FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Dosya boyutu büyüyünce ne yapıyorsunuz?

+1 oy
1,414 kez görüntülendi
Sizce dosya boyutu sınırı nedir kaç gb ı geçerse dosyayı parçalayarak başka dosyaya bölme ihtiyacı duyarsınız?
9, Mart, 2015 Database kategorisinde DOKTRIN (39,970 puan) tarafından soruldu

8 Cevaplar

+1 oy
 
En İyi Cevap

Benim yazdığım AYSPro yu  Abank ın ve Telecom un  Merkezi arşivinde kullanılıyor. 1 milyon kayıt var. 400-500 MB ı geçmiyor. Hiç bir sıkıntı yaşamıyorduk. 

 

Şimdi size Filemaker ın Kapasitesi ile ilgili bir örneği aşağıda paylaşıyorum. Her paragrafı da kısaca özetlemeye çalıştım.

https://community.filemaker.com/thread/80015 yazının orjinal linki.

 

38 MILYON KAYIT VE SISTEM HER SABAH OTOMATIK 40-50 BIN YENI KAYIT ALIYOR. TOPLAM BOYUT 7 Gbyte.


My biggest database right now is just under 38 million records. The system does an automated import every morning and adds between 40 and 50,000 records. There are very few concurrent users and most are local to the city. Right now that 38 million record file is under 7 gigs and could be smaller if we cleared out some legacy garbage that is taking up extra index space. Backing up isn't really an issue. A quick test with the Verify Backup Integrity on takes about 4 minutes. With Verify Backup Integrity off (not recommended) it takes 55 seconds.

 

BİRÇOK İŞLEM ÇOK HIZLI HALLEDİLİYOR. DASHBOARD DA WEBVIEWER NESNESİ ÜZERİNDE JAVASCRİPT İLE CHATS YAPIYORLAR. iPhone ve PC KULLANICILARI Server Script ler İLE İŞLEM YAPIYORLARMIŞ. 3 DK 40-50 BİN KAYIT RAPORLAMA İÇİN DASHBOARD A ÇEKİLİYOR.
 
Most operations are very fast, including generating Javascript-based chats in a web viewer and grabbing summary information via ExecuteSQL for display on a dashboard interface. Even over LTE on my iPhone I can get more than satisfactory results. Most users are coming in, viewing the dashboard and getting out. This system is designed for data analysis, no data entry by users other than to generate reports. Data entry is via the daily server script to do the importing. Importing those 40-50,000 records takes about 3 minutes.
 

 

CALCULATİON VE SUMMARY ALAN KULLANIRSAN BU BOYUTTA CANIN YANAR. (summary alanı 100  bin kayıtta denesen de sıkıntı çıkarır. Bu boyutta 1 gün beklersin. )


Other operations can be glacial. If we need to change the database schema for instance. Adding a calculated field to the main data table is painful. Searches generally aren't bad. At one point there was a summary field on a layout and it was VERY bad. It's long gone. Working with smaller record sets helps a lot. We found that most users were interested in what happened in the past week or 30 days 90% of the time. Doing a search to limit those 38 million records down to under 1 million also sped things up considerably.
 
 

EĞER FİLEMAKER DA UYGUN DATA MODELELEMESİNİ YAPARSAN,  KULLANICI YÜKÜNÜ VE NETWORK CONFİGURASYONUNU İYİ AYARLARSAN SIKINTI YAŞAMAZSIN. FİLEMAKER MÜKEMMEL ÇALIŞIR. 

I would go with the phrase - your mileage may vary. Depending on what you're trying to do, an optimal data model and record set, user load, network configuration you may file FileMaker works perfectly. You may also find that it doesn't suit your particular needs.
 

 

EĞER KULLANICI LOGLARINI KÜÇÜK SETLER HALİNDE TUTAR VE ANALİZ EDERSEN KULLANICILARIN ALIŞKANLIKLARINIZ UYGUN YAPIYI OLUŞTURUP YAZILIMIN SAĞLIKLI ÇALIŞMASINI SAĞLARSIN.
 

If you've got users logging in to work with a very small set of records you'd likely find things work pretty well. If you're sorting and summarizing huge data sets with lots of network traffic you may not like what you get. FileMaker doesn't do any load balancing or mirroring of files so everything is going to come down to a few machines.

 

EĞER WEBDIRECT KULLANICISI 2000 KADAR OLURSA BU SAYIYI FILEMAKER KALDIRAMAZ. AMA ONDE PHP ARKADA VERITABANI OLARAK FILEMAKER ÇALIŞTIRIRSAK ÇOK DAHA ESNEK BİR YAPI ELDE EDERIZ.  
 
You're likely not going to use WebDirect. If you've got 1000-2000 concurrent users WD isn't going to be able to handle that at this time. PHP connecting to a FileMaker back end is more sensible. If you're doing PHP you're in the realm of double-developing - building both a FileMaker back-end and the PHP-based front-end. Any system where you're using technology A to connect to database B is going to have that double development issue, doesn't matter if its FileMaker or an SQL-based system. A purely native FileMaker system will be less development.

9, Mart, 2015 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
9, Mart, 2015 Mehmet KAYA tarafından düzenlendi
+1 oy

Veritabanı ile ilgili planlama iyi yapılmalıdır. Yoğun resim, video, ses, PDF Word vs tutacaksanız. Bunları file sistemde tutmalısınız. 

 

1 ay önce 10 GB verisi olan bir müşterim dosya yı server üzerinde açmakta zorluk yaşayıp dosyayı çökertmiş. BackUp tan en son alınan sağlıklı dosyayı alıp PC ye taşıdım. Kopyalamak bile 1 saat yakın sürdü. Açtığım da yazılıma  %99.9 sözleme PDF lerini gömmüş.100 MB 120 MB boyununda PDF ler gördüm tamamını dışarı alıp dosyayı temizledim.

 

Yazılımlarda, normal koşullarda Veritabanı,Uygulama katmanı ve File sistem diye 3 katman olur. Filemaker da ise Uygulama ve Veritabanı tek katman, file sistem ise ayrı bir katmandır. (Kolay kullanım için hızdan ödün verilmiş. Buda şunu gösteriyor, Filemaker hiçbir zaman bir bankanın altlığında kullanılamaz. Filemaker ın amacı enterprise değil orta ve küçük ölçekli firmalar. Bu da bize ekmek kapısı açıyor.) Filemaker da veriler ve diğer dokümanlar ayrı tutulmalıdır. Bu konularda Ben de dahil olmak üzere Filamaker geliştiricileri ciddi eğitim almalıdır. Filemaker ülkemizde Enterprise kurumlara giremediğinden dolayı Filemaker geliştiricileri yazılım standartları konusunda ciddi eksiklikleri vardır. Bizim 15 adet yazılım ekibimiz var. .NET, PHP, Pyhton dillerinde yoğun uygulama geliştiriyoruz. Aşağıdaki  uygulamaları incelerseniz bunların önünde ve arkasında ciddi yazılım standartları vardır. 

 

PHP de yapılanlar.

http://www.trtokul.com.tr

www.iett.gov.tr

www.umraniye.bel.tr

 

.NET, 

PORDOC DYS

http://www.beyaz.net/tr/arsiv-ve-dys/dokuman-yonetim-sistemi.html

 

Taila Ürün Ailesi Python da geliştirildi.

http://www.beyaz.net/tr/guvenlik/talia-log-urunleri.html

 

9, Mart, 2015 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy
Evet çok doğru, bende dosya saklama içerikli olup büyümeyede meyli olan tabloları ayrı birdosya açarak içine attım.Bunun dışında da database boyut yükü getirerek hemde en zayıf halka yani dışarıyla az miktarda relationa sahip olacak olan kısımları ayrı dosyaya taşıdım.Yani en zayıf hakayı bulmak gerekiyor diğer dosya ve içindekilerle az sayıda relationa sahip olmalıki kar edebilmiş olalım aynı zamanda performansdan.Boyut konusunda gareksiz alanların indexlerini kapamak da işe yarıyor her alanın indezli olmasına gerek yok.Resim ve pdf dosyalarını aynı zamanda IIS de bir paylaşımlı klasör tanımlayarak ortak bir klasöradı belirleyip onun üzerinden İnternet explorer üzerin Open URL ile direkt olarak açabiliyoruz.
9, Mart, 2015 DOKTRIN (39,970 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy

Dosya boyutlarini kucuk tutmanin bir yoluda containerleri externally seklinde kayit ederek koruyabiliriz.

Bu sekilde resimler ve diger container verileri dosya disina kayit edilecegi icin boyut olarakda asiri sekilde veritabanimiz sismeyecektir.

9, Mart, 2015 Hamit Özsönmez (56,370 puan) tarafından cevaplandı
Secure Storege işaretlendiğinde dışarı alınan dosyalar şifreleniyor. Filemaker şifresi olmayan hiçbir kimse o dosyalardan birşey anlayamaz.
+1 oy
Bu database i büyümekten kurtarır ama  eğer reklam sektörü gibi alnlarda çalışıda büyük boyutlu jpej yada bmp dosyaları saklayanlar varsa, bu durumda server üzerine ikinci bir ethernet kartı ekleyip resim dosyalarının olduğu dosyayı başka ethernetten host etmek netwürk yükü azaltacaktır.
9, Mart, 2015 DOKTRIN (39,970 puan) tarafından cevaplandı
Çok güzel bir yorum. Bence Reklam sektörüne profesyonel server ve storage lazım. Server ve Storage ı 10 G FC ile bağlayacaksın.
0 oy
SUMMARY VE CALCULATION gerçekten bu tür dosyaları nerdeyse tamamen kitleyebilir onun için mümkün olduğunca uzak durmak lazım, trigger yardımıyla manuel hesaplama yaptırılabilir çoğu durumda, birde böyle büyük kayıtlı dosyalarda indexli olmayan alana göre pek arama yaptırmamak lazım oda uzun zaman alabilir.
9, Mart, 2015 DOKTRIN (39,970 puan) tarafından cevaplandı
0 oy
Dosya boyutları sorun çıkartmadı şu ana kadar. Peki dönemsellik kavramı uygulanamaz mı yazılımlarımızda ?

Örneğin muhasebe yazılımlarında kullanıldığı gibi yıllık database ler oluşturulması yapılamaz mı ? Bu konudaki görüşleriniz nelerdir ?
10, Mart, 2015 mkanlioglu (63,090 puan) tarafından cevaplandı
Dönemsellik meselesinde  arkadaşlar bilgi paylaşabilirse çok iyi olur.
Ben dönemsel databaseleri çok verimli görmüyorum. Çünkü veri kaynakları elden geldiği kadar tek bir merkezden yönetilmeli. Yani bir yıl önceki kayıtlara ulaşmak için başka bir sayfaya geçiş kullanıcıyı yorar. Ayrıca 50 yıl sonra 50 ayrı database mi oluşturacağız. Eğer programınızı imajlarla birlikte (pathde bile olsa) kullanmıyorsanız, çok büyük miktarlarda ama yalnızca veri saklıyorsanız, SQL ya da Oracle gibi ODBC kaynaklarıyla çalışmanızı tavsiye ederim. Ben yaklaşık 30 milyon veriyle Oracle'da calculation alanlarda bile sorgu esnasında ciddi bir kasma yaşamadım.
Seni gidi oracle ci seni. Arkadaş aramızda galiba bir trojan var. :)
Trojan mı saldırın :))
Üstad, Filemaker'ı her zaman tek geçerim. Ama bazen yalnızca arayüz olarak kullanmak daha verimli olabiliyor. Bir de ODBC ile kullanırken imajları da direk görüntüleyebilsek hiç bir sorun kalmazdı. Bu arada site gerçekten çok verimli olmuş. Türkiye'deki önemli bir açığı kapatacak sanıyorum. Ellerine sağlık.
+1 oy

Dosya boyutunu tablolarla şişirmemek ve veritabanını tek bir tablo üzerinden çalıştırarak performansı artırmaya yönelik örnek bir taslak çalışmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Her ne kadar arama ekranında aynı anda 1'den fazla alan ve parametre imkanı tanımasa da değerlendirmenize sunuyorum.

 

http://filemakerturk.com/?qa=blob&qa_blobid=1106646794443279845

18, Mart, 2015 ysrkaya (4,060 puan) tarafından cevaplandı
Mükemmel bir örnek Yaşar Bey tebrik ederim. İşi özetlemişsin, Bir birimizden öğreneceğimiz çok şey var.
Estağfurullah Mehmet Bey. Sizin gibi bir üstaddan bunları duymak benim için gurur verici. Teşekkür ederim.
...