FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Filemaker Go ile fisleri tarayicidan gecirip bilgileri veritabaninda saklamak mumkunmu?

+1 oy
1,323 kez görüntülendi
Filemaker ile yazilmis bir veritabani programi ile fisleri taratip bunu pdf veya jpg olarak container icerisinde saklarken ayni zamandada fis uzerindeki bazi bilgileri ocr tarayicilarin yaptigi gibi program tarafindan taninmasini ve bu bilgileri veritabanina kaydettirmek istiyorum.

Boyle bir cozumleme icin nasil bir oneride bulunabilirsiniz?
16, Mart, 2015 Filemaker Go kategorisinde Hamit Özsönmez (56,720 puan) tarafından soruldu

3 Cevaplar

+1 oy
 
En İyi Cevap

Optical character recognition (OCR), Bir Başlıkta bir dünya.

Öncelikle birkaç terminoloji ye göz atmakta fayda var.
 
PDF OCR   = (Searchable PDF) Aranabilir pdf, PDF üzerinden yazı kopyalarsın kendi yazılarında kullanırsın veya hangi kelimenin PDF in hangi sayfasında olduğuna bakarsın veya bulursun
 
Full Page OCR (Full Text Search, ) = Taranan belgelerin veya resimlerin üzerindeki tüm metinleri bir field da toplar ve Databese de tutar. Bir kelime aradığında o kelimeyi içeren kaç PDF veya İmaj varsa sana bulur.  
 
ICR = El yazmalarını tanıyan OCR

Zonal OCR = Bölgesel OCR dır. Bir fatura üzerinde X-Y koordinatlarını verirsin o bölgedeki metni okur ve bir alana yazarsın vs.
 
Bir A4 belgesini iyi bir makine OCR dan geçirmesi 1 dk kadar sürer. Belgeyi hemen tarayayım OCR hazır olsun diye bir dünya yok. 
 
Filemaker ve OCR benim yıllarımı yedi Filemaker 12 ye kadar ancak özel  Plag-in yazdırmak ile olurdu. Özel plag-in de dünya maliyet demekti. OCR deyince Abbyy fine reader ile yapılırsa sağlıklı olur diğerleri hikaye en iyi Türkçe destek Abbyy de. Plag-in yazmak, Abbyy den alacağınız 5000 euro değerindeki SDK ile oluyor. Ayrıca 1.000$ da bir defaya mahsus aylık 10.000 sayfa OCR lisansı daha almamız lazım. Bazı projelerde tek seferlik 1 milyon sayfa OCR lisansı alırsın oda 3000$ civarı. SDK için 15000 bin tl. OCR için 3000 tl. Nereden biliyorsun dersen bu paraların hepsini ödedim. 2 sene önce 25000 tl nakit verdim.

Filemaker 13 te özel bazı entegratörler çıktı. FEEDZON READER onlardan biri, aylık 15 Euro ya OCR hizmeti sunuyor. Ama fiyatlara bakmak lazım 15 euro en baz modelidir. Aylık 500 sayfa falandır. Web sitesinde fiyatları var bakarsınız. https://www.feedzon.com/prices/

Filemaker ın Abbyy Fine Reader desteklemesi çok kolay. Filemaker geliştiricileri 1 haftada Abbyy Filemaker a entegre ederler ama yapmamalarının nedenini anlamıyorum. Bu gün Canon, Fujitsu, Brother, Kodak vs Tarayıcılar dan OCR yazılımları çıkıyor Filemaker da tık yok.

Size bir tüyo, Tarayıcı yazılımlarında OCR var, Bir belgeyi taradığında PDF OCR olarak ister file sistemde isterse database de tuta bilirsin. Full Text Searche için Tarayıcı yazılımları XML veri üretiyorlar. Önce PDF alırsın sonrada XML i aktarırsın.
 
Sırasıyla (Bu işlem Otomatik olmayacak ama idare eder.)
1-    Belgeyi Tara PDF OCR yap bir dosyaya kaydet. Aynı dosya içerisine XML lini veya TEXT ini de attır.  
2-    Yazılımdan hem PDF i ni al hemde Text ini ilgili alana import et.
 
Bizim PORDOC adında yaklaşık 350 bin tl ye mal olan. Bir Elektronik Belge Yönetim Sistemi miz var. 10 kullanıcılı fiyatı 40.000 tl - 142.000 TL ye de sınırsız kullanıcı fiyatı var. İstanbulda TS 13298 sertifikasına sahip 3 üründen biri.   PORDOC Belgeleri tarayarak arka planda kullanıcıya hissettirmeden PDF OCR ve Full Text Search in hazırlayıp ilgili alanlara atar. İşte Filemaker daki kısır döngü. Standart oluşturmuş bir yapın yoksa kimsede sana özel API SDK  üretmez.

 

 

16, Mart, 2015 Mehmet KAYA (166,370 puan) tarafından cevaplandı
17, Mart, 2015 Mehmet KAYA tarafından seçilmiş
Dolu dolu bir cevap olmuş hocam. Emeğinize sağlık.
Elinize ve yureginize saglik hocam. Her acidan cok karisik ve masrafli bir sistem.
+1 oy
OCR konusunda Mehmet KAYA bey sanırsam bize çok daha iyi bilgiler verebilir. Arşiv yazılımında veya döküman yönetim yazılımlarında böyle bir yer görmüştüm sankim. Direk yazılım ile mi yapıyordu tam hatırlamıyorum müsait olduğunda konu ile ilgili bizi aydınlatacaktır zannımca ;)
16, Mart, 2015 mkanlioglu (63,270 puan) tarafından cevaplandı
+1 oy
OCR fikri gerçekten çok güzel, ipad lede olabilir ama pahalı cihaz , başka cihazda  kullanılabilir.Abby nin bir programı vardı shell üzerinden çalışan şu koordinatları ocr ile tara şu dosyanın içine sakla şeklinde.Şu anda bu tarz çalışmalar çok işe yarayan çalışmalar , fatura ve fiş girişleri otomatik yapılabilmeli elle data girişi minimum düzeyde kalmalı, OCR yeteri kadar kullanılamadı şimdiye kadar bu işlerin geleceği parlak edineceğin tecrübeleri paylaşırsan harika olur.
16, Mart, 2015 DOKTRIN (40,050 puan) tarafından cevaplandı
...