FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

parça bazında takipli depo stok

+2 oy
761 kez görüntülendi

Herkese merhaba,

Aşağıda resmini verdiğim epeyce eski bir yazılımı güncel durumda yeniden tasarlanması için bir süredir FileMaker uygulaması üzerinde kaynaklara bakıyorum. Lisans konusunda görüşmeler yaptım, yapıyorum. Bu forumdan da epeyce bilgi alma imkanı buldum. Emeği geçenlere teşekkürler. 

Bu bir depo stok takip programı. Diğer hazır stok takip programlarından farkı şu; bir ürün (örneğin duvardan duvara halı) stoğa girdikten sonra, gelen siparişe göre kesilerek satılıyor. Örneğin x marka y model kırmızı renkli bir halı 1. parça 4 mt * 25 mt = 100 m2 ; 2. parça 4 mt * 10 mt = 40 m2 şeklinde (toplamda 140 m2) girişi yapıldıktan sonra, gelen siparişe göre 1. parçadan 4 mt * 12 mt = 48 m2 , 2. parçadan 4 mt * 6 mt = 24 m2  (toplamda 72 m2) kesildiğini varsayalım. Bu program bize bu stoktan 140 m2-72 m2 = 68 m2 kaldı demesinin yanında kalan iki parçanın en boy ölçülerini de gösteriyor. Siparişi alan personel istenen ölçünün hangi parça dan kesilmesinin daha uygun olacağına karar verdikten sonra , o parçayı işaretleyip ... kadar kesilecek diye çıkış emri yazıyor. Burada her ürünün bazı temel ve değişmez ölçüleri var, örneğin rulo eni 4 mt olarak  üretilen bir ürünün çıkışı da hep 4 mt en x .... uzunluk şeklinde çıkıyor. Birde kalan ürünleri gruplarken lot numaralarına göre de sıralama yapıyor. Çünkü farklı lotta üretilen ürünler aynı yerde kullanılamıyor.

Özetle personel ekranda

a ürünü kalan stok 200 m2

1- A lot 4 mt * 5 mt = 20 m2

2- A lot 4 mt * 20 mt = 80 m2

3- B lot 4 mt *10 mt = 40 m2

4- C lot 4 mt * 15 mt = 60 m2

şeklinde görüyor ve diyelimki 3. sıradaki parçadan 4 mt * 8 mt = 32 m2 kesim emri yazıyor.

Bizdeki kayıtlar yüzbinlerle ifade edebilecek seviyede. Yani FileMakerin bunun altından hız açısından kalkması lazım.

Bu konuda bilgim oldukça sınırlı ve öğrenmeye çalışıyorum. Resimdeki sol üst alanı oluşturdum, sağ üst alan içinde olan verileri getirebilmek için denemeler yapıyorum ama kurguyu baştan doğru yapmak adına fikirlerinizi rica ediyorum.

Saygılar

5, Nisan, 2021 Uygulamalar kategorisinde izmirli (890 puan) tarafından soruldu
5, Nisan, 2021 izmirli tarafından düzenlendi

2 Cevaplar

+2 oy
 
En İyi Cevap
FM bu işin altından rahatlıkla kalkar,

Tarif ettiğiniz proje de yapılabilir, ama önce ilişkiler, portallar konularını çözmeniz gerek.

Stok - Stok giriş - Stok Çıkış - Sipariş - Parti - Cari Kartlar databaseleri üzerinden yürüyebilirsiniz.
5, Nisan, 2021 poseidon3d (24,790 puan) tarafından cevaplandı
5, Nisan, 2021 Goksel_Gokce tarafından seçilmiş
+3 oy
Örnek olması açısından bir projemiz hakkında temel bir kaç not;

Tablo sayısı: 308

En yüksek kayıt sayılı tablodaki kayıt sayısı 170 Milyon

Ortalama kayıt sayısı 2,5 Milyon

1000'e yakın script

800'ün üzerinde layout

100'e yakın kullanıcı

 

Sizin bahsettiğiniz yapı için de FileMaker oldukça uygun. FileMaker sizin için bir çok şeyi zaten optimize ediyor. Ancak çok kayıt/kullanıcı devreye girdiğinde veritabanı tasarımı, işleme mantığı (business logic) gibi konularda dikkatli davranmak gerekir. Sistem lokalde kullanıcaksa networkün hızlı olması, projenin tepki süreleri konusunda faydalı olacaktır.
5, Nisan, 2021 F. Osman Cabi (200,340 puan) tarafından cevaplandı
Teşekkürler. Bizde işleyiş şöyle; merkez depoda tüm bilgisayarlarda (15 adet) bu program sabah açılır akşam kapanır. Ama işlem giriş çıkış işlemi yapan 3-4 kişidir. Diğerleri stok sorgusu yapmak için açık tutar. Hazırdaki program geç açılıp geç tepki verdiği için personel gün içinde kapatmayı pek göze almaz.
Yereldeki sunucumuz oldukça iyidir ama bulunduğumuz bölgedeki internet altyapısı berbat.
Verdiğiniz örnek veriler bizim örneğimiz için kat be kat fazla. Benim şuan yapmak istediğim şey (ve görünen o ki başarmaktan oldukça uzağım) önce bir yol haritası belirlemek. Hiç bilmediğim konular ise scrpit yazımı. Uygun örneklere ulaşmaya çalışıyorum. Daha sonra kör topal birşeyler üretip, tabloların içine gereğinden fazla bilgiyi örneğin excell tablosu ile oluşturup atmak. Tabi demo lisans süresi içinde ne kadar mümkün olursa artık. Konuyu sorma sebebim buydu.
eski meetuplardan birinde sık kullanılan script adımlarını konuştuk, bir göz atabilirsiniz;
Yararlı bir video. Keşke canlı örnekler üzerinden anlatım yapılsaydı demeden de geçemeyeceğim. Yine de emeğe teşekkürler.
...