FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

FileMaker MeetUp: FileMaker'da Kolayca Çapraz Tablo Hazırlama

+9 oy
699 kez görüntülendi

Herkese merhaba! Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen, "FileMaker'da Kolayca Çapraz Video Hazırlama (FileMaker Easy Cross)" meetup'ımızı youtube üzerinde yayınladık. Videomuza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Önümüzdeki meetup'larda görüşmek üzere! :)

 

18, Şubat, 2020 Eğitim kategorisinde merve-ozpolat (5,540 puan) tarafından soruldu

2 Cevaplar

+1 oy
Burada da kayılı kalsın diye paylaşayım, videodaki yöntemi Cevat Okyar bey örnek bir dosyaya uygulamış, çok teşekkür ediyoruz, aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

http://www.filemakerdestek.com/wp-content/uploads/2020/02/FileMakerCaprazTabloOrnegi__Cevat-Okyar.fmp12.zip
21, Şubat, 2020 F. Osman Cabi (200,340 puan) tarafından cevaplandı
+2 oy
Büyük veritabanlarında performansı nasıl ?
21, Şubat, 2020 Goksel_Gokce (98,530 puan) tarafından cevaplandı
summary alanlarla yaptığınız raporlamalar gibi.

veritabanı boyutundan ziyade rapor için kullanılan kayıt sayısı önemli. 50 bin kayıttan sonra bir miktar bekletebilir, kayıtlar milyonu geçince bekleme süresi rahatsız edici hale gelebilir.

100 milyon kayıt varsa ama siz sadece 1000 kayıt üzerinden rapor alıyorsanız yine çok hızlı çalışacaktır.

bu durumlar için raporları "cache"leme yöntemi kullanıyoruz, ileride bir meetup da bu konuda yapılabilir.
başka bir meetup konusu daha aklıma geldi. virtual-list ile bu yöntemi hız bakımından karşılaştırmak olabilir, ancak çok kriter var, kayıt sayısı, network hızı vs. Biraz uğraştırıcı bir çalışma olacaktır.
Ben tablolamadan yanayım. Biraz uğraştırıyor ama hız mükemmel. Rapor tablosu oluşturup yıl veya müşteri bazında kayıtlar açtırıp araya toplamları aldırıyorum. Ay yıl hafta ve gün alanlarıda ilk oluşturmada ekleniyor. Tek sıkıntısı yılda bikere bir betik çalıştırıp tabloyu doldurmak :) ayrıca id leri her tabloya taşımanında faydasını çok gördüm. İndexlenmiş id alanlarından arama yapmak ciddi bir performans artışı sağlıyor. Yabi valuelistlerinde idli olması gerekiyor. Birz uğraştırıcı ama top atsan yıkılmaz :)
"cache"leme yöntemi'den kastım çok farklı değildi. canlı olması veya bu yöntem, ikisinin de artıları eksileri var, duruma göre değişir.

Eğer local'de çalışan çok kayıt içermeyen bir uygulama ise başka, internet üzerinden milyonlarca kaydı işliyorsanız başka. Her durum kendi özelinde değerlendirilmeli.
Filemakerde cache yapmak zor. Uğraştırıyor. Php de ise cache komutu var. Dizine kendi atıyor. Hatta bazı programcılar belli periyodlar ile cache yaptırıyor. Hazırlanmış sayfalara veya değer listelerine erişiyorsunuz. Bazı durumlarda ise tablo güncelendikçe çalışıyor. Filemakerde phpdeli cacheyi yapmak çok uğraştırıyor. Benim bi zamanlar yaptığım php için bir yazılım vardı halen kullanırım alan adlarını verdiğinizde sayfaları oluşturup dizine atıyordu. Şuanda kopyala yapıştır yapıyorum :) geliştirmeyi düşünmüştüm veritabanına bağlanıp tablo yapısını fmye aktarıyor oradan şınları şunları al kodla şekline ama geliştirmek bir dert fm bu konularda çok sıkıntılı bende tablo alan adlarını php ye aldırıyorum oradan fm ye çekiyorum. Bir sürü dertten kurtarıyor.
...