FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Filemaker'in Otomasyon ile entegrasyonu sonucunda neler yapılabilir?

+1 oy
471 kez görüntülendi
Herkese Merhaba

Filemaker'in yeni sürümünde otomasyonla entegre olabileceğini Şemsi Hocam'dan duymuştum. Bu konuda bir beyin fırtınası yapabilir miyiz?

Filemaker ve Otomasyonu entegre ederek yeni neler yapabiliriz?

Mesela Ben Traktör garajımın kapılarını filemaker ile entegre ederek şöförlerin kapıları kilit kullanmadan filemaker üzerinden açmalarını sağlayabilir miyim? Böylece hangi şöförün garaja ne zaman girdiğini kayıt altına alabilir miyim?

Ya da Elektronik Hava İstasyonunu çatıya bağlayıp Senelik yağış bilgilerinin dökümü filemakerdan alabilir miyim? Ya da çatıya bağladığım elektronik hava istasyonu ve filemaker iletişimi üzerinden iki gün sonra yağış geleceğinin uyarısını alabilir miyim?

Ya da garajıma bağladığım bir hareket sensörü üzerinden garajdaki hareketliliğin seneye bağlı dökümünü filemaker üzerinden alabilir miyim?

Ya da ağaçların altındaki toprağa gömdüğüm nem sensörlerinden topraktaki nem miktarının seneye bağlı grafiğini filemaker üzerinden dökebilir miyim? Ağaçların suya ihtiyaç duyduğunda filemaker üzerinden elektronik selenoid vanaları açarak susuz yerlere sulayabilir miyim?

Ya da traktörün yakıt deposuna bağladığım seviye sensöründen ve traktöre bağladığım GPS sensöründen traktörün dönüm başına ne kadar mazot yaktığının bilgisini elde edebilir miyim?

Kantarın ağırlık sensörlerini filemaker ile entegre ederek sene içerisindeki tartımları filemaker üzerinden dökebilir miyim?

Ya da başka daha neler yapabilirim? Siz de bu konuda fikirlerinizi yazabilir misiniz? Ha şu anda teknoloji bunlara müsade etse de benim filemaker tecrübem bunları yapmaya yetmeyecek kabul ama herşey hayal etmeyle başlar.

Şimdiden teşekkürler

Hulusi Neci
1, Mart, 2019 Filemaker Advanced kategorisinde HulusiNeci (5,520 puan) tarafından soruldu

3 Cevaplar

+2 oy
Geçenlerde izlediğim bir belgeselde ATI firmasından bir programcı, evinin bahçesindeki çiçekleri ezen kedileri kovmak için kedi bahçeye girdiğinde bahçe sulama sistemini otomatik açan bir Machine Learning uygulamasını nasıl hayata geçirdiğini anlatıyordu. Maket kediler filan... :)

Sizin de sensör datasını okuyabileceğiniz basit bir çok çözüm var. Biri mesela; https://www.troi.com/products/serialplugin/

Vakti olanlara Hayal! bonusu: Bugün ellerinizde tuttuğunuz cep telefonlarının fikir babası Mark Porat ve General Magic'in trajik hikayesi.
1, Mart, 2019 Recep Güney (69,500 puan) tarafından cevaplandı
Ders gibi belgesel olmuş. Paylaşım için teşekkürler.
"Büyük düşün, küçük başla!..."
+2 oy

Güzel detaylar var, bence bugünkü teknoloji ile nereyse hepsi yapılır. Yoğun çalışmak lazım. Ama yapmışken neden traktörleri de otonom yapmıyoruz :)

 

 

"Ya da traktörün yakıt deposuna bağladığım seviye sensöründen ve traktöre bağladığım GPS sensöründen traktörün dönüm başına ne kadar mazot yaktığının bilgisini elde edebilir miyim?"

GPS konum bilgisini çok net veremiyor, iBeacon ile daha net konum bilgisi alabiliyorsunuz.
 

1, Mart, 2019 F. Osman Cabi (197,900 puan) tarafından cevaplandı
+2 oy

Filemaker 17 yayınlandığında yakında çeşitli otomasyon uygulamalarının örneklerinin geleceği (sensör verileri sayesinde) tahmin edilebilirdi.

2018 Geliştirici Konferansında 24U Software firması çok iyi örnekler yayınladı.Bir çok cihazın FM ile entegrasyonunun anlatımını en alttaki videodan izleyebilirsiniz.Uygun donanım ve bir plug-in ile çok daha fazlası yapılabilir.

  • Her türden izleme için RFID etiketleri ile entegrasyon,
  • Isı ve basınç gibi değerleri fiziksel aygıtlar ile okuma ve değerlendirme,
  • Step ve servo motorlardan alınan verileri okuma ve yeniden komutlandırma,
  • Dijital ya da analog girişleri okuma ve çıkışları yönetme,
  • Verileri LCD ekranlarda görüntüleme,
  • Algılayıcılar ve aygıtlara ağ üzerinden komut verme ve komutları okuma-değerlendirme vs vs. gibi bir çok yolla bahsettiğiniz tüm projeler gerçekleştirilebilir. (Biraz 24U reklamı gibi oldu ancak şu an fiziksel aygıtlarla entegrasyon konusunda en iyisi onlar.)

 

 


 

Bir de benim denediğim bir proje var,basitçe anlatayım (aslında çok fazla entegrasyon anlamına gelmez ancak birçok teknolojinin bir arada kullanımı açısından ilginç bir deneyim oldu.Filemaker Pro + Filemaker Server + Arduino kod + MIT AppInventor2 + Donanım) ;

 

Bir firmanın yıllık olarak kiraladığı toplam 5 araç var (sayı sabit değil,değişebilir).Bu araçlar gün içinde firma çalışanlarına talep ettikleri saatler arasında tahsis ediliyor (firma işleri için ancak bazen özel işleri için de alabiliyorlar.)

 

Firmada araçların tahsis işlerinin takibi için görevlendirilen bir çalışan var.Bu çalışanın başka sorumlulukları da olduğundan,yükünü hafifletme amacıyla araçlarla ilgili işlerin takibini tam otomatik biçimde yapması için bir yazılım istendi.

 

 

Yazılım aslında bir tür rezervasyon sistemi;Kullanıcılar,kullanıcı adı ve şifreleriyle login olacaklar ve belirttikleri tarih ve saatler arası için bir araç talep edecekler.Sistem bu talebe en uygun aracı seçerek (firmanın belirttiği kriterler sırasıyla:Aracın kullanım km'si ve kiralamanın bitiş tarihi) kullanıcıya hangi aracın tahsis edildiğini bildirecek....Buraya kadar yazılımla ilgiliydi sonrasında ise firmanın girişine yerleştirdiğimiz bir anahtar kasası tasarlamamız gerekiyordu.Kullanıcılar rezerve ettikleri aracın anahtarını alabilmek için bu kutunun yanına gidecekler,yazılım arayüzünde rezervasyon saatine 10 dk kala artık aracın anahtarını alabilecekleri uyarısını alacaklar ve o esnada aktif olan bir butona bastıklarında bir selenoid valf anahtarın kilidini açacak,bu süre içinde yazılım bu aracı "uygun araçlar" listesinden çıkardığı için rezerve edilemeyecek vs vs.

 

Bu kutuyu Arduino Mega + Sim800L ile kurguladık.Sistemin,başka yollar da olmasına rağmen SMS ile çalışmasını uygun bulduk.Bu arada firmaya ait SMS servisi biraz ilkel bir API hizmeti sunuyordu,karmaşık bir yöntemdi,sağolsun Hamit Özsönmez hocamın yardımıyla aşabildim.

 

Son olarak MIT AppInventor2 ve onun bir kopyası olan Thunkable ile Android ve IOS için mobil kısayollar oluşturdum (bu, WebDirect ile çalışan uygulamaya mobil app havası verme amaçlı küçük bir trick:)) )


24U Phidgets 

 

5, Mart, 2019 Şemsi Saracoğlu (133,920 puan) tarafından cevaplandı
5, Mart, 2019 Şemsi Saracoğlu tarafından düzenlendi
...