FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

"Eğer kullanıcı, şu koordinatlar içerisinde ise şunu yapmasına izin ver" scripti

+2 oy
525 kez görüntülendi
Herkese merhaba

Filemaker içerisinde şöyle bir script yazmak mümkün müdür?

Sınır koorrdinatlarını belirleyip, kullanıcı şu sınır koordinatları içinde ise şunu şunu yapmasına müsade et. Eğer bu sınır alanı içerisinde değilse bir uyarı mesajı görüntüle. Eğer GPS konumu kapalı ise kullanıcıya uyarıda bulun ve GPS'i açmasına iste...

Böyle bir şey filemaker içerisinde mümkün mü? Teşekkürler

Hulusi
17, Nisan, 2020 Scripts kategorisinde HulusiNeci (5,520 puan) tarafından soruldu

1 cevap

+3 oy

Marhaba,

FileMaker Go 16'da Geofence özelliği gelmişti. Şimdiye kadar hiç denemedim/kullanmadım.

Geofence ile belirli bir bölgeye/alana girdiğimizde script tetikleyebiliyoruz. Bu özellik iOS’un push notification sistemini kullanıyor, bu sayede FileMaker kapalı olsa dahi script tetiklemek mümkün.

 

GPS'in kapalı olup olmadığı sanırım get(location) ile tespit edilebilir.

FileMaker 16 gelen yenilikler hakkındaki blog yazımız: https://www.filemakerdestek.com/2017/06/02/filemaker-16da-gelen-yenilikler/

 

 

17, Nisan, 2020 F. Osman Cabi (200,340 puan) tarafından cevaplandı
Güzel özellik, şöyle bir özellik çok mu fantastik bir düşünce? Bir traktörünüz var. Traktörünüze bir ios cihazı koydunuz ve bunu sabitlediniz. Kimse bu cihazı çıkaramayacak. yakıtın geldiği hortuma sıvı akış sensörü koydunuz. Sıvı akış sensörünü bir arduino devresi ile filemakera bağladınız. Kullanıcılara tarlalarınının köşe koordinatlarını girmesini istediniz. Traktörler o tarlanın sınırları içerisine girdiğinde sıvı akış sayacını okuyup kaydetmesini isteyen bir script oluşturdunuz. Böylece birden fazla tarlası olan çiftçiler için her tarlanın senede ya da ayda ya da günde ne kadar mazot tükettiğini kayıt altına alma imkanı ortaya çıkar. Böylece sadece çiftçilerin her tarla için ne kadar mazot harcadığı ortaya çıkmaz. Aynı zaman farklı ürünler arasında ortalama dönüm başına ne kadar mazota ihtiyaç duyacağı da ortaya çıkmış olur.
Sıvı akış sensörleri çok ucuzdur. içerisinde bir pervane vardır. Pervanenin kanatlarının birinde mıknatıs bulunur. Pervane kanadının geçtiği bir noktaya bir metal plaka vardır. pervanenin her bir turunda devreye bir sinyal gönderilir. bir sinyalin kaç ml sıvıya denk geldiği sensörün spektlerinde vardır. ama bu spektlere güvenmezseniniz, yazılım içerisinde bu değeri kendiniz test ederek oluşturabilirsiniz. Sıvı akış sensörlerinin her boru çapı için farklı çeşidi vardır. Küçük bir cihazdır. Yer kaplamaz.
Traktörler tarla dışında da bazen mazot tüketirler. Örneğin park yerine giderken ya da nakliye amacı ile başka şehre gidebilir. Ya da bakım zamanında şehre gitmesi gerekebilir. Bu tip durumlarda harcanan mazotu görmek çitçi için değerlidir. Çünkü harcanan mazotun gerçekten ne kadarını ürün için harcadıklarını görürler. Geriye kalan işler için bir farklı bir kategori oluşturabilirler.
Filemaker ile belki şu da yapılabilir. Traktörün arkasına koşulan farklı ekipmanlar için mazot takibi de yapılabilir. Diyeceksiniz ki filemaker arkadaki koşulan ekipmanı nereden bilsin. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz. Kuru kontak röleleri vardır. Bunların görevi şudur. Siz bu röleyi bir arduino devresine bağlayıp iki kabloyu birine yazılım kontak yaptığınızda röle üzerine bağlı olan elektrik anahtarını açar ya da kapar. Traktörün anahtarın motora marş basması için çevrildiğinde bu röle açık ise traktör açılır, kapalı ise marş moturuna sinyal verilmez ve traktör çalışmaz. Diyeceksiniz bu ne işimize yarayacak? Bu şu işe yarar. Şöförden her traktöre bindiğinde arkasına bağlı olan ekipmanı filemakera girmesi istenir. girerse filemaker şöföre traktörü çalıştırma yetkisi verir. Girmezse traktör çalıştırılmaz. Şöför bunu belirli bir süre sonra alışkanlık haline getirir ve her traktöre bindiğinde arkaya takılı olan ekipmanı sisteme girer. Böylece Belirli bir traktör ve belirli bir ekipman ile tüketilen mazot miktarı da kayda alınır.
Bu sektöre ve konulara yabancıyım, kendi çapımda yorumlayayım, hatam varsa uyarın lütfen :)

Çiftçiliği başka iş yapamadığı için yapanlara uygun bir çözüm olmayabilir. Ama çiftçiliği "iş" (yabancı tabirle "business") olarak yapmak isteyenler için çok heyecanlandırcı.

Toplam maliyet ne tutar, genel maliyetlere nasıl oranlanır gibi bilgilere haiz değilim, ancak ölçek büyük olursa çok rahat "uygulanabilir" (yabancı tabirle "feasible") bir proje çıkar.

Yalnız GPS koordinatları ne kadar hassas çalışır emin değilim. iOS'da bulunan "giderken hatırlat" (en azından benim için) çok iyi çalışmamıştı. Denemek lazım.
iBeacon'lar belki bu konuda daha hassas geri bildirimlerde bulunabilir. Eğer sabitlenip telefon olarak kullanılacaksa iPhone yerine iPad kullanılabilir mi? Hem çalışan daha büyük ekrandan bir takım bilgi girişleri yapabilir, hem de iPad'lerde telefonlarda olduğu kadar vergi yükü olmadığı için fiyat avantajı olabiliyor.

Son olarak bilmediğim konuda bir yorum daha yapayım. Madem iPad'de bağlı sisteme, traktörü de sürse, hemde en kısa yakıt harcaması ile gitmesi gereken yolu hesaplayarak :)
Trafiğe kapalı olduğu için bir Tesla'nın oto pilotu kadar karmaşık bir iş değildir. Buradaki bir teknik lisede, her sene "fuar/gösteri" etkinliklerinde küçük robotlarla bu konuda öğrenciler "bir şeyler" üretiyor.
Evet doğru ama bu söylediğiniz tüm sektörler için geçerli. Adam yaptığı işi bir işletme değil bir uğraş gibi düşünüyorsa bu insanlara yapacak birşeyimiz olamaz. Bir bakkal  ile bir marketler zinciri. Bir kamyoncu ile bir nakliye firması, butik bir kafeterya ile bir kafeterya zinciri, bir taksici ile uluslararası bir uber firmasının alt yapısı nasıl ki birbirinden farklı olacaksa. Sıradan bir çiftçi ile tarım işletmesi birbirinden farklı olacaktır. Koç bugün otomobil, beyaz eşya yaparken öteki taraftan salça da yapıyor ve yaptığı salçayı kendi kiraladığı topraklarda üretiyor.  Salçanın ambalajını japon robotlarla yaparken salçanın kendisini hala atadan dededen kalan yönetmelere terketmek sadece bir süreliğine ihmal edilebilecek vizyonsuzluk olabilir. Rahmi Koç katıldığı "Genç Bakış" isimli bir programda programın sunucusu Abbas Güçlü'nün "Efendim neler yapıyorsunuz bize biraz anlatır mısınız?" sorusuna, uzun uzun ürettiği salçayı anlatarak başladı, ürettiği traktörlerden, otomobillerden, beyaz eşyalardan bahsetmedi bile.

Apple cihazlarının GPS hassasiyetleri şu anda 30-40 metre gibi geçiyor. Ama bunlar maksimum değerler. Size bahsettiğim fonksiyonlarda bu problem şöyle aşılabilir. Tarla sınırı etrafında 30 metrelik bir tolerans payı konulur. Bu toleransı belki script ile bile verilebilir. Böylece traktör tarla sınırlarına yaklaşsa dahi o tarla içinde kabul edilir. Burada zaten kullanıcıya o tarlanın ne kadar net ölçüsü olduğu bilgisini kendisinin girmesini isteyeceğiz. Traktörün süpürdüğü alandan çıkarak bir dönüm hesabı yapmak hatalı olur. Burada GPS değerleri sadece tetikleme görevi yapacak. Bir traktör şöförünün yanlışlıkla komşusunun tarlasını sürmesi pek olası değil zaten. Olsa olsa traktör bir tarlada başka bir tarlaya giderken olası şekilde başka bir tarlasının yanından geçerken bu trigger istemeden çalışabilir ve traktörü tarlayı sürüyormuş gibi kabul edebilir. Ama bu senaryo da bile traktör düz yoldan giderken çok az mazot yakacağı için bu değer sonucu çok fazla etkilemez.

iPhone yerine iPad kullanmak mantıklı. Burada benim aklımdaki kullanıcı arayüzü büyüklüğü ATM arayüzü gibi. ATMlerdeki ekran büyüklüğünü ve o ekrana sığdırdıkları satır sayısını düşünün. Bir cep telefonu arayüzüne göre yazılar kocamandır.

Şöförsüz traktörler uzun süredir varlar. Bunu Türkiye'de kullanan çiftlikler de var. Örneğin Muş'ta Berce firması 60bin dönümlük bir araziyi (Ki burası dümdüz bir arazidir, çünkü Muş ovasıdır) 350 beygirlik insansız traktörlerle sürüyorlar. Ama bunu yaparken bile insanları traktörden aşağı indirmeye cesaret edemiyorlar. Çünkü hala traktörler o kadar zeki değiller. Güvenlik için konum yeterli değil. Burada şunu belirtmek lazım sürücüsüz traktörlerde amaç traktörü insansız sürmek değil, Ki o traktörden indirdiğiniz insanı o traktörü kontrol etmek için kullanacağınız için bu size işçilikte kar getirmez. İnsansız traktörler amaç uzun tarlalarda sürüm ve ekim kalitesini arttırmaktır. Bir tarlada sürüm yapmak çizgisiz kağıda yazı yazmaya benzer. Çok titiz ve düzenli bir insan olsanız bile yazı yazarken satırlar yukarı ya da aşağı kayar. Yazıyı bir A4 kağıda değil bir 1metrekarelik kocaman bir kağıda yazdığınızı düşünün o yazının ne hale geleceğini hayal edin. En mükemmel kaligraf bile ilk okul öğrencisine dönüşür. İşte sürücüsüz traktörlerde amaç traktör tekerinin her seferinde birbirine paralel olacak şekilde her seferinde aynı yerden geçmesini sağlamaktır. Mademki bu konulara girdik, bir amaçtan daha bahsedeyim. Traktörler çok ağır ağaçlardır. Sürekli aynı toprakta gidip geldiğinde toprağı beton gibi yaparlar. Artık traktörler senelerdir toprağın üzerinde gidip gele gele toprağın 1metre mesafenin altına su bile geçmez. Diyeceksiniz çiftçi her sene toprağı sürüyor, niye sertleşsin ki. Traktör gidip gelirken toprağı 30 metrelik bir derinliğe etki edecek şekilde sıkıştırır. Ama toprağı sürerken sadece en üstteki 1 metreyi gevşetebilir. Daha altına gücü yetmez. Hatta toprağın 1 metre kadar altını sürebilmek ve toprağı gevşetebilmek için patlatma denilen derin sürüm ekipmanları kullanılır. Gelelim sürücüsüz traktörlere. Sürücüsüz traktörler kullandığınızda tekerler her seferinde milimetrik olarak aynı yerden geçerler ve tarla altında sadece tekerin geçtiği yerler sertleşir geri kalan yerler nisbeten gevşek kalır ve suyun alt katmanlara geçmesi sağlanır. Yani sürücüsüz traktör sistemini kullanırken amacınız farklıdır.

Ayrıca milimetrik hassasiyete sahip traktörlerde traktörden sadece bilgi almazsınız, traktörü komuta da edersiniz. Bildiğim kadarı ile sürücüsüz traktörlerde GPS yani Global Positioning Sytem kullanılmaz. Local positioning sistemleri kullanılır. Yani çiftliğin konumları hassas olarak tanımlanmış belirli noktaların konum referansları için vericiler konular. Traktörler bu vericileriden bilgi alarak konumlarını belirlerler. Tabi farklı bir sürü alternatif kesin vardır. Bu konunun uzmanı değilim ama benim ziyaret ettiğim firmada local bir sistem kullanılıyordu. Bu cihazlar pahalı donanımlar. Hali ile iş basit bir arduino projesinin çok ötesinde bir robotik projeye dönüşür ve sistemin sıradan bir traktöre uygulaması çok zorlaşır. Yani iş bir filemakerden çok farklı yerlere sapar. Ki sürücüsüz traktör projelerinde başarılı olan yeterince firma var. Filemaker yazılımcısı belki bu firmalarla beraber çalışarak işi bir ERP çözümüne entegre edebilir. Bu da az bir iş sayılmaz.

Ama bence bir filemakercı için çok ufak arduino devre entegrasyonları ve iyi planlanmış scriptler ile tarımda fark etmediğimiz ihtiyaçları tatmin edebilecek dev adımlar atılabilmesi çok olası.

Biraz uzun bir yazı oldu. Ama benim açımdan bu konuları tartışmak çok faydalı oldu. teşekkürler :)
Teşekkürler, benim içinde faydalı oldu. Bir şeyler öğrenmiş oldum :)

Özellikle kaligraf örneği çok yerinde olmuş.
...