Serkan Bey Merhaba,
FileMaker ın tek sıkıntısı Lisansının biraz pahalı olması ve SQL gibi Express versiyonunun olmayışı. Aslına bakılırsa ORACLE veritabanını sitesinden indir kur full kullan adamlar lisans bile sormuyor. SQL hakeza. Bunların Express veya Lite sersiyonları var. Küçük işletmelere veya micro çözümlere fazlası ile yetiyorlar.
Peki FileMaker ı anlamlı kılan nedir. Burada birkaç unsur var.
- Hızlı Uygula Geliştirme
- Toplam Uygulama Geliştirme Maliyeti %40 - %50 daha Düşük (KOBİ lerde hayat kurtarıyor.)
- Karşılık verdiği süreçlerde çok esnek.
- Çok Kısa sürede firma İçerisin de iştiyakı olan bir personel Filemaker da yetişiyor ve kendine yetmeye başlıyor.
Benim 20-30 milyon datalı müşterilerim oldu. Şimdi 50-60 milyonu aşmıştır. Yazılımları tıkır tıkır çalışıyor.
Şimdi size yakınlarda yaptığım "BI" Business Intelligence, "İş Zekası" projemden bahsedeyim. OTO Yedek Parça üreten bir firmada MICRO MRP II ERP çalışmakta. SQL veritabanındaki gerekli dataları işleyerek 10 gün zarfında, salında 10 günün 8 günü detaların yerini bulma ve en uygun yöntemi aramak ile geçti. Sonunda koca fabrikanın en ince kılcal damarlarına kadar girerek YÖNETİMSEL RAPORLAR oluşturmaya başladık. Daha önce BI yapan bir çok firma ile çalışılmış ama tüm projeler fail olmuş. Sonunda kendisi gibi Filemaker kullanan bir müşterisi FileMaker ı önermiş.
Bugün MICRO nun STOK HAREKETLERİ Tablosu ile müşterinin Gerçek Stok Excellerini kombine ederek Gerçek Stok ile MİCRO daki Stokları karşılaştırdık. MÜKEMMEL BİR SONUÇ Elde ettik. Mikroda STOK HAREKETLERİ tablosunda olmayan ve eklenmesine izin verilmeyen alanları FileMaker da Calculation ve Sammry alanlar olarak açtık. Micro veridabanı tablosuna birde güzel Portal ekledik ki, gerekli tablo İlişkilerini tanımlayınca 2 saate olmaz denilen ve firmanın en sıkıntılı STOK yönetimini çözmüş olduk.
Fakat Dün akşam IT danışmanlığını yaptığım bir kurumun Genel Müdürü bir projesini Filemakerda yapalım dedi. Olmaz dedim!. Proje tüm dünyaya açık aynı anda 100 lerce kişinin gireceği ve from dolduracağı bir web projesi idi. Bu durumda WebDirect işimizi görse de lisansı uçuk olacaktı.
Şimdi Filemaker da ERP yazılır hemde alası yazılır ama lisans ve performans açışından karlı bir çalışma olmaz. Birde Muhasebe gibi uygulamaların artık Micro, ETA, vs birçok uzmanlaşmış firmaları var. Herkes kendi işini yapsın siz de Filemaker ile çevre birimleri tamamlayın.
KOBİ tarzı firmalarda macro çözümler ENTERPRISE (Büyük) firmalarda ise micro çözümler FileMakerın uzmanlık alanına girer.
SERKAN Beye tavsiyem, Düzgün kodlma ve arka planı temiz işleyerek FileMaker ile yola devam etmenizdir. FM Starting Point FileMakerda yazılım disiplinine güzel bir örnektir. Tüm FileMaker ile uygulama geliştiren arkadaşların incelemesi ve mantığını anlaması tavsiyemdir.