FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Dinamik Tablo Oluşturma

0 oy
2,020 kez görüntülendi
Filemaker'da script ile tablo oluşturup (yada scriptsiz olarak field içermeyen bir tablo oluşturduktan sonra da olabilir) ihtiyacım kadar field'ı script ile açıp bu hücrelere attığım değerleri kullanıp işim bittikten sonra içeriği tamamen silmek istiyorum.

İnternetten araştırdığım kadarıyla sanırım script ile tablo oluşturmak veya tablo sütunlarına müdahale etmek filemaker'da mümkün değil yada mümkünse de ben bulamadım.

İhtiyacımı karşılayabileceğim alternatif tüm yöntemlere açığım :)

Sanırım layout üzerine tabloda field ilişkisi kurmadan textbox (editbox) veya diğer elemanları da eklemiyoruz. Aklima gelen ilk yöntem db ye herhangi birşey kaydetmeden sanki alelade bir yazılım diliymiş gibi textboxdan aldığım değerleri script içerisinde değişkenler vasıtasıyla kullanayım istedim. Fakat bu da mümkün değil sanırım. Filemaker temelde bir db yazılımı olduğu için diğer yazılım dillerine göre mantığı biraz farklı galiba. (Henüz filemakerda çok yeni olduğum için bu mantığa tam alışamadım :) )

Şimdiden teşekkür ederim.
11, Kasım, 2015 Database kategorisinde InDusTry (27,130 puan) tarafından soruldu
Tablo yaratmaktan ziyade ihtiyacınızı özetleyebilir misiniz?

2 Cevaplar

0 oy
 
En İyi Cevap
FileMaker'da Virtual List Tekniği işinizi görebilir.

Virtual List Tekniği basit bir ifade ile, bağımsız bir tablo ve layout yaratıp bu tablo içerisinde önceden gereksiniminiz kadar kayıt (row) yaratarak, Execute SQL komutu ile sütün datalarınız toplayıp, bu sütun datalarınızın hücre değerlerini row'unuzun record id'sine göre unsorted calculation olarak göstermenize dayanıyor.

Aşağıdaki linkleri incelemenizi öneririm.

http://www.soliantconsulting.com/blog/2015/11/using-virtual-list-technique-part-1

http://mightydata.com/virtual-list-in-3-easy-steps/
11, Kasım, 2015 Recep Güney (69,560 puan) tarafından cevaplandı
11, Kasım, 2015 InDusTry tarafından seçilmiş
Bilgi için teşekkürler.
"bağımsız bir tablo ve layout yaratıp bu tablo içerisinde önceden gereksiniminiz kadar kayıt (row) yaratarak" ifadenizden önceden ihtiyacın belli olması gerektiği anlamını çıkardım. Benim ihtiyacımda dinamik tablonun (eski kurguda) sabit tabloda kullanıcı tarafından girilecek değere göre değişiyor. Şu haliyle ihtiyacıma yardımcı olmayacak gibi fakat biraz daha inceleyeyim belki de işimi görecek bir kullanım şekli de vardır. Tekrar teşekkür ederim.
Anladığım kadarıyla virtual list mantığını 2. kurgum için düşünmüşsünüz, şimdi kafama yattı. Anlık virtual listeyi ihtiyaç kadar kullanır sonra yok eder(ilk kullanımda 50 satır gerekiyor diyelim), daha sonra programı tekrar çalıştırdığımızda virtual listi yeniden şekillendirecek(bu defa 40 satırlık olacak) diye anlıyorum. inceleyip denemeye çalışacağım. Yardıma ihtiyacım olursa desteğinize başvurabilirim.
0 oy

internette gezinirken şöyle birşey buldum, sanırım ihtiyacımı görecek gibi. 

İhtiyacım kullanıcının vereceği sayı kadar sütun açıp sonrasında bu sütunlar için yeni bir layout üzerinde hücre değerlerini alacak ve hesaplamalarda kullanacaktım.
Bunun yerine ilişkili iki tablo oluşturup kullanıcının vereceği sayı kadar ikinci tabloya (Sütun adları diye bir sütun açıp hücre değerleri olarak vermek istediğim sütun adları olacak şekilde) ilişkili kayıt açacağım. Bunu becerebilirsem portal üzerinde gösterip bir başka sütunda da bunların değerlerini alacağım.
Akşam deneyip sonucunu iletirim.

ikinci kurgumdaki dinamik tabloyu daha sade bir hale getirebilir miyim bilmiyorum. Fikrinizi almak isterim bu konuda.

11, Kasım, 2015 InDusTry (27,130 puan) tarafından cevaplandı
...