteren valuleList getirtip buradan seçiyorum siz şimdi e problemi çözmüşsünüz daha ne istiyorsun diyebilirsiniz ancak beni merak ettiğim bunun başka bir yolları var mıdır.

Selam ederim kalın sağlıcakla
21, Nisan, 2020 Tip and Tricks kategorisinde Nuri Özbilenler (19,080 puan) tarafından soruldu
Merhaba Nuri bey,

bir probleme birden fazla yolla çözüm bulma arayışı çok güzel. (bu örnek için söylemiyorum) bazen ilk aklıma gelen en iyi çözüm olmayabiliyor.

Mesela burada uygulanmak istenen özellik için 7* farklı yöntem bulabilir miyiz fmturk kullanıcıları olarak?

Bu arada "7 farklı yöntem" başlıklı sorular oluşturup beyin fırtınası güzel olabilir.

* Yediyi kafadan attım, daha fazla da çıkar belki ama biraz da diğer işlerimize bakalım :)


Bunları yazarken aklıma gelen şu barometre hikayesi ile bitireyim, https://www.teknomani.com/2012/03/farkl-dusunmek.html
Hocam hikaye güzelmiş

1 cevap

+2 oy
Nuri hocam, güzergahı seçtiğinizde orada çalışan aracın dolu olup olmadığını sorgulayan bir script yazılabilir,boşsa normal prosedür işlesin değilse yeni bir seçim yapılabilsin diye bir liste penceresi otomatik açılsın.Servis güzergahı seçim alanından tetiklenirse işlem sayısı azaltılmış olur.Dosyanızı görmediğim için bu şekilde kabaca yazabildim,inşallah anlatabilmişimdir.
22, Nisan, 2020 Şemsi Saracoğlu (133,920 puan) tarafından cevaplandı
Şemsettin hocam
Çok teşekkür ederim senin bu cevabından sonra şu aklıma geldi Manuel olarak işaretlediğimiz flağa gerek yok burada bir tanımlama koşul belirterek id alanlarını gizleyip gösterebiliriz. Bu işlem de bayağı bi rahatlama sağlar benim merak ettiğim bu konuda yabancı kaynaklarda bir literatüre rastladınız mı Jason la filitre gibi şeyler yapılıyor ama.
Evet,benzer bişey olur.Ben genellikle seçimleri dropdown yerine pencerelerden yapmayı tercih ediyorum o yüzden pencere dedim ama aynı şey aslında..

JSON filtre işlemi,Javascript'te uzun süredir uygulanan ama Filemaker JSON fonksiyonları içinde olmayan bir prosedür. (Map-Reduce-Filter olarak tanımlanır).

Jared Hague isimli bir geliştirici "While" fonksiyonunu kullanarak bu eksiği kapatan CF'lar geliştirmiş (sanırım 3 adet CF).Büyük bir JSON veriyi çekip kullanacaksak verinin tümü yerine ihtiyacımız olan bölümünü filreleyerek almak vs gibi işlere yarayan bir yöntem.(ihtiyaca göre başka bir çok yerde kullanılabilir.)
Şemsi hocam;
Bende genellikle FM_QUICKSTART başlanğıç dosyasında JSON işlemi ile yapılan pencereler gibi yapıyorum çok kolay ve dinamik oluyor herkesede tavsiye ederim ayrıca Filter özelliği ile Müşteri ve Tedarikçileri Filitreleme yapabiliyorum ayrıca bu sistemde yeni bir Müşteri kişi veya vb kayıtı yapabiliyorsunuz pencereden çıkmadan.Ancak orada bir (dup) işlem var onu  anlayamadım bunu bilen varsa bizi aydınlatırsa müteşekkir kalırız.Bu benim istediğim işlemi acaba json'larda yapilabilirmiyiz diye de merak etmiyor değilim burada bu konuyu  açmamın amacıda buydu.
Sağlıcakla
Hocam,mesela yeni bir faturaya müşteri eklemek için bir pencere açıyorsanız zaten oradan yeni müşteri kaydına geçiş yapmalısınız doğal olarak.

Bahsettiğiniz dosyayın detaylarını hatırlayamadım ama "Dup" dediğiniz şey büyük ihtimalle "Duplicate" dir.Yeni bir kayıt yaparken var olan kaydın bir çok detayı yeni oluşacak kayda benziyorsa aynısından bir tane daha oluşturmak için (PK hariç) .Kayıt oluştuktan sonra sadece gerekli alanlarda değişiklik yapıyorsunuz,bu sayede kayıt oluşturma süreciniz kısalıyor.

JSON ile filtreleme işlemine gelince; Yukarıda bahsettiğim filtreleme işlemi (Filter-Map-Reduce) başka bir şey.Kayıtlar arasında filtreleme değil,JSON veride yapılan bir işlem.FM'nin filtre işleminden ayrı bir iş bu...Filtre işleminizi JSON ile (Filter-Map-Reduce) yapabilmek için önce filtreleyeceğiniz kayıtları JSON veriye dönüştürmeniz,filtrelemeniz sonra da yeniden kayıt formatına dönüp çekmeniz gerekir -ki bu da çok gereksiz bir işlem olur.

Dosya detaylarına göre değişir ama bence siz bu filtrelemeyi ya sadece bir scriptle ya da ilişki ile halletmelisiniz.Bir otelde,bir tarih-saat aralığında müsait olan odaları görmek gibi..Bir otel uygulaması paylaşmıştım,orada benzer bir yapı var..

Sağlıcakla kalın..
...