FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Nakit Akışı Uygulaması

0 oy
956 kez görüntülendi
Merhabalar

 

Çalıştığım şirket için basit bir nakit akışı uygulamasına ihtiyaç duyuyoruz. Kesilen faturalar ve alınan tahsilatlar ekstresi ve verilmiş siparişler ve ödemeler ekstresi şeklinde raporlar alınabilecek bir uygulama ihtiyacı duyuyoruz. Daha sonra özet olarak nakit akışı bilgisi verip bu veriler özetlenebilmeli.

Bu şekilde uygulama geliştirmiş olanlar varsa, yardımcı olabilir misiniz ?

 

Teşekkürler
22, Nisan, 2020 Uygulamalar kategorisinde emreakyuz (470 puan) tarafından soruldu

5 Cevaplar

+1 oy
 
En İyi Cevap
Vakit ayırıp cevap veren herkese öncelikle çok teşekkürler. Burada paylaşılan bir dosyadan aldığım ilhamla uygulamamı geliştirdim. Fatura, Tahsilat , Sipariş , Ödeme hepsini tek tabloda toplayarak ve farklı para birimleriyle ilgili bağlar kurup 3 farklı para birimine bakiyeleri hesaplayan bir sistem kurdum. Geliştirilmesi gereken bir çok nokta tabii ki var. Bunlardan biri Merkez Bankasından seçilen tarihe ait otomatik kur verisini çekebilmekti. Bunu da araştırarak  filemaker içerisindeki JSON fonksiyonları ile çözdüm. Bu fonksiyon veri çekme işini oldukça kolaylaştırmış. Bu konuda takılan varsa yardımcı olabilirim.

Sorunlar çıktıkça paylaşacağım.

 

Tekrar teşekkürler
1, Mayıs, 2020 emreakyuz (470 puan) tarafından cevaplandı
2, Mayıs, 2020 F. Osman Cabi tarafından seçilmiş
Emre Bey Merhaba, Öncelikli olarak FilemakerTurk ilginiz ve alakanız için teşekkür ederiz. Araştır, FİlemakerTurk'e Sor, Sonucu Paylaş şeklinde süreci yönetmekte olduğunuz içinde ayrıca teşekkür ederim.
+2 oy

Bu yazılımı biraz inceleyin. İhtiyacınızı karşılayacaktır. Eksiklikleri varsa yardımcı olurum

22, Nisan, 2020 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
+2 oy

Merhaba Emre Bey,

Konu Filemaker olunca, var olan bir uygulamayı bir firmaya uyarlamaya çalışmaktansa,firmaya özel,sıfırdan tasarlanan bir dosya çok daha verimli ve hızlı olur kanaatindeyim.

Her firmanın ihtiyaçları,talepleri farklı oluyor.Biri için hazırlanan bir rapor diğeri için anlamsız ya da gereksiz olabiliyor.Buna karşılık çoğu firmada talep edilmeyen bazı veriler,raporlar vs spesifik detaylar sözkonusu firmada çok önemli görülüp istenebiliyor.Bütün bunları bilmek ve ona göre başlamak gerekebiliyor.

Kesilen faturalar ve alınan tahsilatlar ekstresi ve verilmiş siparişler ve ödemeler ekstresi şeklinde raporlar alınabilecek bir uygulama ihtiyacı duyuyoruz. Daha sonra özet olarak nakit akışı bilgisi verip bu veriler özetlenebilmeli.

Şimdi biri bu yazdıklarınızı tamamen karşılayan bir dosya hazırlasa, inanın firmada çalıştırıldığında ne düzeyde olacağını tahmin edemem ama bir çok değişiklik gerektiren ayrıntılar ortaya çıkar vs vs..

 

Kendiniz yapmak istiyorsanız,sorularınıza elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.Hazır bir dosyayı geliştirmek-uyarlamak istiyorsanız Filemaker'da "Başlangıç Çözümleri" olarak uygun bazı ücretsiz uygulamalar var,onlarla başlanabilir.Satın almak ya da birine yaptırmak istiyorsanız burada bu işi yapacak arkadaşlarımız var.Sağ tarafta "Alakalı Siteler" bölümünden ulaşabilirsiniz.Ya da başka talip olacak kişiler de olabilir....

 



Basit bir uygulama hazırladım.İnceleyin, örnek olabilecek yanlarından faydalanabilirsiniz."Müşteri" için bir kaç basit rapor örneği var.İşinize yarayacak tarafları varsa bir benzerini "Tedarikçiler" için de oluşturabilirsiniz.Nakit Akışı için de giriş düzeyi bir layout var,eksik yanlarını belirleyip üzerinde çalışmak gerek.

 

 

22, Nisan, 2020 Şemsi Saracoğlu (133,940 puan) tarafından cevaplandı
25, Nisan, 2020 Şemsi Saracoğlu tarafından düzenlendi
+1 oy
Merhabalar

Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkürler. Aslında benim amacım uygulamayı kendim tasarlamak. Daha önce 2-3 farklı uygulama geliştirdim ve çok işimize yarıyor bunlar. Fakat finans konusunda özellikle rapor alma kısmında bir sıkıntı bulunduğundan böyle bir uygulama geliştirmek gerekti.

Müşteriler, Kesilen Faturalar ve Tahsilatlar bir tarafta ; Tedarikçiler, Verilen Siparişler ve Ödemeler diğer bir tarafta. Nakit Akışı ise en son aşamada ihtiyacımız olan konu.

Bir fatura için birden fazla tahsilat olabiliyor. Bu durumda ben Kesilen Faturalar ve Tahsilatlar arasında birden-çoğa bir ilişki kurdum. Ve aynı şekilde Müşteriler ve Faturalar arasında da birden-çoğa bir bağlantı oluşturdum. Sıkıntım ise cari bir ekstre almaya çalıştığımda farklı tablolarda olan bu verileri birleştirmekte çıktı açıkcası. Yoksa Müşterinin ana sayfasında bir tarafta ona ait Kesilen Faturalar diğer tarafta Yapılan Tahsilatlar göstermekte bir sıkıntı yok. Fakat bu müşteriye ait bir rapor almaya çalıştığımda bu iki farklı taraftaki veriler artı ve eksi olarak nasıl birleşecek ? Evet genel bir bakiye alabiliyorum fakat hareket özeti alamıyorum.

İki tablonun verilerini "gölge tabloda" toplama yöntemi ya da iki veriyi de tek bir tabloda biriktirip buradan uygulama geliştirme gibi yöntemler var sanırım.

Bugün tek bir tablo oluşturup onun içine hem fatura verilerini hem de tahsilat verilerini girme yöntemini denedim. Aynı tabloyu filtreleme yöntemiyle birden fazla ekran oluşturup farklı verileri girebilirim diye düşündüm. Fakat bir faturaya birden fazla tahsilat girmeye çalıştığımda bu sistem de çalışmadı. Benim kafamda hep farklı veriler farklı tablolarda olmalı şeklinde bir kabul olduğundan iki tamamen farklı veriyi bir arada nasıl işlerim konusunda takıldım biraz.

Kısaca özetlemek gerekirse:

Örnek Müşteri 1 için  23.04.2020 tarihinde son 1 yıla ait bir rapor aldım diyelim :

15.03.2020 10.000 usd fatura kesildi - bakiye 10.000

20.03.2020 15.000 usd fatura kesildi - bakiye 25.000

24.03.2020 10.000 usd tahsilat yapıldı-  bakiye 15.000

20.04.2020 15.000 usd tahsilat yapıldı - bakiye 0

 

şeklinde görülebilmesini istiyorum. Benim yaptığım sistemde ise fatura bazında bakiye ve genel bakiye görünebiliyor. Ama hareket raporu nasıl alırım bilemiyorum.

 

Umarım biraz açıklayabilmişimdir sorumu.

 

Teşekkürler
23, Nisan, 2020 emreakyuz (470 puan) tarafından cevaplandı
Kardeşim;

bende bu istediklerinle ilğili bir proje hazırlıyorum bitirdiğim vakit sanada heber vereyim belki işini görebilir.
Ana cevabımın sonuna bir dosya ekledim,inceleyin...
+2 oy

http://filemakerturk.com/?qa=blob&qa_blobid=796559758723945949 

Bunu inceleyin istediklerin neredeyse hepsi var. 

23, Nisan, 2020 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
Çok teşekkürler. Aynı tabloda işlemleri toplamışsınız. Fakat bir fatura işlemi için birden fazla ödeme yapılamıyor gördüğüm kadarıyla. Birbirinden bağımsız alacak ve ödeme işlemleri var yalnızca. Ben tek faturaya ait bakiye ve ona ait ödemeler de görebilmek istiyorum. Ve aynı zamanda genel bakiye ve toplam hareket özeti de görebilmek istiyorum.

Teşekkürler
Beni telefonla ara
...