FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Filemaker Runtime ve Suya Düşen Hayallerim.

+2 oy
497 kez görüntülendi
Herkese selam ederim.

 
Hikaye tadında okumanız dileği ile.
 

Nerede ise bir sene oldu. Bir sene oldu diyebilirim FileMaker macerasına atılalı.
İlk başalarda oyun oynadım filemaker ile. Deyil mi ki oyun oynarken öğreniyor çocuk.
Zaman içinde aklımda neler yapabilirimleri tasarladım, kendime ve müşteriye nasıl sunabilirimleri. Projelerin daha hesaplı hale nasıl getirebilirimleri.
 
Web yayımlama sihirbazı... Versiyon 13 de kaldırılmış.
 
Daha sonra WebDirect. Güzel ve eylenceli. PHP idi , HTML idi, CSS idi kodlama ile uğraşmıyorsunuz. Kendi sunucumda denedim FM Server i ama biraz yük binince, kahve molası.... :) Suncu bile kiraladım bir aylığına, ucuz yollu  aylık 400 TL. Dükkan kirası gibi, yarın bunun SSL i olacak, ram yetmedi, işlemci yetmedi, kapasite arttırımı aylık 1000 TL civarı. Bu arada FM Server lisans bedeli hariç.
 

Nihayetinde FileMaker Runtime ı keşfettim. Malum olduğu üzere o dönemde FM Runtime ı test etme imkanım olamadı ama FileMaker çalışmalarıma aralıksız devam ettim ve bu zaman zarfında kendimce naçizene bazı uygulamar hazırladım.
 

MSSQL tabanlı bir uyuglama için ODBC Bağlantılı raporlama, çeşitli online mutabakatlar raporları pdf gönderme ve sair. En önemlisi de Online Lisanslama, Lisans Kontrolü, Sürüm Kontrol ve Sürüm Güncelleme. Bunların bazılarına da BaseElements eklentisini de kullandım.

Bundan bir kaç hafta önce Filemaker Runtime ı da deneme imkanım oldu artık. Konusu açılmışken Osman Hocamın da anmadan geçemeyeceğim. İlgi ve destekleri için kendilerine burada saygı ve şükranlarımı sunarım. Hemen işe koyuldum. Yapmış olduğum  MSSQL ODBC Bağlantılı raporlama uygulamasını FM Runtime yaptım. Uygulamayı çalıştırdım. Bağlantı hatası... Öyle yap böyle değiştir yok olmuyor, olmuyor. Olmadı da. Biraz araştırma yaptım. Daha önce yapmadığım araştırmayı.
FM Runtime ODBC bağlantıyı, eklentileri ve pdf i desteklemiyor. Neyse pdf bir şeklilde halledilir, onliene sürüm kontrol ve sürüm güncellemeyi de küçük bir uygulama ile hallettim. Ama ODBC bağlantı... Gerçekten yıkıldım.

Okuduğum bir kaç makalede de bunun bir eksik olduğu, olmasının ne kadar gerekli olduğundan vs bahsetmiş ama sonuç ne olur bilemem. Yetkililer belki ilerleyen FM sürümlerinde bu eksikliğin farkına varıp bir çözüm üretirler mi yoksa bunun FM için bir fazlalık olduğunu mu düşünürler?...

 

Sürçülisan etti isem af ola. Herkese hayırlı günler dilerim.

 

Saygılarımla.
21, Aralık, 2017 Filemaker Advanced kategorisinde ercanD (71,050 puan) tarafından soruldu

2 Cevaplar

+1 oy
Fmphost sitesinde aylık 19 dolara host kiralayabilirsiniz. Kendinize özel sunucuya gerek yok. Run time ile tek clentlik uygulamalar gelitirebilirsiniz. Fazla bir beklenti içinde olmamak lazım. Malesef işlerimizde teknolojinin imkanlarını kullanmak istiyoruz ama ucuz olsun isritiyoruz. Böyle bir şey yok. Bir oracle serverin 30000 Dolardan satıldığını düşünürsek fm fiyatları az bile kalıyor. Ayrıca öğrenmesi kolay bir sistem ve çapraz platform ucuz. SAP sistemlerini araştırmanızı öneririm. Db ayrı bir server R3 ayrı bir server uygulama katmanları ayrı. Ayrıca R3 e bağlanmadan db bağlanıp data girişi yapamıyorsunuz nedenini burada anlatmak zor. Bir sayfa tasarımı için ABAP Öğrenmek zorundasınız Oraclede Form Vs Vs. Yani fmde yaptığımız yazılımları başka sistemlerde yapmak çok fazla bilgi gerektiriyor ve zaman alıcı. Aynı işi zorlanmadan yapan bir sistemin bu kadar kolay programlanması ve bu kadar Ucuz olması ÇAPRAZ Platform olması bence veli nimet. Hepsinden ayrı runtime avantajı var. Tek clentlik uygulamaları lisans almadan kullanabiliriz.
21, Aralık, 2017 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
Selam ederim Göksel Hocam,

Yazıya ilginize, değerli yorum ve bilgilendirmeler için teşekkür ederim.

Fiyatlar konusunda konusunda kısmen hem fikir olmakla beraber 1 in 4 e eşit olduğu bir yerde yaşayınca bazı kavramlar değişiyor doğal olarak en azından kendi açımdan. :)


Hayırlı günler dilerim.

Saygılarımla.
+1 oy
FileMaker Runtime'ı yıllardır kullanıyoruz, çok işe yaradığı durumlar var, ama ne yazık ki bazı kısıtları var. ODBC bağlantısı filemaker özellikle koymuyor bence, ODBC ile çok kullanıcılı sistem FileMaker lisansı almadan kurulabilir endişesiyle olabilir.

Ama Runtime ile ilgili daha kötüsü, FileMaker INC. için Runtime artık (hatta 14. sürümden beri) "depreciated" (eskide kalmış) listesinde. Bu listede yer alan özellikleri genelde sonraki sürümde görmüyoruz. 15 ve 16'da hala kaldırmadı, 17'de de gelecektir ancak FileMaker INC. Runtime'a bel bağlamayın diyor. 16'da yeni gelen JSON fonksiyonlarının bazıları garip bir şekilde (help dökümanında yazıyor ama destek vermeyişi garip) çalışmıyor.

14. sürümde "Runtime sonraki sürümde olmayabilir" konusu bana acaba (uzun yıllardır beklediğimiz "thin client") FileMaker Go gibi ücretsiz bir desktop sürümü mü gelecek acaba dedirtmişti ama hala gelmedi. Bu sayede ODBC'ye de bağlanırdı, PDF'de yapardı, ama server'a bağlanırken lisans isterdi.
21, Aralık, 2017 F. Osman Cabi (197,900 puan) tarafından cevaplandı
Selam ederim Osman Hocam,

Size de ilgi, sabrınız, değerli yorum ve bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.

Bahsettiğiniz ThinClient yada adına her ne koyacaklar ise umarım böyle bir şey yaparlar Windows kullanıcıları için.

Hayırlı günler dilerim.

Saygılarımla.
"thin client" konusunda benim ümidim azalıyor ne yazık ki :(
Çıkmadık candan ümit kesilmezmiş. Ama olsun onun da bir hal çaresi bulunur.  
Biz de  2 al bir öde kampanyalarını takip eder müşterileri ucuz tarafından lisans sahibi yapmış oluruz. :)
Thin client olsa offline olarak ücretsiz çalışsa filemaker kullanıcı sayısı çok artar bence filemaker ile yapılan görüşmelerde bunları söylemekde fayda var.
...