Öncelikle işler için bir tablo oluşturup, her iş için bir kişinin harcayacağı iş gücünü belirtmelisiniz,
A işini bir kişi 80 saatte yapar
B işini bir kişi 60 saatte yapar gibi
Sonra elinizdeki personel sayısı ile firmanızın potansiyel iş gücünü hesaplayın
Örnek : 10 personelim var günde 8 saat çalışsalar mesaisiz 80 saatlik iş gücüm var, fazla mesaiye kalsalar dörder saatten 40 saatte fazla mesai iş gücüm var, 80+40=120 saat iş gücü günlük potansiyelim var gibi.
İşin bitiş tarihi iş gücüne göre mi belirleniyor yoksa sipariş teslim tarihi iş gücünden bağımsız mı belirleniyor?
Tablonuza A veya B gibi iş ekleyince kaç personel atayacağınızı ve şu an kaç personeliniz boşta olduğunu belirteceğiniz bir açılır pencere ile işe başlayabilirsiniz.
Şu şekilde yürünebilir : A işi 60 saat ise (60 saatlik iş / 8 saat (bir kişinin günlük iş gücü) = 7,5 kişi) 8 kişi bu işi bir günde bitirebilir. Eğer ki elimde boş 8 kişi yok ise 4 kişi var ise 2 günde 4 kişi bitirebilir gibi.
Personelinizi sayı olarak değil de ayrı bir tabloda birer birey olarak işlere atarsanız daha sağlıklı bir databaseiniz olur. Kim ne zaman boşa çıkacak görür, görevlendirme yapabilirsiniz.
Ayrıca iş eklerken aciliyet durumunu ve eldeki teslim edilmesi gereken işleri de kontrol ederseniz mesai kullanımını seçenekli yaptırırsınız.
Başlangıç noktanız, İş türleri için ayrı tablo ve personel tablosu olsun, daha sonra da iş planı tablosundan bol if kullanımlı mantıksal scriptler ile yürüyebilirsiniz.
Ayrıca saat/mesai maliyeti de belirtip A işi 2 günde biterse mevcut iş durumumuza göre X liraya mal olabilir, 1 günde XX liraya malolur gibi verileri de çıkarabilirsiniz.