FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Uygulamalar Ayrı Ayrı mı Bir mi Hazırlanmalı?

+2 oy
586 kez görüntülendi
Arkadaşlar kuruluşumuzda 10'dan fazla kurum içi uygulamamız var. İzin sistemi, mesaj takibi, iş takibi, depo kayıt, zimmet sistemi, eğitim takip sistemi, kütüphane gibi. Bunları normalde php-mysql olarak kodlayıp kendi uzak sunucumuz üzerinde barındırıyoruz. Böye bir çalışmayı FileMaker ile yapacak olsanız, bunları ayrı ayrı mı hazırlarsınız, yoksa tek bir uygulama şeklinde mi hazırlarsınız? Barındırma alanı ve yedekleme gibi konular dışında, birbirine karşı avantaj-dezavantajı nedir?
27, Mart, 2021 Server kategorisinde halilabi (11,220 puan) tarafından soruldu

2 Cevaplar

+3 oy
İlgisiz kişiler görücekse ayırmak daha kullanışlı olur. Aynı kişiler bağlanıyorsa birleştirmek daha kullanışlı olur. Ondan ona geçmek zorunda kalmazlar. Barındırma ve yedekleme konusunda bir şey farketmez.
27, Mart, 2021 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
Evet bakış açısı olarak bağlanacak kişilerin düşünülmesi gerçekten mantıklı :) teşekkür ederim.
+2 oy
Göksel Gökçe'nin kriteri oldukça yeterli, ben de durumla ilgili kendi notlarımı paylaşayım.

 

Ayrı dosyalar olması durumuna ilişkin bir kaç notum şu şekilde olabilir;

- Ayrı dosyalarda kullanıcı yönetimi için ek scriptler gerekli. Yani yeni oluşturulan hesap veya şifre değişikliği tüm dosyalarda yapılmalı.

- Bağımsız olsa dahi bağımlığı olduğu tablolar olabilir, örneğin personel/kullanıcı tablosu hepsi için gerekli. Dosyalar arası ilişkiler ile bu çözülebilir.

- Ayrı dosyalar olması yedekleme prosedürleri ayırma imkanı sunar, müstakil olarak ayrılmış projeyi taşımak veya başka yerde yayınlama imkanı verir. (Veritabanlarınız büyük olacaksa ayırmayı ciddi ciddi düşünebilirsiniz,  bu size yedeklemeler vb konularda esneklik sağlayacaktır)

 

Ayrı yada tek proje olması ihtiyaçlar özelinde değerlendirilmesi gerekmekle beraber ilk tercih olarak tek dosyada çalışma alternatifini düşünürüz. Zaman içinde ihtiyaçlar değişirse dosyaları ayırmak birleştirmekten daha kolay :)
1, Nisan, 2021 F. Osman Cabi (197,920 puan) tarafından cevaplandı
Evet ben de bu final bağlamında düşünüyorum. Uygulamaların çoğunluğu aynı noktadan erişilebilir, görüntülenebilir olursa mevcut yapıya da uygun olacak. Şu anda 12 uygulamaya tek yerden tek login ile ulaşıyoruz, bunlardan 10 tanesi tamamen bütünleşik çalışıyor. Diğer ikisinin de oturumlarını ana oturuma senkronize ettik ve menüde yer verdik. Bu yapıyı korumayı isterim. Ama tabii orada "kullanıcı" sorunumuz hiç yok. Şu an filemaker kullanımı önünde tek sorun kullaıcı lisanslamaları gözüküyor benim için. Bu konuda bana mailden aktardığınız detaylı bilgiler için ayrıca teşekkür ediyorum. Son bir görüşmeyi de sizinle yapıp ondan sonra olumlu olumsuz karar vermek istiyorum.
...