FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Günlük Tekrar Eden Alanı Bir Duruma Göre Listeleme

+2 oy
387 kez görüntülendi

Osman Bey'in Proje Kurgusu başlıklı konudaki bir soruma verdiği cevap üzerinden yaptığım çalışma ile konuyu tam çözemedim. Konu o başlığın dışına çıktığı için yeni bir başlık açmak istedim. Onlarca düzenleme yaptım, kaynaklardan örnekler inceledim. Muhtemelen bir yerde başka bir hata yaptığım için istediğim sonucu alamadım.

 

Yapmak istediğim şey:

 

Aşevi tablosunda mutfak ve araç senaryoları var.  Mutfak senaryosunda, mutfak günlük olarak hazırladığı menünün teslim edileceği listeyi görür, paketlemesini yapıp araca yükler veya yüklenememe durumunu işaretleyerek açıklama girer. Olumsuzluk durumu ilgili yöneticiye sms ile bildirilir. Bu işlem sonu araçların aksiyon alacağı liste oluşur. Araç senaryosunda, şoför araca yüklenen paketlerin listesini görür. Teslim ettiği ya da edemediği paketin ilgili dumununu işaretler. Sorunlu durum işaretlediyse açıklamasını eklemesi gerekir ve bu durumda ilgili yöneticiye bir sms ile bildirim gider. Araç ekranındaki liste de buna göre şekillenir. 

 

Bu iki senaryodan oluşan genel senaryo gerçekleşiyor, sorun yok. Ancak listelerin tekrarlanmasını sağlayamadım. Gece 00:00 olduğunda, yeni günün listesi Mutfak Ekranına düşmeli. Bu liste aslında bir önceki gün ile aynı liste; yeni bir kayıt onaylanmadı ya da onaylı kayıtlardan birinin durumu askı yahut red olarak değiştirilmediyse tabii. Varsa bir güncelleme, o güncelleme ile birlikte senaryo güne yine mutfaktan başlayacak. 

 

Ekrana nasıl düşer, iki yolu var. Birincisi son adımda şoför teslim edildi olarak işaretlediğinde teslimat durumunun yeniden değşip ilk haline dönmesi. Ama o zaman Mutfak Ekranında  tekrar listeye girer ve durum karışır. İkincisi ise bunun tarihsel hareket olarak işlenmesi ve ilgili alanlarda tarihe göre hareket durumunun filtrelenerek listeleme yapılması ki Osman Bey'in bununla ilgili izahı sonrası ben anlamayınca sağolsun kendisi bir örnek de hazırladı. Yine de başarılı olmamadım.  

 

 

İlgili Tablolar:

  • asevi, 
  • teslimat (teslimat_hepsi, teslimat_Global_Tarih)

İlgili Alanlar:

  • asevi::PrimaryKey (ilişki teslimat_hepsi::ForeignKey ve teslimat_Global_Tarih::ForeignKey)
  • asevi::asevi_OnayDurumu
  • asevi::asevi_TasimatDurum (henüz kurmadığım ilişki teslimat::teslimat_durum)
  • asevi::_Global_Tarih (yazma izinli iliski tasima::teslimat_tarih)
  • teslimat::ForeignKey
  • teslimat::teslimat_tarih
  • teslimat::teslimat_durum

 

Beni yönlendirebilir misiniz?

bir cevap ile ilgili: Proje Kurgusu
14, Ağustos, 2021 Database kategorisinde halilabi (11,220 puan) tarafından soruldu

1 cevap

+3 oy
 
En İyi Cevap
Kendi yorumumla kabaca işleyişi anlatmaya çalışayım (Başka bir çok yolla yapılabilir,ama ben olsaydım bu yolla giderdim anlamında :))

"Tarih" isimli bir tablonuz olsun.(Günün tarihini otomatik olarak kayıt açma meselesini dışarda tutarak izah etmeye çalışıyorum.Ona daha sonra örnek vermeye çalışırım..)

"Müstefid" tablonuzun alanlarının çoğunu kullanacağınız bir "Mutfak" tablonuz olsun.Mutfak tablosunu bir alt tablo olarak Tarih tablosuna bağlayın. (PrimaryKey → ForeignKey biçiminde)

Yetkili tablonuza da Müstefid tablosunu bağlayın.(PrimaryKey → ForeignKey biçiminde).

.Müstefid tablonuzda boolean bir alanınız olsun (1-0 ya da aktif-pasif vs gibi)

Tarih tablonuzda yeni bir kayıt oluşturduğunuzda;  Müstefid tablosuna gidip aktif olan kayıtları filtreledikten sonra Mutfak tablosuna gidip Müstefid tablosundan bulunan kayıtları import eden bir script yazın.Bu sayede Müstefid tablosundaki aktif-pasif değişiklikleri eski kayıtlar yerine sadece yeni import işlemlerinde etkili olacaktır.

Mutfak tablonuzda kullanacağınız bazı alan ve kontrollerden yola çıkarak teslimat gibi işlere de buradan devam edebilirsiniz.

Temel kurguyu bu şekilde planlarsanız genişletilebilir bir yönteminiz olur düşüncesindeyim ancak başta da dediğim gibi bir çok başka yöntem denenebilir..
16, Ağustos, 2021 Şemsi Saracoğlu (133,920 puan) tarafından cevaplandı
16, Ağustos, 2021 halilabi tarafından seçilmiş
Günlük otomatik kayıt için basit bir script yazılabilir ancak dosyanın sürekli açık olma durumuna bağlı olarak değişecektir.Dosyanız sürekli açık olacak mı?
Dosyanın sürekli açık kalmasını planlıyoruz, işleyişe göre. Bu konuda @ErcanD kardeşimiz çok büyük destek verdi sağolsun. Konuyu pek çok yönüyle hallettik, uygulamanın temel çalışmasını sağlayacak kısımları tamamladık. Birkaç günlük işimiz kaldı yayına girmek için. Alakanız için çok teşekkür ediyorum; yönlendirmenizi okuduğumda aklımdaki pek çok yeri aydınlandı. Ben de bu uygulama vasıtasiyle filemaker hakkında bilgi sahibi oluyorum.
...