Yazılım kodlamanın en dar boğazı yapay zekadır. Eğer talebiniz yapay zekaya giriyor ise bunu FileMaker ile yapmanız zordur. Bunun birden fazla nedeni vardır. Bu türden uygulamaları FileMaker da en basite indirgeyerek ve bazı parametreleri elle girerek yapabilirsiniz.
Buna benzer uygulamalar yaptım. Bazen FileMaker da olmayan bir fonksiyona ihtiyacım olduğunda (Plang-in veya custom function). Diğer dillerde benzer fonksiyon varsa syntax larnına bakıp Filemaker da o fonksiyonu geliştirdiğimiz oldu.
Örneğin : Okul, Öğretmen ve sınıf üçlemesi için yazılımın otomatik dersler ataması, Depo hesaplamamaları, Davranışsal tepkimeler, Kart Oyunları vs.
Yapay zeka programlama için herhangi bir dil kullanılabilir fakat burada bir tek dilden veya herhangi bir dilden bahsetmek yerine, geliştirilmek istenen yazılım özelinde karşılaşılacak sorunlara uygun dil seçmek en mantıklısı olacaktır. Tabi bunun yanında bazı dillerin yapay zeka programlaması için daha elverişli olmasından dolayı yazılımcıların fazlaca önerdiği bazı diller de mevcut.
Python
Yapay zeka programlamada en fazla tercih edilen dil olarak Python karşımıza çıkıyor. Kolay kodlama yapılabilmesi ve hatasız olması bu popülerliğin başta gelen sebepleri. Kolay kodlamadan kasıt olarak Python’un söz dizimlerinin farklı yapay zeka algoritmalarında uygulanabilir olması, bunun yanında diğer dillere kıyasla daha kısa sürede yazılması ile öne çıkmakta.
Ayrıca Python’un kullanıcılarına sunduğu geniş kütüphanesi de tercih sebeplerinden bir tanesi. Mesela temel paketlerden biri olan NumPy matematiksel hesaplamalarda yardımcı olurken, başka bir paket olan Scipy ileri derece kodlamada kullanılır. Hatta yapay zeka uygulamaları için Pybrain adında bir paketi de bulunmaktadır.
Bunların yanında Python öğrenim rahatlığı da tercih sebeplerinden biri. İnternette fazlasıyla kaynak olması ve çoğu programcının kullanmasından dolayı karşılaşılan sorunların çözümlerinin internette olması öğrenimini kolaylaştırmaktadır.
Lisp
En eski yazılım dillerinden birisi olan Lisp hala yapay zeka programlamada tercih edilmekte. Lisp bilgisayar programları için matematiksel gösterim sağlayan bir dildir. Fakat yazılımcılar Lisp’i çözülmesi gereken soruna uyum sağlama esnekliği nedeniyle genel olarak makine öğrenme algoritmalarına üzerine kullanıyorlar. Yapay zeka ile makine öğrenmesi iç içe oldukları için yapay zeka alanında da kullanılmakta. Ayrıca harika prototipleme kabiliyetleri ve sembolik ifadeleri desteklemesi de tercih sebebi. Python gibi geniş kütüphane seçeneği de sunan Lisp yapay zeka yazılımlar için uygun olan diğer bir dil
Prolog
Yapay zeka yazılımcılarının bir diğer gözdesi Prolog. Kullanım rahatlığı bakımından Lisp’e yakın olan Prolog, programların ilişkiler ile ifade edildiği bildirime dayalı bir dildir. Bu ilişkiler arasında sorgular yürüterek çalışmasından dolayı yapay zeka yazılımlarında tercih edilmektedir. Bunun yanında kullanıcılarına desen eşleştirme, otomatik geri izleme ve ağaç veri tabanlı yapılandırma gibi mekanizmalar sunmaktadır. Bu sistemleri birleştirdiğimiz zaman harika bir dil olarak önümüze çıkıyor. Prolog özellikle sembolik akıl yürütme, veri tabanı ve dil ayrıştırma uygulamaları için kullanışlı olmasının yanı sıra medikal projelerde de kullanılmaktadır.
C++ Java, Son zamanlarda adından sıkça bahsettiğimiz Rusya kökenli Kotlin (Android Kodline geçti.)