FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Filemaker exe

0 oy
575 kez görüntülendi
Merhaba,

 

Filemaker üzerinden hazırladığımız Solution'ı .exe ye çevirdiğimizde filemaker yüklü olmayan bir pc de kullanmamız mümkün olur mu?

Belli sayıdaki kullanıcıya kadar bu pc deki uygulama farklı pc ler üzerinden açılabilir mi?

Aynı mantıkla Filemaker Server uygulaması ile yayınladığımız bu tür bir exe'yi her kullanıcı için lisans almadan kullanabilir miyiz?

Henüz php bilmiyorum maalesef filemaker'ın .net platformuyla ilişkisi konusunda bilgi verebilir misiniz. Uyum veya performans sorunu yaşar mıyım?

https://www.filemaker.com/tr/products/filemaker-server/webdirect.html#whats-new-fmw

adresinde belirtilen webdirect ile herhangi bir web programlama yapmadan mevcut filemaker çözümümü internette publish edebilir miyim? Bu yayınlamada yine her kullanıcı için lisansa gerek duyulur mu?

Bilgileriniz için teşekkürler.
16, Kasım, 2015 Uygulamalar kategorisinde InDusTry (27,130 puan) tarafından soruldu
16, Kasım, 2015 InDusTry tarafından yeniden etikenlendirildi

2 Cevaplar

0 oy
 
En İyi Cevap
1 - exeye çevrilmiş bir filemaker dosyası filemaker yüklü olmayan bilgisayarlardada çalışabilir. Fakat hazırladığım bir personel yazılımı birkaç pcde çalışmamıştı. İşletim sistemi kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Özellikle xpde böyle bir sorun hiç olmadı vistada oluşmaya başladı. Şuan durum nedir bilmiyorum. Yıllardır kullanmadım.

 

2 - exeye çevrilmiş bir filemaker dosyasında kullanıcı sınırı yoktur.

3 - exeye çevrilmiş bir filemaker dosyası servere bağlanamaz. excutesql ( betik bölümündeki ) çalışmaz. ortak çalıştırma gibi bir durum yoktur. Bazı yöntemler ile ortak çalıştırılabilir fakat bu lisans sözleşmesinde belirtilmiştir. Yani yasal değildir. Lisanssız bir ürün kullanmak ile aynıdır.

4 - Bu konuda pek bir bilgim yok. Ben odbc üzerinden bağlanıyorum. Mysql bağlanıp data çekmekten bir farkı yok. Eğer betyik çalıştırıp recordset oluşturup bu record seti gönderiyorsa performans sorunu olacağını sanmıyorum ama yinede app performansı beklemeyin. O performansın zerresi olmaz :)

5 - WD server taraflı bir çalışma şeklidir. Mevcut yazılımınızı üzerinde değişiklik yapmadan webe açabilirsiniz. Tabi sacript bölümünde wd sekmesini kontrol etmekte fayda var. Çalışmayan bir kaç komut olcaktır. WD de App yaptığı işi server yapar. O yüzden çokta sağlıklı değildir. en azından şuanki bilgisayarların fiyat / performansı dikkate alındığında. ileride ne olur bilemem.
16, Kasım, 2015 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
17, Kasım, 2015 F. Osman Cabi tarafından seçilmiş
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Bu soruları sormamdaki amaç, yapacağım uygulamalar için yaklaşık maliyet hesaplayabilmek ve özellikle küçük bütçeli projelerim olduğunda maliyetleri hangi yöntemlerle kısabileceğimi öğrenmekti.

Aşağıda yanıtlarınızla ilgili aklıma takılan hususları dile getirmek istedim. Bilgi verebilirseniz sevinirim.

1. Ok. Yanıtımı aldım :)
2. exe ler için kullanıcı sınırı yok dediniz. 3. soruda da exe servere bağlanamaz dediniz. Peki her pc ye bu exe yi kurmam mı gerekli, yanıtı evetse pclere kurduğum exeleri nasıl konuşturup aynı solution üzerinde çalışmasını sağlayabilirim?
4. App performansına sanırım sadece .net uygulamaları değil php uygulamalar da yetişemez, değil mi? Yoksa php-mysql her türlü .netten çok daha fazla performans sağlarsa php öğrenmekten başka çare kalmıyor. Bu konudaki fikrinizi alabilir miyim.
5.WD tarafında yine her kullanıcı için lisans alınması söz konusu olacak sanırım. Anladığım kadarıyla WD uygulamasını çok uygun görmüyorsunuz. Bunun yerine php uygulama hazırlanmasını daha uygun görüyorsunuz. Peki buradaki mantık nasıl olmalıdır. Yani datalar mysql üzerinde tutulup webde php uygulama masaüstünde filemaker uygulama mı koşmalıdır? Yoksa direkt php filemaker ile iletişim kurabilir dolayısıyla mysql olmadan dataları filemaker üzerinde tutarak da ihtiyacımızı karşılayabilir miyiz?
1 exe ye iyi bir örnek bakkal yazılımı :) Server & Clent gerektirmeyen örneğin hesaplama yapmaktan ibaret veya tek pcde kayıt tutmaktan ibaret yazılımlar. Söyle düşünün bir excel dosyası ile çalışıyorsuınuz bir başkasına bu dosyanın kopyasını gönderiyorsunuz. Buradada exe dosyasını gönderiyorsunuz. Server & Clent bazı yöntemler ile yapılabilir fakat bu yasal değil illagal kullanım ile aynı.

2 - Filemaker kendi içinde Sql den farklı bir yöntem kullanıyor ve performansı muazzam. Big Data için harika. Eğer fm nin sql performansını görmek istiyorsanız arama alanına ==aranacak kelime yazarsanız daha yavaş çalıştığını görüceksiniz.

3 - Filemakere direkt bağlanabilirsiniz. Mysql istisnai durumlarda kullanıyorum. Ben dışa açılan veritabanlarında güvenlik maksatlı kullanıyorum. Amaç ip adresi paylaşmamak. Eğer bir hacker saldırısı olursa mysql deki datalar gider. Fmden bir buton ile datalar geri yüklenir. Kişisel web sitemdeki mysql db bir iki defa girildi. Bazı datalar silindi. Sitemede defalarca girilmeye çalışıldı. Yani butür şeyler yapılabiliyor. ilgisiz kişilere ip adresi paylaşmamayı tercih ederim. Ne olur ne olmaz.
WD de tüm yükü fmp server kaldırıyor php ile kullanıldığında yük 2 ye bölünüyor fmp kayıt kümesini gönderiyor Apache web server yorumluyor. Aradaki fark ferformans olarak bundan ibaret. 100 000 lerce datanın olduğu 30 - 40 kişinin yoğun bir şekilde kullanıdığı bir db si bu günün şartlarında WD den paylaşmak pekte mantıklı görülmüyor. WD konusu için ncomputing çalışma mantığını incelemenizi tavsiye ederim. 20 şer clentlik 2 farklı sistemi gördüm basit bir işi için bile ciddi bir ana pc gerekiyor.

Lisans konusunda söyleyebileceğim pek bir şey yok. ASLAN BESLEYEN YEM DÜŞÜNMEZ. En güzel performans server & App ile oluşuyor. WD php gibi seçenekler lisansı düşürür ama deneyimli bir programcı gerekiyor. Buna rağmen performans kaybı oluşucaktır. Ayrıca programcı big data ile çalışmış olmalı. Eğer 10  000 20 000 kaydın tutulacağı basit bir sistem ise ok WD kullanılabilir. Karmaşık bir durum çok etken var
Verilen bilgiler için çok teşekkür ederim.
0 oy

Bu arada FileMaker Runtime (exe)'yi bir sonraki sürümde kaldırabilir. Şu sayfada bundan bahsediliyor. FileMaker Community Forum'da uzun uzun tartışılmıştı bu konu. Bazılarının fikri runtime kalkarsa FileMaker Go'da olduğu gibi masa üstü için ücretsiz bir client sürümü olabilir. Yalnız net bir şey de yok, herkesin ortak şikayeti ise FileMaker'ın bununla ilgili yol haritasını paylaşmaması.

17, Kasım, 2015 F. Osman Cabi (197,920 puan) tarafından cevaplandı
Teşekkürler :)
...