FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Host edilen database dosyamı nasıl daha kolay açabilirim?

+2 oy
425 kez görüntülendi
Host etmiş olduğumuz database uygulamamızı kullanıcıların erişimi/açması için “FileMaker’i aç, open recent veya open remote komutu ver...” gibi bir dizi eylemi yerine getirmesini beklemek yerine, nasıl daha basit ve kolay bir hale getirebiliriz?
18, Mart, 2015 Tip and Tricks kategorisinde Recep Güney (70,020 puan) tarafından soruldu

4 Cevaplar

+2 oy
 
En İyi Cevap

Kısayol yada Alias yaratmayı tercih edenler olabilir. Benim açıklayacağım Opener File yöntemi hem kısayol yöntemi kadar basit hem de ondan daha kullanışlı.

 

Oluşturacağımız 2. bir FileMaker dosyası (Opener File) üzerinden çalıştıracağımız açılış scripti ile host edilen databaseimizi açıp sonrada bu Opener File’ımızı kapatacağız. Bunu yaparken de uygulamamıza bir splash screen eklemek hiç fena olmaz.

 

  • Yeni Opener File oluştur.
  • Opener File’da splash screen layoutunu düzenle.
  • Açılış scriptini oluştur. bkz. Örnek Dosya
  • Açılış scriptini File Options’da “OnFirstWindowOpen” Event’ine ata.
  • Test ve değişiklik yaparak kullanıcılara kopyala.

 

PS: Dosyayı editlemek yani açılış scriptini bypass edebilmek için açılışta Kontrol ve Shift tuşlarına birlikte basılı tutun. :)

PS 2: Scriptin Open File adımında FileMaker Data Source'unu belirlemeyi unutmayın.

18, Mart, 2015 Recep Güney (70,020 puan) tarafından cevaplandı
18, Mart, 2015 Mehmet KAYA tarafından seçilmiş
FileMaker Data Source'unuz eklerken bir ilave not olarak remote hostunzu IP yerine Canonicial Name olarak belirleyip ve gerekli dns yönlendirmenizi de yaparsanız, hem local networkten hem de public networkten sorunsuz erişim sağlayabilirsiniz.
+1 oy
Bu dosyaya Agent dosya diyebiliriz,  eğer kullanıcıyı  kullanıcı adı ve şifre yükünden kurtarmak istersek o dosyanın içine bir kayıt açarak kullanıcının adını gömebiliriz ve buna göre o kullanıcı adını sistem gördüğünde otomatik şifreyle açılış gerçekleştirebilir, o zamanda herkesin giriş dosyası ayrı olur içinde yazan kullanıcı adına göre.
18, Mart, 2015 DOKTRIN (40,050 puan) tarafından cevaplandı
Açılışta her kullanıcı bir kereliğine kendi kullanıcı adı ve şifresini Key Chain'e kaydedebilir.
Hem passwordü kayıt olarak saklamak güvenlik anlamında soru işaretleri barındırır.
+1 oy
Passwordk saklanmıycak sadece kullanıcı adı, hem zaten o data gizli olucak admin tarafından hazırlanır ve ip hostname yada mac adresi gibi datalarla da desteklenir.Kullanıcı tanındıığı zaman bir script onun şifresiyle open file yapar.
18, Mart, 2015 DOKTRIN (40,050 puan) tarafından cevaplandı
İhtiyaca göre belirtmiş olduğunuz ip, hostname veya mac gibi çeşitli kısıtlamalar getirilebilir ama yine de (eğer doğru anladıysam) passwordü güvenlik nedeni ile scriptler dahil hiç bir yerde (Account Securtiy hariç) saklamamak gerek diye düşünüyorum. Ya her açılışta kullanıcı kendisi girsin ya da kendi sorumluluğu dahilinde Key Chain'e kaydetsin...
+1 oy
Genelde kullandığım yöntem direk masaüstüne kısayol eklemek. Alternatif olarak filemakerın kendi içindeki quick start bölümünü de kullandığım zamanlar oluyor.

Ekstra bir opener file sanırsam sizinde bahsettiğiniz gibi bir giriş ekranı yapmak için kullanılabilir.
18, Mart, 2015 mkanlioglu (63,270 puan) tarafından cevaplandı
Benim için Opener File'ın kısayol'a göre en büyük avantajı, kullanıcıya yardımcı olabilecek geri dönüşler sağlayabileceğiniz bazı error checking olanakları (platform, network ve server availability vb...) sunmasıdır.
...