FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

iPad ve iPhone dışında Filemaker kurabilen var mı?

0 oy
1,546 kez görüntülendi
Arkadaşlar, ipad yada iphone olmayan bir cihaza windows kurup (arm , ,intel işlemci olmayan yani androidli cihaza) boot ile windows kurup üzerine filemaker kurmuş olan yada developer dan geçmiş olan filemaker dosyasını o tablette yada telefonda çalıştırabilen varmı?
5, Mart, 2015 Filemaker Go kategorisinde DOKTRIN (39,970 puan) tarafından soruldu
5, Mart, 2015 Mehmet KAYA tarafından yeniden kategorilendirildi

4 Cevaplar

0 oy
 
En İyi Cevap

Filemaker Pro yu çalıştıracak ortamın aşağıda ki değerlere sahip bir cihaz olması lazım. Bu cihaz server, pc, tablet veya Ceb telefonu olsun, aşağıdaki teknik specleri karşılarsa Filemaker Pro 13 çalıştırır.
 
Uygunluk

FileMaker Pro 13 and FileMaker Pro 13 Advanced databaseleri sadece FM 12 ve FM 13 te çalışır. Daha önceki databaselerin FM 13 te çalışabilmesi için convert edilmesi geekir.


Sistem gereksinimleri

Windows XP ve Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) FM 13 te desteklenmemektedir. FileMaker Pro 13 ü kurmak istiyorsanız lütfen işletim sisteminizi aşağıdaki Os lardan birine yükseltin.

İşletim Sistemi OS

Windows 8.1,
Windows 8.1 Pro*
Windows 8,
Windows 8 Pro*
Windows 7 SP1 Ultimate, Professional, Home Premium*
OS X Yosemite v10.10
OS X Mavericks v10.9
OS X Mountain Lion v10.8
OS X Lion v10.7

Donanım İhtiyacı

Windows  
  
CPU: Intel Pentium 4 / AMD Athlon 64 or newer RAM: 1 GB (Min)
CPU: Intel Pentium 4 / AMD Athlon 64 or newer RAM: 2 GB (Tavsiye edilen)

Mac
CPU: Intel-based Mac RAM: 2 GB (Min)
CPU: Intel-based Mac RAM: 4 GB (Tavsiye edilen)

Citrix and Terminal Servisleri (FileMaker Pro 13 Sadece)

Citrix XenApp 6.5
Windows Server 2012 Terminal Services
Windows Server 2008 R2 Terminal Services

Diğer gereksinimler


Networking (Tüm Platformlar):
TCP/IP: Filemaker Lisanslı 5 client kendi aralarında bağlantı sağlayabilir. Filemaker Pro 13 te performans artırılmıştır. FileMaker Pro 13 te Internet Protocol Version 6 (IPv6) desteği gelmiştir.

5, Mart, 2015 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
6, Mart, 2015 Mehmet KAYA tarafından seçilmiş
Filemaker 13 e Filemaker 12 den de ulaşabildiğimize gre requiremetlar düşecektir sanırım yani 12 yi çalıştırmak yada 12 de develeoperden geçmiş yazılımı çalıştırmak yeterli olacaktır.
0 oy
Eğerki mobil işletim sistemi dışında bir işletim sistemi kurmaktan bahsediyorsan kesin çalışır. Örneğin bir şirkette elektronik terazi vardı teraziye bağlı bir ekran paneli vardı içerisinde de Windows XP kurulmuş. Bunun gibi bir cihazda mobil olmayan XP gibi yada Win 7 veya Win 8 kurabilirseniz normal filemaker pro kurabilirsiniz diye düşünüyorum. Ama tabi böyle bir ortamım olmadığı için hiç deneme fırsatım olmadı.
5, Mart, 2015 mkanlioglu (63,090 puan) tarafından cevaplandı
0 oy
Bu tip cihazlarda işlemci genelde zayıf oluyor. İşletim sistemine anca yeter. Genelde işlemcinin ghz hızına bakıp yorumluyoruz ama transistör sayısı herşeyden önemli :)

Tablete kurulmuş bir win 95 vidosu görmüştüm. Araştırmak lazım. Muhtemelen yüklenir ama performans sergiliyeceğini sanmıyorum.

Bu gibi durumlarda ODBC veya JDBC ile bağlanıp özel bir yazılım yapmak daha mantıklı. Tabiki amaç data toplamaksa :) tüm yazılım isteniyorsa çok zahmetli olur :)
5, Mart, 2015 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
Online bağlantı olmıycak ama oflline olarak çalışıcak eğer online çalışma imkanı olsa zaten işletim sistemini değiştirmeden android üzerinde webdirect ile çalıştırılabilir.Bu düşünce saha çalışması yapanlar için özellikle offline çalışma ihtiyacı var çünki her yerde interet yok orda bile çalışmalı ama oflline olarak.
Buda developerdan geçirildiğinde çalışan bir filemaker programı ile olabilir.
Linux için kexi diye bir şey vardı adroiddede benzeri vardır. Farklı bir sistem ama import export ile data aktarımı yapılabilir. Javascript & xml veya txt ile bir yazılım yapılabilir fakat bunların hepsi import export mantığı ile çalışacaktır :)
Eğer android programlayabiliyorsanız jdbc ile bağlanmak mümkün. Önce bağlatı olup olmadğı kontrol edlir eğer bağlantı yoksa kendi db bilgileri işler bağlantı yakaladığında fmp ye topluca gönderir. Biraz uğraş ile yazmak mümkün
Import export ile herşey rahat çalışır farklar senkonize edilebilir burda sıkıntı olmaz ama android üzerinde filemaker çalıştırmak mümkün değil, bağlantı kurulabildiği zamanlarda zaten her şekilde çekilebilir jdbc ye gerek yok.
Zahmetsiz bir şey olmuyor. İmport export sorunu çözürde java ile bahsedilen program mükemmel çalışır.
Örneklemek gerekirse bir firma düşünelim tarım alanında çalışma yapılacak tabletle (lipton reklamı vardı karadenizin  çay tarlalarında ki gibi) biz yazılımcı olarak o işe teklif verebilmek için, birincisi ipad ve iphone olamıyacak çünki 1.500 tl desek en uygun fiyat belkiyüzlerce alınacak bu cihazdan kafadan ipad ve iphone eleniyor, onun yerine ucuz ve 3g liyada 3g siz ama usb ile kart takılarak 3g li hale getirilibilecek hem ucuz hemdestabil çalışacak mesela huwaei gibi olabilir bir cihazda (200-300 TL gibi) yapmak lazım bu işi, sahada 100 cihazdan 10 tanesi bile internet olmayan bir yerde olsa bütünlüğü bozacaktır, o zaman offline farz luyor.Oflline için o cihaza windows kurabilip üzerinde filemkaer develeoperden geçip lisans derdide olmayan  exe haline gelmiş dosyayı çalıştırabilmeli eğer bu olursa import export ile işler halledilir ama java da uygulama yapmaya kalksak o zaman zaten filemakera gerek kalmaz.
Öyle bir yazılımda zaten fmp ye gerek yok :) ben gene java diyorum :) profesyonel bir çözüm olması için ayrıca yapılacak işlem basit. Arazide ancak o adamlar data toplar. Bunun içinde basit bir java yazılımı yeterli olur. Hadi daha basite indirelim. Bir butonla göndersin dataları. Ayrıca telefondada kullanılabilir. Bu tür projeler göz korkutmasın arkadaşlar ben phpde kopayala yapıştırla yapıyorum hatta kod hazırlayan bir fmp yazılımım var :) tablo adı alan adını yazdımı hepsini otomatik oluşturuyor :)
Buna benzer çalışmalar aslında tamda filemaker ile yapılacak işler 2013 yılında saha arşatırması yapan bir firma 100 tane ipad aldılar, 40 ile dağıldı ekip dağ köylerine kadar gitiler.Her cihaza bir dosya konuldu ve filemaker go ile çalışı bu dosya.40.000 kişiye kişi başına 200 tane soru soruldu sorular yönlendirmeli oldu cavaba göre başka şıklara kullanıcı kısıtlamaları gibi filan.İş başarılı oldu ancak 100 tane ipad in fiyatı firmaya baya tuzlu geldi.
Tlfdan uzun uzadıya yazamıyorum. Fmp bence bu işler için çok pahalı. Ya büyük projelerde kullanılmalı yada mssql oracle ile yapılmış sistemlerde apple tarafı için. Bahsettiğin sistemlerde programcının başka dilleride bilirip fmp ye bağlanabiliyor olması lazım. Yoksa fiyat çok tuzlu olur. Ayrıca fmp nin yetmediği yerler ver. Örneğin izmir körfez dersanelerine bir prog hazırlamıştım. Fmp di. Kaldırıp php mysql koydum. Lisans ücreti sıfıra indi :) ayrıca öğretmenler flash bellekle bağlanıyor yazılıma. Şifre parola yerine flash bellek var. Öğrenciler çok çakal :) akıllı tahtada toklama alınıyor. 2 şubede 40 ar derslik var. Fmp yi kaldırttım. Wamp server koydum. İş bitti. Bir günde bitick yazılım 2 günde bitti ama gör görselliği :) metro ui kullandım. İnceleyin istersniz :) bakalım webdrect bunları yapabileckmi :)
Webdirect ile bazı kısıtlara rağmen çok şey yapılabilir,13 versiyon ile beraber server üzerinde çalışan script özelliğinin gelmiş olması devrim niteliğinde bir özellik. Bunun üzerinde uğraşıp çok şey yapılabilir.Hem işlem yükünü server a atıyor hemde webdirectin eksik kısmını tamamlıyor.
Filemaker Web Publishing (FMP) in server tarafını incelemedim ama Metro Bootstrap kullanımına ne kadar izin veriyor. Bence html UI leri inceleyin. Ne demek istediğimi anlayacaksınız. FMP, PHP Assistance da incelemedim ama yapılan bir kaç program gördüm. Kodlarını incelemem lazım. Ancak onda olur :)
Webdircet te kısayol atamak mümkün mü? Ben incelemedim o yüzden soruyorum veya facedeki gibi L tuşuna başınca işlem yaptırmak alana girmeden.  Key press veya gelişmiş resim galerileri animasyonlu.
Bizde bir dondurma satışı yapan firmaya yazılım yapmıştık. Plasiyerler ile satış yapılıyordu. Her plasiyere Windows mobile kullanan PDA alınmıştı ve pda larda çalışabilecek SQL tabanlı bir ara yazılım yapmıştık. Ana yazılım Filemaker dı. Her sabah pda lar pc ye bağlanıyor ve günlük cari kart, stok ve fiyat listesi pda lardaki programa aktarılıyordu. Akşam da tekrar pc ye bağlanıp yapılan satışlar ve tahsilatlar filemaker a import ediliyordu. Offline istiyorsak ikinci bir yazılım şart gibi şuan ki durumda :)
Elektrik su faturalarıda aynı şekilde. Kayınço o işte çalışıyor pda ayada bakmıştım :)
Webdircet te kısayol atamak mümkün mü?
 
Göksel Bey güzel bir SORU ya bence sitede Soru olarak sor.
Mehmet bey webdircet kullanmadım hiç. Özelliklerini bilmiyorum. Kısayol atama tamamen javascript ile ilgili. Serverim yok. Benim pcde pro işletim sistemini çalıştıramıyor :)
Normalde yukarıda geçen kısayol olayı win için plugin ile yapılıyor. Basit birşey ve her tuşta çalışıyor. Bir bakkal yazılımında kullanmıştım. Klavye grafiği koydum ve oradan seçip değiştirilebiliyordu. Zaten bakkalda fare kullanmak mümkün değil. Bir ara açıklamalı anlatıcam plugin bölümünde.
Webdirect cok kullanisli ve ucuz bir cozum gibi gozuksede malesef bir kac konuda kullanicilarini zorda birakiyor.

Bunlardan birincisi FF ile desteklenmiyor olmasi, ikincisi import/export gibi durumlarda tek basina yetersiz kalmasi ve ucuncusu script yolu ile print yolunun calismamasi.

Bunun disinda yapmis oldugum cozumde pek bir SIKINTI ile karsilasmadim.
Konuyla ilgili bir videoya rast geldim ve bunu paylasmak istedim.



ve konuyla ilgili kucuk bir anlatim.

http://www.zerobluetech.com/filemaker-on-android-and-web/
Tahmin ettiğim gibi kendini çalıştırmaktan aciz :) Eski bir pc ye bir program yazıp yüklemiştim satış yazılımı bu ondanda yavaş çalışıyor. Bin tane sorunla karşılaştım beni deli etti. Pc değişti tüm sorunlar ortadan kalktı :)
Yalnız bu paylaştığınız video uzak masaüstü RDP ile normal windows bir işletim sistemine bağlanıp ordaki filemaker pro advanced sürümünü kullanıyor artı bu işlem için 2x client olmasına gerek yok normal android marketteki Microsoft Remote Desktop programı da işinizi görür.
0 oy

Filemaker WebDirect ile tüm Browser larda çalışır ama Client çalıştırmak için Masaüstü Sanallaştırma bu işin en kolay ve hızlı yöntemidir. Geçen bir Yücel Elektronikten bir demo istedim. interneti olan çok düşük donanımlı thinclient ile Filemaker 3G üzerinden canavar gibi çalışıyordu. Sistem RDP yapmıyordu. Sistem sadece değişen pikselleri ekrana bastığından dolayı tüm ekranın refresh olmasına gerek duymuyordu.  Bu hız demek acayip hızlı sanki lokal pc kullanıyormuşsun gibi hızlı idi. 

14, Mart, 2015 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
Bahsettiğiniz durum iwpdede vardı. Tüm sayfa refresh etmiyor. Değişen datalar refresh ediyordu.
...