FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Senkron tablo

+1 oy
425 kez görüntülendi
Arkadaşlar, biliyorsunuz filemaker  da dosya büyüdükçe hız sorunu olabiliyor.Hız sorununu ortadan kaldırmak için clone tablo düşünüyorum yükü dağıtmak için yani işlemler bir tabloda yapılacak raporlama ve sorgular ayrı bir tabloda böylece yük dağılımı olduğu için hız performansı daha iyi olacaktır.Bunun için filemaker da yada diğer teknolojileri kullanarak yani sql deki replikasyon gibi mesela, senkron tablo konusunda fikri olan varmıdır
20, Şubat, 2016 Yönetimsel kategorisinde DOKTRIN (39,970 puan) tarafından soruldu

3 Cevaplar

0 oy
1 - Performans kaybı internaldemi internettemi ?

2 - internalde hız sorunu yaşamazsınız. Fakat tabloda çok fazla kayıt tutulursa ilişkili kayıtlar ile sum count gibi özet işlemlerinde gözle görülür bir yavaşlama oluyor.

3 - Bahsettiğiniz senkron tablo yapısı malesef userin arama özelliklerini kısıtlıyacaktır. bir şey dört beş tabloda aranacak bazı durumlarda tıkanıp kalıcak vs bu sorunu aşmak için arama fieldleri oluşturmalı ve arama sizin kontrolünüzde olmalı fakat filemaker kullanıcıları bu durumdan hoşlanmayacaktır. Çünkü filemakerin arama olgoritmaları çok esnek.
20, Şubat, 2016 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
işlem bir tabloda yapılacak sorgulama ise kopya olan diğer tabloda yük dağılımı olucak
Internet icin olabilir internalde ise gerek yok
İnternet için değil , local çalıştırırken, oldukça gerek var, çünki filemaker da dosya boyutu ve kayıtlar arttıkça filemaker baya yavaşlayabiliyor
Bu birazda sizin programlama tekniginiz ileilgili. http://filemakerturk.com/4520/4-288-560-kay%C4%B1tta-filemaker-performans%C4%B1 burada guzel bir ornek var.
Eger mevcut programlama tekniginizde sorun yasiyorsaniz kümeleme modelini araştırmanızı tavsiye ederim. https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Server_cluster
turk hava yollarında 8 gb dosya ile çalıştık makina 10 gb ramve zeon işlemciydi ama yavaşlık vardı,tek kullanıcı olarak sorun olmayabilir ama birkaçkişi aynı anda kullanırken , ciddi yavaşlamalar yaşıyorsunuz.
kaç kişi bağlanıyordu ?
yaklaşık 20 kişi
0 oy
Bende yaklaşık 4 gb boyutundaki bir dosya ile çalıştırıyorum bir firmayı. Aynı sorunları bende yaşadım 30-40 kullanıcı vardı. Yaptığım işlemi anlatayım:

İlk başta dediğiniz yöntemi düşündüm alternatif olarak dönemsellik kavramını uygulayabilir miyiz diye kafa yordum ama baktım ki firmaya uygun değil sonra hangi kullanıcıların sistemi ağırlaştırdığını tespit ettim. Tespit işleminide fm server admin console dan yaptım. Ve sistemi ağırlaştıran kullanıcıların kullandığı modüllerdeki tüm calculationları kaldırdım sistem ciddi hızlandı. Şunu unutmamak lazım sistemi ağırlaştıran %90 sorgulardır heleki ilişkisel ve calculation sorgular sistemi çökertme noktasına kadar getirebilir. Ve sürekli recovery yapmak durumunda kalabilirsiniz.
21, Şubat, 2016 mkanlioglu (63,090 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy
Kayıt sayısından ziyade dosyanın tasarımı önemli. İlişkiler, unstored calculation alanlar, summary alanlar. Kayıt sayısı az olsa dahi karmaşık işikiler/hesaplamalar varsa bir de bunları summary alanlarla toplatıyorsak tabiki yavaşlama olacaktır.

 

Sıralama/replace gibi işlemler lokal ağ/internet üzerinden yavaş çalışabiliyor. Genelde tüm kayıtları sıralamamız gerekemyecek. Önce ihtiyacımız olan kayıtları "perform find" ile bulup az kayıt setinde bu işlemleri yaparsak çok daha hızlı çalışır.

 

Sık sık alınacak raporlarda raporları canlı tutmak yerine indexlenmiş alanlara replace komutu ile yazdırılabilir. Mesale müşterilerin yıllık cirolarını hareketlerden toplatmak yerine bir kez replace ile hesaplatmak yeterli olur. Cari yılı ise belirli periyodlarda server tarafında çalışacak script ile güncellenebilir.
21, Şubat, 2016 F. Osman Cabi (198,540 puan) tarafından cevaplandı
...