FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Dönemsellik kavramında databaselere tekrar bağlantı...

+3 oy
471 kez görüntülendi
Merhabalar,

Rica etsen bo başlık ile ilgili biraz daha detay paylaşabilir msiiniz?

Yani ODBC bağlantısı gerçekleştikten sonra bir dönem değişikliği olduğu zaman gidip sadece ODBC bağlantısını güncellemek (ilgili databasei seçmek) yeterli olumuyor, tüm tobloları yeniden mi oluşturuyorsunuz?

 

Teşekkürler.
13, Ocak, 2020 Database kategorisinde akcin (3,740 puan) tarafından soruldu

2 Cevaplar

+5 oy
 
En İyi Cevap
Merhaba Mehmet bey,

 

Sadece ODBC bağlantısını güncellemek yeterli olmuyor ne yazık ki. FileMaker ilişki grafiği üzerinden ODBC üzerinden gelen tabloları çift tıklayıp hangi tablodan veri çekmesi gerektiğini tek tek bir kez daha seçmeniz gerekiyor.

 

Buna çözüm olarak bir müşterim (Logo kullanıcısı) devri büyük ölçüde manuel yapıyor. Mevcut veritabanının bir kopyasını oluşturuyor (eski kayıtlara ulaşabilmek için). Sonrasında kullandığı veritabanını MSSQL ile temizliyor. Çok pratik bir yöntem değil, tablolara ve yapıya hakim olmak gerekiyor. Birde cari ve stok bakiyeleri aktarmak için XML dosya hazırlıyordu.

 

Başka bir müşterimde uyguladığımız çözüm view oluşturmak. FileMaker'da ODBC tablosu olarak view'ları gösteriyoruz. View sorgusu değişince değişiklik yapmaya gerek kalmıyor. Bu yöntemin bir avantajı da birden fazla tablo verilerini ilişkilendirerek (join) view oluşturabiliyorsunuz.

 

Selamlar,
13, Ocak, 2020 F. Osman Cabi (200,340 puan) tarafından cevaplandı
23, Ocak, 2020 Şemsi Saracoğlu tarafından seçilmiş
Belirttiğiniz gibi ilişki grafiği üzerinden oluşturulmuş yeni ODBC kaynağına ilgili tablolar yeniden set edildi ve bu şekilde sorun giderildi. İlginize teşekkürler
+3 oy

Herkese selam ederim;

 

Runtime yapmayacaksanız anlatacaklarım her ne kadar pratikte biraz ince işçilik gerektirse de teorikte çok basit. Fakat bir kez uğraşacaksınız. Ondan sonra arkanıza yaslanın. :)

 

Burada anlaşılması gereken en önemli konu MsSQL veritabanını tablo ve/veya tablolarını FileMaker tabloları ile ilişkilendirmek değil. Sadece ilgili MsSQL veritabanı tablo ve/vaya tablolarından ihtiyacınız olan verileri MsSQL Sorguları ile bir FileMaker tablosuna çekmek.

 

Öncelikle FileMaker sonrasında; ODBC, Kayıt Defteri ( Regedit ), MsSQL ve MsSQL Sorgusu  bat dosyası konularına hakim olduğunuzu varsayarak

 

Bir tane ODBC bağlantısı oluşturun. Ben bağlantı adına FileMaker demiştim. Bağlantı yaptığım sunucu adı ETA1\ETA veritabanı adı da ETA_2015_2019 
Oluşturulan ODBC bağlantı Register kayıtlarında Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ODBC\ODBC.INI\FileMaker alanına Resim 1 deki gibi kayıt edilir.

Resim 1

 

Filemaker da Resim1 de belirtilen Database alanını çalışmak istenilen veritabanı adını set edecek şekilde
( Resim 2 de ki kırmızı çerçeve ile gösterilmiş alan. Örneğin; ETA_2015_2020 olarak set edin ) ayarı bir bat dosyası olarak export edin ( Resim 2 ) ve send event ile bu bat dosyasını çalıştırın. Sonuç ODBC bağlantısı için gerekli olan veritabanının değiştiğini göreceksiniz. Bu şekilde istenilen veritabanını seçerek değiştirmeniz mümkün olacaktır.

Resim 2

 

FileMaker tarafında Import Records fonksiyonunu kullanan bir betik hazırlayın. 

Veri kaynağı olarak ODBC datayı seçerek oluşturmuş olduğunuz Verikaynağı Adını seçin ve devam edin. Kullanıcı adı ve parola alanlarını MsSQL veritabanına bağlanmak için kullandığınız kullanıcı adını ve parolasını girerek altında yer alan Save username and password onay kutusunu işaretleyerek OK u tıklayın. 

Açılan Specify ODBC SQl Query diyalog penceresinde SQL text i seçerek yada Query Builder i tıklayarak sql sorgusunu hazırlayın sorguyu hazırladıktan sonra OK u tıklayın. 

Specify import order onay kutusunu tıkladığınız zaman açılan Import Field Mapping diyalog penceresinde Target bölümünde Menage Database seçeneğini seçerek bir tablo oluşturun ve SQL sorgunuzda yer alan alanlara göre burada da alanlarınızı oluşturup Sorgu alanlarını FileMaker alanları ile eşleştirin. Amacınıza uygun diğer ayaları yaparak diyalog penceresini kapatın. 

Betikte kullanmak istenilen diğer fonksiyonları da tamamladığınızda işleminiz tamamdır. Betiği çalıştırdığınızda sorguda belirlenen kriterlere göre verileri FileMaker a impor edecektir. Sonrasında bu veriler ile ne yapmak isterseniz...

 

Hayırlı günler dilerim.

Saygılarımla.

13, Ocak, 2020 ercanD (73,680 puan) tarafından cevaplandı
Detaylı aktarımlarınız için teşekkürler.
...