FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Big datada ilişkisel veritabanı ne kadar mantıklı ?

0 oy
313 kez görüntülendi
http://www.yazgelistir.com/makale/olap-nedir- malesef fmpdede aynı sorun var. Sql kadar zayıf olmasada tek tablo performansı ilişkisele göre en az on katı daha fazla ! Filemakerin neden 200 000 kayda kadar sorun çıkmaz dediğini çok iyi biliyorum. Bu sorun için bir çözümün var fakat çok yoğunum boş bir zamanımda bu soruna yoğunlaşıcam. Nasılki javada sarmal programlama var filemakerdede bir big data programlama mantığı geliştirilmeli. Bu konuda deneyimleriniz nedir ? Milyon kayda ulaştımı resmen firene basıyor fmp. Tek tabloda sorun yok
13, Aralık, 2015 Scripts kategorisinde Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından soruldu

2 Cevaplar

+1 oy
 
En İyi Cevap
Ben 1 milyondan fazla kayıtla 12 yıl çalıştım. Alternatifbank ta  Her gün en az 3 saatim AYSPro üzerinde import, eksport, arama, uygulama geliştirme ile geçti. Filemaker Pro v5 ten v10 a kadar hicbir sıkıntım yoktu. Arsiv, İhma, ödünç, seriler, şubeler gibi birçok ilişki mevcuttu.


Bence sıkıntı veritabanı değil Filemaker serverin hizmet verme sekli gibi geliyor. Oracle veya SQL ayni anda 100 kişiden fazla eş bağlantıyı tavsiye etmiyoruz deseler güleriz.
Filemaker,  20 eş bağlantıdan sonra 2 sever i tavsiye etmesi bundan. Database ile uygulama katmanını ayırın diyor. Filemaker server 10 kullanıcı dan sonra SQL in 300 kullanıcısına denk server istiyor. Oracle li bilmiyorum.

Filemaker in sıkıntısı big data değil server performans sorun dur. Bu sorunu webdirect ile ciddi dert eder hale geldiler. Neden mi FM 13 ile FM 14 arası %30 performans % 100 es bağlantı artışı var.

SQL ve Oracle la göre eksikliği simdilik performans sıkıntısı. Diğer eksiklikleri bizim için çok da önemli değil. Ama artıları bizim için daha fazla ve buda hitap ettiği pazar için yerli.

Bizimde birçok sıkıntımız var. Big data ile çalışma mantığını bilmiyoruz. İlişkisel ve karmaşık, servera ve database yük bindirecek   uygulama geliştirme eğitimleri alınmalı. Bu konuda ben yardımcı olmaya calisirim.

Öncelikli Filemakerturk yönetim kısmı için bu konuda bir eğitim ayarlaması istermisiniz. Günü belirleyelim. Eğitimci ve Yer vs. ben ayarlarım.
13, Aralık, 2015 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
13, Aralık, 2015 F. Osman Cabi tarafından seçilmiş
abican hertürlü eğitime ben dahil olurum İnşallah....
0 oy
Tek pcde örneğin 4 milyon datada ilişkisel olarak toplam sayım alındığında diğer tablodan çektiği 30 000 40 000 kaydın toplamında 5 - 6 saniye bekliyor. Benzer bir durum tabloda toplama saydırma işlemi yapılırkende oluyor. Arama olarak kayıttan etkilenmiyor fakat ilişkisel olarak çektirdiğimizde ciddi bir yavaşlama oluyor. Serverde gaha kurmadığım için denemedim. 200 000 kayıtta toplam aldırırken hiç bir sorun yok.
13, Aralık, 2015 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
yanlis anlamadiysam iliskiseli mumkun oldugu kadar kismalimiyiz ?
dolayisiyla daha cok scriptleri mi kullanmaliyiz ?
Örneğin şu an cep telefonumdan merkezdeki servere vpn yaptım ve erp programımızı kullanıyorum.10.000 adet cari kart kaydım var.Listeyi çektiğimde 2-3 saniyede görüntüleyebiliyorum tüm listeyi.
Dolayısıyla bağlanılan ve bağlanan kişilerin internet hızları fiberse çok sıkıntı çıkmaz diye düşünüyorum ama yanılıyormuyum ? tabi buna yayını yapan server ve client'ın teknik donanımınıda hesaba katarak söylüyorum.

Yani bunlar dışında çok sorun yaşarmıyız ?
Benim erp de 12 adet modül olacak ve baya da çok ilişki mevcut.
Mehmedim en iyi deneyimdir. Bahsedilen konuda senlik bir durum yok. Sorunun cevabı ise aynı tabloya bir sürü portal getirme ayrı alınan sum countlar sistemini biraz yavaşlatabilir ama bunun bir tarifi yok malesef zaten tarifede gerek yok :) kayıtlar 100 000 leri geçince doğal olarak biraz yavaşlama olanilir bahsettiğim durumdan dolayı.
eyvallah bende zaten ilişki çok fakat 3 ve üzeri basamak ilişki yok denecek kadar az. :)

sadece iki tablo ilişkisi alayı :)

teşekkür ederim üstad...
...