FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

FileMaker Pro 16 Duyuru

+8 oy
1,558 kez görüntülendi
Degerli arkadaslar,

Bugun saat 16:00 da FileMaker Pro 16 duyurulacak.

Herkese simdiden hayirli olsun. Ben 2 aydir kullaniyorum ve kesinlikle FM15 den cok daha kullanisli ve birazcikda hizli.
9, Mayıs, 2017 Filemaker Advanced kategorisinde Hamit Özsönmez (56,720 puan) tarafından soruldu

5 Cevaplar

+2 oy
 
En İyi Cevap

İlk inceleme yorumu benden olsun.  Yeni özellikler yeni başlayanlara ve ortak kullanıcılara pek bir şey sunmuyor ama ileri seviye uygulama geliştiriciler için yeni özellikler eklenmiş

1-  filemaker 15 ve 14 kullanan müşterilerimizin  İşine yaramayacak

2-  Webdirect kullanıcı sayısı 500e çıkmış bu çok güzel

3- Yazılım geliştiricilerin işine yarayacak özellikler eklenmiş Buda güzel

4- Oracle MS SQL MySQL veritabanları İle çalışma iyileştirilmiş

5-  Yeni arayüzleri daha sade olmuş

6- iBeacon özelliği ile mağazacılık, kafeterya, otobüs durakları vs. güçlü uygulamalar yapılabilir

 

FileMaker 16 Platformu'ndaki yeni özellikler

1.    Geliştirme İyileştirmeleri
a)    Layout Neneleri penceresi
b)    Kartlar
c)    Windows İşletim Sisteminde Yeni FileMaker Pro arabirimi MAC için yapılmamış galiba.
d)    Değer listelerini kopyala ve yapıştır
e)    FileMaker veri kaynağı referanslarındaki değişkenler
f)    Geliştirilmiş Data Viewer

 

2.    Entegrasyon
Diğer veri kaynaklarına bağlanma 
a)    Geliştirilmiş cURL seçenekleri
b)    JSON işlevleri
c)    Harici komut dosyası adımları.(External script steps)

 

3.    Demo Olarak Yayınlanan Özellikleri
a)    FileMaker Veri API'sı
b)    FileMaker için Tableau Web Veri Bağlantısı

 

4.    Güvenlik
a)    Özel uygulamalarınızı güvence altına almak için yeni araçlar sunuluyor.
b)    Kullanıcılar için OAuth 2.0 desteği
c)    Tıklanabilir güvenlik kilidi simgeleri

 

5.    Mobility(iOS)
a)    Scriptler arası geçişte animasyonlu geçişler
b)    Geliştirilmiş imza yakalama
c)    Bölgesel Script izleme

 

6.    Ölçeklenebilirlik
a)    Web üzerinde daha fazla kişi ile paylaşım
b)    FileMaker WebDirect'te Daha Fazla Kullanıcı Bağlantısı

9, Mayıs, 2017 Mehmet KAYA (166,370 puan) tarafından cevaplandı
10, Mayıs, 2017 Mehmet KAYA tarafından düzenlendi
Web direct 500 kullanıcı için tek server yetmiyor ama 5*100 şeklinde 5 tane sunucuya kurulum yapmak gerekiyor.. Optimizasyonlar olsa da WebDirect hala çok sunucu kaynağı istiyor.
500 kullanıcı muhtemelen kümeleme modeli için düşünülmüş. IBM sunucuları 2011 de 45 çekirdekli 56 çekirdekli işlemciler kullanıyordu. Bunlar bir araya getirilebiliyor. Tek sunucuda 1 petaflop a ulaşabiliyorki bu muazzam bir hız bunlar gibi bir çok sunucu bir araya getirilebiliyor. İşletim sistemi linux. Winler içinde hp nin 8 işlemcili bir serveri vardı bir ara 80 000 tldi server işletim sistemi 5000 dolardı. Bu fiyatın içine işlemciler dahil değildi. Bu gibi sistemler düşünülerek arttırılmıştır bence wd kullanıcı sayısı.
Ama işletim sistemi linux olursa o zaman filemaker çalışırmı üstad
O sisteme istedigin kadar sanal pc kurabilirsin :)
Filemaker ın webdirect mantığı çok enteresan. Hiç bir teknolojide görmediğimiz bir durum. Mükemmel bir bakış açısı ama beraberinde bir çok handikap barındırıyor.

Normalde web ara yüzlerini IIS veya Appachi serverlar yönetir. Veritabanıda kendi işini yapar. Bütün yazılım dünyası bunun üzerine kuruludur.

Yanlış hatırlamıyorsam FM 8 den 11 e kadar PHP assistant vardı.  FM 12 de kaldırıldı. Web publishing ile yola devam ettiler. PHP için Filemaker API yi önerdiler.

Filemaker için web teknolojisinde iki devasa handikap var.  
1- Filemaker Server, her kullanıcı için
         - Veritabanını yönet
         - Her kullanıcı için WebDirect arayüzlerini üret ve kullanıcıya gönder.
         - Arayüz kodlarını ve scriptleri serverda yönet. Bu işleri yönetmek çok kolay değildir. Bence zoru başarmışlar ama normal web mantığı böyle değil.  

2-Filemaker developer ve kullanıcı kitlesi.
         - .Net Java PHP gibi ortamların çalışma veya yönetim mantığı aynıdır ama öğrenmek zordur, uzmanlaşmak yıllarınızı alır. FileMaker kolaylığı ön planda tutuğu için IIS, API, Web Servis, güvenlik her şeyi kendisi yönetir. Bu da ciddi yavaşlık ve az kullanıcı sayısı veya devasa donanım gerektirir.

500 kullanıcı bir ortamda MS SQL ve .Net uygulamasının donanım talebi tek CPU 16 GB RAM dir. Filemaker webdirect 8 kullanıcı için bu konfiği öneriyor.

Filemaker Enterprise yani büyük kurumlara hitap etmediği için daha doğrusu büyük kurumların ana süreçlerine girmek istemediği için bu normaldir. Filemaker da 50 kullanıcı görünce şaşırıyoruz.

Aslında FileMaker 16 da çok önemli bir özellik getirdi. PHP dışındaki, diğer yazılım geliştirme ortamlardan filemaker veritabanına bağlantı için FileMaker API yi yayınladı. Ama bu bağlantı şeklinin lisanslamasını Filemaker yönetemeyeceğini bildiği için ilerde bakacağız diyor. 3 aylık deneme sürümünü indirebiliyorsun.

Diğer Uygulamaların arkasında 1 kullancıda olsa 1000 kullanıcıda olsa FileMaker bunu anlamaz çünkü arada tek bir servis vardır. Bu işi aslında Apartman Kapıcılarına benzete biliriz. Kapıcı Apartman sakinlerinden para toplayıp, ihtiyaçlarını not eder. Bakkala gidip her şeyi alır ama bakkala neyi kimin istediği söylemez. Bakkal neyi kim istediğini bilmediğinden onun için tek kullanıcı vardır oda KAPICI.

Bakın bu sorunu çözemezlerse 3 ay sonra bunu iptal edecekler çünkü lisans tan kayıp demektir.

Birde FileMaker açısından bakarsanız, Bence en iyi yöntemi izliyorlar. Kitleyi kaybetme, amaçtan sapma. Filemakerın mantığını çözersen herşey o kadar berrak ki. Eğer FileMaker .Net veya MySQL yada Oracle olmaya çalışırsa anında buhar olur.

Yada Apple taşın altına elini koyup Microsoft veya Oracle ile yarışır ise Şu andaki Filemaker geliştiricilerini kaybeder.

İsteyen İOS SDK, Android SDK .NET, Java PHP öğrene bilir. Ama Ben FileMaker dan çok memnunum. Şuna Filemaker da uygulama geliştiricilerin % 90 nına  FileMaker 12 bile fazlası ile yeterlidir.
Valla wd bana amotör işi olarak görünüyor. Nedir yani wd dediğin. Şunu yapabilecekmisiniz wdde http://gokselgokce.net/Enerji%20Yonetimi/index.php ocak 2015 olarak listeletin. Ayrıca içinde dolaşın şifre 123654
ios kullanımıda abartılıyor Alın size ios http://gokselgokce.net/Cep/ inceleyin android tablet hepsinde geçerli sayfa mantığı olarak go yu 5 e katlar ayrıca go clent taraflı bir programlama php server taraflı ben raporlamaları hep php taraflı yapıyorum. Cep modulu 16 dolar diğeri ücretsiz. Wd bunları yapsın o zaman derim bunlar yol almış. Web paylaşımı clent olsun wd olsun çok kötü fmde bir sürü sorun var. php olarak hızı tatminkar. Mysql ile karşılaştırmadım ama hızı iyi ayrıca zayıf bir donanımdada işler hiç kötü değil. Kolay programlanmasından dolyı seviyorum fm yi.
+2 oy
Merakla bekliyoruz. 2 aydır. :))
9, Mayıs, 2017 Optisyen (57,460 puan) tarafından cevaplandı
Ben 2 aydir kullaniyorum. Programci icin guzel kolayliklar var.
Mobil alan icinde layout larda degisiklikler var. Ancak bunu mobil surum olmadigi icin test edememistim.

En guzel yani, suana kadar hic hata vermedi. :)
güzel şeyler geldi ama bir şey gitti sanırım. ekranın sol alt köşesindeki zoom in - zoom out tuşlarını göremiyorum. özellikle layoutta çalışırken çok işime yarıyordu. acaba bunları geri getirmenin bir yolu var mı?
Evet malesef o kolaylik yeni surumde yok. Alisana kadarda baya zorluyor insani :)
Osman hocam,

CTRL tuşuna basıp farenin kaydırma tekerini aşağı yukarı oynatırsanız çalıştığını göreceksiniz. Diğerinden daha pratik bence

Saygılarımla.
mac'te aynı kısayol çalışmıyor ne yazık ki :(

ctrl/cmd + artı/eksi tuşu aslında klavye kısayolu. ama orada da sıkıntı + tuşunda. TR klavyelerde artı için shift+4 basmak gerekiyor. cmd+shift+4 yapınca zoom kısayolu yapılamış oluyor.

osx işletim sistemi tercihlerinde kısayolları değiştrmek için ayarlar var ama henüz kurcalamadım
Hocam kusuruma bakmayın; Ben klasik Windows kullanıcısı. WM de MacOS kullanıyorum kullanıcı açısından Linux' tan daha iyi ama neden ise  MacOS a bir türlü ısınamadım.

Klavye kullanmak fareden daha pratik geliyor. Ama FM MacOS a göre dizayn edildiği için herhalde bazı klavye kısayolları pratik değil yada kullanılamıyor. Win de kullanmadığım aklıma gelen Scripr Workspace de Ctrl+/  (Disable) Ctrl+A gibi çalışıyor.
0 oy
Merakla Bekliyor olacağız Neler var acaba...
9, Mayıs, 2017 Mehmet KAYA (166,370 puan) tarafından cevaplandı
0 oy
Ben de saat 4'ü bekliyordum, ilk haber vereyim diye, kısmet değilmiş :)

 

Bu arada mobil sürüm AppStore'da şimdiden yayınlanmış.
9, Mayıs, 2017 F. Osman Cabi (200,340 puan) tarafından cevaplandı
Osman Bey,

Insallah sizde bizlere daha guzel mujdeler verirsiniz. Surda 2018 e ne kaldiki zaten :)
2018 için bir şey mi biliyorsunuz merak ettim şimdi :P :)
+2 oy
"Card Windows" özelliği çok iyi olmuş,diğer pencerelerle etkileşime girmeden kullanılabilir dediklerine göre ana pencereyi küçültme işinden vazgeçilmiş sanırım,ya da ben öyle olmasını umduğum için yanlış anlamış olabilirim :)))....

  Value List kopyalama güzel..,

  "Layout Objects" paneli ve içindeki filtreleme seçenekleri tasarımda hızlıca hareket edebilmeyi kolaylaştıracak gibi.

  WebDirect ve Server çalışmalarda PDF desteği gelmiş..(Ben pek kullanmadım ancak bu konuda sorulardan anladığım kadarıyla sıkıntılar vardı.)

  Mobilde animasyon seçenekleri Jquery düzeyinde olmasada yeteri kadar arttırılmış..

  Sanırım Webviewer'ın yetersiz kaldığına ikna olmuş olmalılar ki ; JSON ve cURL konusundaki gelişmeler,diğer teknoloji ve veri kaynaklarıyla etkileşimin çok daha iyi bir yere doğru gitmesini sağlayacak gibi..Sanırım önümüzdeki süreçte Google API kitaplığı ya da benzer hizmetlerle etkileşimli çok iyi örnek dosyalar göreceğiz..

  Herkesin farklı beklentileri vardır birçoğu karşılanmamış olabilir ancak kendi adıma benim beklediğimden daha iyi sonuçlarla geldiğini itiraf edebilirim ::)))
10, Mayıs, 2017 Şemsi Saracoğlu (135,670 puan) tarafından cevaplandı
12, Mayıs, 2017 Şemsi Saracoğlu tarafından düzenlendi
...