FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Boş Alanları Listeleme

+1 oy
263 kez görüntülendi

Şimdi çok basit bir şey diyeceksiniz ama ne = ile ne de isEmpty ile bunları listeleyemiyorum.

 

Bir alanın kendi valuelist listesinden belirli bir durumununun seçili olduğu, diğer alanının boş olduğu kayıtları listelemek istiyorum. ShowAllRecords ile listeleme yaptığımda, boş listelemek istediğim alanların boş olduğunu görebiliyorum. Ama bu alanı boş olan kayıtları tek başına listelemek istediğimde olmuyor.

 

Buna sebep olabilecek ne hata yapmış olabilirim? :)

 

Yararlandığım örnekler

Boş olarak gelmesi gereken alanların çoğuna daha evvel hiç kayıt girilmedi. Bazıları girildi, değişitirildi. Bazılarında Get ( CurrentDate ) denedim, tüm kayıtlar listesinde boş olarak geldi ama filtreleyince yine gelmedi.

14, Ağustos, 2021 Scripts kategorisinde halilabi (11,220 puan) tarafından soruldu
16, Ağustos, 2021 halilabi tarafından düzenlendi
Örnek dosyanı paylaşman mümkün mü acaba?
Merhaba,

Dosya çok kalabalık genele paylaşıma uygun değil ama özelden paylaşabilirim. Ama aslına bakarsanız karman çorman durumda, henüz doğru olduğundan emin olmadığım pek çok deneme var dosyada. FM dilinden anlamaya çalışıyorum, çok başındayım işin henüz.

Bir de bunu yapmaya çalışmamın asıl sebebi bugün açtığım diğer konu için alternatif bir şey üretmek. Bu bahaneyle bunu da öğrenmiş olmak. Yani aslında buna kesin bir ihtiyacım yok; büyük ihtimalle işimi bunun üzerinden çözemeyeceğim de. Diğer konuda büyük yardıma ihtiyacım var.

Şu sayfada boş alanları döndürmek istiyorum:

Set Error Capture [ On ]
Enter Find Mode [ ]
Set Field [ Table::field; "Onaylandı" ]
Set Field [ Table2iliskiliTable::field; "Hareket Yok" ]
Perform Find [ ]
If [ Get (FoundCount) = 0 ]
Show Custom Dialog [ Title: "TEBRİKLER!"; Message: "Günün bütün çıkışları yapılmış. Başka bir sorun olduğunu düşünüyorsanız sistem yöneticisine başvurunuz.";
Default Button: “TAMAM”, Commit: “No” ]
End If

Diğer konu ise: http://filemakerturk.com/18497/günlük-tekrar-eden-alanı-bir-duruma-göre-listeleme

Teşekkür ederim.
ercand@yahoo.com e-posta adresine gönderebilirsiniz
Dosyayı gönderdim Ercan Bey.
Ercan Bey ve Osman Beyin yönlendirmeleri ile bir scriptte iki aramayı birleştirerek bunun hallettim. Yazım yanlışlarım olabilir, bilmiyorum ama ben istediğim listeleme sayfasını oluşturabildim. Benim gibi yeni başlayanlar için örnek olabilir diye buraya ekliyorum:

Set Error Capture [ On ]
Enter Find Mode [Pause:Off ]
Set Field [ asevi::asevi_Profil_Onay; "Onaylandı" ]
New Record/Request
Set Field [ teslimat_Global_Tarih::teslimat_durum; "*" ]
Omit Record
Perform Find [ ]
If [ Get (FoundCount) = 0 ]
Show Custom Dialog [ Title: "TEBRİKLER!"; Message: "Günün bütün çıkışları yapılmış. Başka bir sorun olduğunu düşünüyorsanız sistem yöneticisine başvurunuz. (İ**** 1147 - 1148)"; Default Button: “TAMAM”, Commit: “No” ]
#BURADA last choice çıkış sorunu olanları SMS gönder.
#BURADA Go to Layout ANA EKRANa yönlendir.
End If

1 cevap

+3 oy
 
En İyi Cevap
Merhaba,

Belki bu konu ile doğrudan ilgili değildir ama olması da muhtemel, olmasa bile başınıza gelmesi muhtemel olduğu için yazıyorum.

Eşittir (=) ile ama yaparak bir alanın boş olduğu kayıtları bulabilirsiniz. Bu çok eski bir FileMaker arama ipucu. Ancak ilişkili tabloda alanda arama yapıyorsanız küçük bir detay var.

Boşla yok aynı değildir! (Boş ≠ Yok)

Şöyle ki arama yaptığınız yerleşim A tablosuna bağlı ilken ilişkili B tablosundaki bir alanda = yazarak arama yaptığınızda A ile ilişki B tablosuna kayıt olan, ancak içi boş olan kayıtları görüntüler. Karşılığında B tablosunda kayıt olmayanları getirmez.

Peki bunları nasıl buluruz?

Asterix karakteri (*) alanın içine herhangi bir şey yazılmış kayıtları bulur. B tablosundaki alana * yazıp "omit" seçeceğini seçersek B tablosundaki alanın dolu olanlarını gizler (omit eder) dolayısıyla boş veya yok olan tüm kayıtları karşımızda görürüz.

Daha önce aramalar ile ilgili bir meetup videomuz vardı, ancak bu detay işlenmemiş sanırım. Farklı örnekler barındırdığı için izlenmesini tavsiye ederim.

 

16, Ağustos, 2021 F. Osman Cabi (197,900 puan) tarafından cevaplandı
20, Ağustos, 2021 halilabi tarafından seçilmiş
Teşekkür ediyorum, bunu izlemiştim. Aslında tüm videolarınızı izlemem lazım.
Osman Bey benim asıl problemim, o günlük döngüyü oluşturamadım. Burada arayışım ona alternatif bir şeyler oluşturmak. Sizin bahsettiğiniz detaylar ile listeleri günlük döngüye sokabilirsem buna gerek kalmayacak. Bir yandan ise boş/yok alanları döndürme ile ilgili konuyu da öğrenmiş olurum diye düşündüm. Verdiğiniz bilgi için teşekkürler.

Meetuplardan faydalanırım inşâallâh ama saat olarak uyuşamıyoruz. Bu proje için de bir araya gelemedik, çok iyi olacaktı eminim. Yazılımda 2 arkadaşı buna dahil etmeyi düşünüyorum daha evvel de size bahsettiğim gibi. Karar aşamasındayım, olay bu aşevi uygulamasını çıkarıp çıkarmamaya bağlı.
...