FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Personel Planlama HK

+1 oy
511 kez görüntülendi

Kolay gelsin Üstadlarım,

Anlatması dahi karışık olan bir sorum var öncelikle bunun için affınıza sığınıyorum.

aşağıda tabloda yapılması gereken işler ve planlanan tarihler mevcut. 

ihtiyacım olan ise, örneğin 14.10.2020 de başlayan hiç bir işim yok fakat o tarihte devam eden işlerim için kaç personele ihtiyacım olduğunu çıkarmak. FM üzerinden nasıl yapacağımdan ziyade ihtiyacım olan şey, algoritma. Bu algoritmayı oturtabilirsem ancak FM üzerinden şablon oluşturmaya başlayabilirim. Bu konuda desteklerinizi önemle rica ediyorum.

İş İş Günü Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi DayOfWeek personel iş gücü
A 2 13.10.2020 15:00 15.10.2020 15:00 3 4 kişi/20 saat/ gün
B 3 13.10.2020 16:00 18.10.2020 02:00 3 3 kişi/20 saat/ gün
C 2,5 13.10.2020 03:00 15.10.2020 15:00 1 2 kişi/20 saat/ gün
           

 

13, Ekim, 2020 Scripts kategorisinde ibrahimergunoz (13,200 puan) tarafından soruldu
Yapılacak işler için planlama yapmayı mı düşünüyorsunuz?
ABC işleri için kullanılcak personel iş gücü aynı mı? kaç personel var?

Bir proje kapsamında kaynakların işlem süresine göre planlaması hakkında bir çalışma yapmıştım. ayrıca bir takvim tablosu oluşturmakta fayda var. bu sayede tatil günleri/çalışacak günleri daha esnek belirleyebilirsiniz.

algoritma için yapılmak isteneni biraz daha anlamakta fayda var. amacımız nedir, algoritma neye hizmet edecek? algoritmaya hangi verileri girebiliyoruz? algoritmanın bize ne sonuçları vermesini bekliyoruz? bu sorularla biraz daha netleşebilir sanıyorum.
Osman hocam selamlar,
Kısaca yapmak istediklerimden veya yaptıklarımdan bahsedeyım sızlere.
Mevcut Tablolarım;
-Stok kartları - Stok Recetelerı - Depo Stok Miktarları
-Satıs sıparıslerı -Satınalma sıparıslerı
-Makine Sicil Kartları - Kalıp Sicil kartları
-Kalıp Makine eşleştirme çevrim süreleri / saatlik-günlük üretim adetleri/kalıbın kaç adamla günlük kaç saat çalışacağı kapasite bilgilerinin olduğu tablo
-Stok kalıp eşleştirme tablosu
-Stok - Kalıp - Makine iş hareketleri tablolarım mevcut.

*Satış siparişi geldiğinde reçete yardımıyla tüketim miktarlarım hesaplanıp depo stok miktarı ile karşılaştırılıyor. Stok tipi sarf/hammadde ise satınalma siparişinin olup olmadığı kontrol edilir. (Buralarda problem yok)
*Satış siparişi prosese dahil ise hangi kalıpla basılacağı ve o kalıbın hangı makınelere baglandıgına bakılır. İş yükü en az olan ve çeşitli unsur dikkate alınarak öncelik verilen makine için iş ataması yapılır. Makine kartlarından o makinenin kaç adet/saat/gün kontrolleri yapılabilir (Buralarda problem yok)
**** Algoritmasını oluşturamadığım kısım ise, kalıbın kaç adamla ve kaç saat çalışacağı yada belirlenen personel sayısı ile saatte kaç adet üreteceği belli iken
personel planlamasını yapamıyor olmak.
haftalık plan cıkarmak ıstedıgımde calısan makınelerım ve iş yüklerine göre hesap yaparak bana vardiya vardiya kaç personele ihtiyacım olduğunu, personel tablosuyla karşılaştırarak belkide ilave personel ihtiyacımın olduğunu göstermesini beklemek hayalcilik mi olur sizce?
Hayalcilik olursa, hayal etmeden başarıya ulaşamacağım kanaatindeyim.
ilk cümlem "kesinlikle hayalcilik değil" olsun.

ikincisi ise hangi sektör, nasıl bir üretim tekniği var projenizde?

bazı kısımları benzer olsa da benim uyguladım yöntem biraz daha farklıydı. operasyonları da arda arda makinelere atamasını yapmam gerekiyordu.

siz de isim durum biraz farklı anladığım kadarıyla. makine bellirlendi, kalıp belirlendi, üretim için ne kadar personel ihtiyaç hesaplayacağız. personellerin hepsi aynı nitelikte olduğunu varsayıyoruz (yani, a kişisi tüm makineleri kullanabilir ama b kişisi sadece x,y,z makinelerini kullanır diye bir kısıt yok)



"kalıbın kaç adamla ve kaç saat çalışacağı yada belirlenen personel sayısı ile saatte kaç adet üreteceği belli iken" --> bununla ilgili bir kaç örnek iyi olur.

1 cevap

+1 oy
Öncelikle işler için bir tablo oluşturup, her iş için bir kişinin harcayacağı iş gücünü belirtmelisiniz,

A işini bir kişi 80 saatte yapar
B işini bir kişi 60 saatte yapar gibi

Sonra elinizdeki personel sayısı ile firmanızın potansiyel iş gücünü hesaplayın
Örnek : 10 personelim var günde 8 saat çalışsalar mesaisiz 80 saatlik iş gücüm var, fazla mesaiye kalsalar dörder saatten 40 saatte fazla mesai iş gücüm var, 80+40=120 saat iş gücü günlük potansiyelim var gibi.

İşin bitiş tarihi iş gücüne göre mi belirleniyor yoksa sipariş teslim tarihi iş gücünden bağımsız mı belirleniyor?

Tablonuza A veya B gibi iş ekleyince kaç personel atayacağınızı ve şu an kaç personeliniz boşta olduğunu belirteceğiniz bir açılır pencere ile işe başlayabilirsiniz.

Şu şekilde yürünebilir : A işi 60 saat ise (60 saatlik iş / 8 saat (bir kişinin günlük iş gücü)  = 7,5 kişi) 8 kişi bu işi bir günde bitirebilir. Eğer ki elimde boş 8 kişi yok ise 4 kişi var ise 2 günde 4 kişi bitirebilir gibi.

Personelinizi sayı olarak değil de ayrı bir tabloda birer birey olarak işlere atarsanız daha sağlıklı bir databaseiniz olur. Kim ne zaman boşa çıkacak görür, görevlendirme yapabilirsiniz.

Ayrıca iş eklerken aciliyet durumunu ve eldeki teslim edilmesi gereken işleri de kontrol ederseniz mesai kullanımını seçenekli yaptırırsınız.

Başlangıç noktanız, İş türleri için ayrı tablo ve personel tablosu olsun, daha sonra da iş planı tablosundan bol if kullanımlı mantıksal scriptler ile yürüyebilirsiniz.

Ayrıca saat/mesai maliyeti de belirtip A işi 2 günde biterse mevcut iş durumumuza göre X liraya mal olabilir, 1 günde XX liraya malolur gibi verileri de çıkarabilirsiniz.
13, Ekim, 2020 poseidon3d (24,790 puan) tarafından cevaplandı
Hocam ilgi ve alakanız için cok tesekkur ederım.
Uygulamak ıstedıgım mantık bıraz karısık oldugunun farkındayım.

-Musterılerden yuzlerce urun sıparısı gelıyor. iş diye tanımım buradan gelıyor
-termin tarıhlerını musterı belırlıyor. kalıp/calısan ve uretım adedıne gore gelen sıparıs mıktarı uzerınden ıs gununu belırlıyorum.
-sıkıntım baslangıc ve bıtıs gunlerını hesaplarkan arada gecen gunler ıcın bır verı tutamamak
- bunun ıcın bır verı tabanı olusturmak ıstedım yola buradan basladım ama işin ıcerısınden cıkamadım
-eger sızınle ozelden bu konu hakkında gorusme sansım olursa cok sevınırım
...