FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Projeyi Webde Yayınlama Yöntemleri

+2 oy
1,231 kez görüntülendi
İnternette dokümanları araştırırken bir filemaker projesinin/uygulamasının webde birden fazla yöntemle yayınlanabileceğini anladım. Ancak bu yöntemler madde madde nelerdir, birbirinden temel farkları nelerdir gibi bilgilere ulaşamadım. CWS, WebDirect gibi isimler gördüm ama belki de bunlar aynı şeyler, bilmiyorum. Bunların yayınlanabilmesi için gereken server abi ya da yazılımları hakkında da çok emin olamadım.

Bu konuda bir bilgi verebilecek kimse var mı? En azından başlıkları bilsem yine araştırma yapabilirim. Fazlasını da verirseniz eyvallah :)

İhtiyacım sınırlı sayıda kullanıcıya ulaşmak ile ilgili. Bir uygulamada 50-100 (daha ileride 500) civarı, bir diğer uygulamada ise 15 civarı uzak kişiye ulaşabilmeyi istiyorum. Uygulamayı webde yayınlama amacım bu olacak. Aynı şekilde farklı bir uygulamada veritabanına mobil uygulama üzerinden ulaşmak istiyorum, bu noktada projeyi iOS ve androidde belirlediğim kullanıcılara yayınlamam da gerekecek.
23, Mart, 2021 Server kategorisinde halilabi (11,220 puan) tarafından soruldu

4 Cevaplar

+3 oy
 
En İyi Cevap
WebDirect ile ilgili kısa notlar;

- WebDirect FM ile geliştirdiniz projenin doğrudan web tarayıcılarda görünlenmesini sağlayan harika bir teknoloji

- Özellikle son sürümlerdeki performans iyileştirmeleri webdirect'i daha cazip kılıyor.

- Bazı işlemlerde WebDirect kullanımı FileMaker ile bağlanan clientlara göre daha hızlı çalışabiliyor (yapılan işleme göre)

- WebDirect sunucu kaynaklarını kullanır, aman dikkat, aynı anda 50 webdirect kullanıcısı sunucuyu aynı anda 50 kişi kullanıyor anlamına gelir. (Bazı durumlarda FileMaker'a göre hızlı olmasının bir nedeni zaten doğrudan sunucu üzerinde çalışıyor olması)

- WebDirect web sitesi yapmak için değildir. FileMaker projesine bağlanmak işlem yapmak için bir alternatiftir. FileMaker dosyasına FileMaker Pro, FileMaker Go (Mobil) ve WebDirect ile bağlanabilirsiniz.

- Web'de yayınlanıyor olması sizi lisanstan kurtarmaz, sadece satın aldığınız kullanıcı kadar webdirect erişimi yapılabilir. (Bir kaç farklı lisans seçeneği mevcut, lisanslama hakkında bilgi için doğrudan bana veya cabitas@cabitas.com adresinden Şeyma hanıma ulaşabilirsiniz)

- WebDirect Claris FileMaker teknik dökümanlarda maksimum sayı 500 kullanıcı olarak belirtilir. 100 kullanıcı geçmesi durumunda her 100 kullanıcı için ek "worker machine" dediğimiz sunucuları ilave etmek gerekir.*

- FileMaker'da yazdığınız herşey %100 webdirect'de aynı şekilde çalışacak diye bir kural yok. Desteklenmeyen adımlar ve davranış farklılıkları var. (bununla ilgili de bir meetup toplantımız olmuştu, sanırım o da yayınlanmadı, arşivden bulabilirsem onu da montaja göndereyim)

 

* Geçen ay buradaki sınırları zorlamak için 1 günlük yerel bir proje gerçekleştirdik, bununla ilgili bir meetup toplantımız da oldu. 350-400 kişinin webdirect üzerinden girip çalışmasını sağladık. Aynı anda çalışan 6 sunucu kullandık. Meetup videosu yayınlanında linkini buradaya da eklerim.

 

Eğer anonim olarak bir çok kişinin FileMaker veritabanı üzerinde işlem yapmasını istiyorsanız CWP (Custom Web Publishing) kullanmanız gerekir. FileMakerPHP veya yeni gelen DataAPI ile web sitenizi kodlarken FileMaker ile veri alış verişi yapmasını sağlayabiliyorsunuz.
23, Mart, 2021 F. Osman Cabi (200,340 puan) tarafından cevaplandı
23, Mart, 2021 Goksel_Gokce tarafından seçilmiş
Teşekkür ediyorum. Evet webdirectin bir web siteleştirme değil, web üzerinden uygulamaya erişim olduğunu videoda fark ettim. Ancak bana lazım olan da bu boyutta bir şey. Kurum içi uygulamaların kurum içi kullanıcılar tarafından erişilebilir olması. Farklı lokasyonları yönettiğimiz bir domain sistemi veya vın ağı olmadığı için lokalde değil uzak sunucuda paylaşıma açmayı düşündüğüm birkaç proje geliştirme niyetindeyim. Ancak burada henüz tanıyamadığım kavramları farkettikçe işin şeklinin değişiyor olduğunu görüyorum.

Mesela ben öncelikle kendini bir ana serverden güncelleyebilen masaüstü exe'ler ve mobile appler kullanabileceğimizi düşünüyordum. Sonrasında, fm 19 ile exe olayının bittiğini öğrendim. Şimdi server için bir ilave lisanslama olması gerektiğini görüyorum. Server lisanslaması bana cws veriyor mu yoksa onu da ayrı mı almam gerekiyor emin değilim. Kaldı ki çok kapsamlı olmayan uygulamalarımı bu lisansları düşününce tamamen php-mysql ile hazırlayabileceğimi de düşünüyorum. Mobile appleri de webview ile bile hazırlamam yeterli olur daha sonra.

Şu an filemaker 19 trial sürümünü kullanarak uygulamayı tanımaya çalışıyorum; cazip yönleri var. Veritabanı tasarımını kolaylaştırıyor bu gerçek. Ancak kolay bir şekilde webe (veya uzak sunucu erişimine diyelim) açamazsam benim için çok bir esprisi kalmamış olacak.

Meetup biltenlerine abone oldum, haberdar olmak için. Sonraki meetuplara katılabileceğimi düşünüyorum. Webde yayınlama, sunucudan yayınlama modelleri ile ilgili kayıtlar varsa izlemek isterim.
rica ederim.

server için ilave bir lisans gerekmiyor, 5 kullanıcı ve üzeri sistemlerde Claris FileMaker platformunu lisanslamış oluyorsunuz. CWP için ilave bir lisans yok. Lisanslama konusunda kullanım şekillerine göre detaylar var. İhtiyaçlarınıza göre uygun olan lisans modeli hakkında bilgi verebilirim.

Gerekli güvenlik ayarlarını yaptıktan sonra internet üzerinde WebDirect çözümünüzü uygulayabilirsiniz.

son zamanlardaki meetup kayıtları montajları yapılmadığı için yayınlayamadık, önümüdeki ay özellikle bunları derleyip yayınlamayı düşünüyoruz.
küçük bir iki ilave.

exe kalktı ancak, kalkacağı uzun zamandır planlanlıydı ancak alternatif çözümler var.
1. (önerilmeyen çözüm) 18'de hala exe var, bu ihtiyacı 18. sürümde giderilebilir. 18 sürüm muhtemelen Mayıs 2021'e kadar desteği devam ediyor. Şu anda mevcut kullanıcılar 18. sürümü de kullanabilir durumda.
2. iPad üzerinde FileMaker Go ücretsiz (offline çalışması durumunda) Bazı projelerde offline olarak iPad üzerinde koşturup DataAPI gibi arayüzlerle eşzamanlama yapıyoruz.
3. macOS Big Sur üzerinde iPad uygulamaları çalışıyor, FileMaker Go'yu bu şekilde bilgisayarda çalıştırmanız mümkün hale geliyor.
4. Android, FileMaker platformunda beklediğimiz bir gelişme, ancak henüz yayınlanmadı.
Alakanız için çok teşekkür ediyorum. Benim bu konuda sanıyorum daha detaylı bilgiye ihtiyacım olacak; her yönüyle bana lazım olan derlemem lazım. Tamam, filemaker veritabanını tasarlamak için güzel bir arayüz sunuyor ama bizim bu tarafta işlerimizi işgücü ve maliyet noktalarında nasıl etkiler onu tam kavrayabilmiş değilim. Buna göre kullanımına karar vermem gerekiyor.

Şimdi bir tane win 10, bir tane macOS BigSur cihazlar üzerinde triallerini kurarak ayrı ayrı 4-5 basit proje ile filemakerın neler yapabileceğini anlamaya çalışıyorum, hoşuma giden çok yönü oldu. Uygulamalarımızın genelini düşündüğümde 10 kişiye kadar farklı yerlerden veri girişi yapmamız gerekebileceğini düşünüyorum. Görüntüleme noktasında ise sanıyorum sorun olmayacak, server kısıtlamaları yok bununla ilgili herhalde. Kullanıcıların tamamı pc/Mac üzerinden erişseler de işimi görüyor, mobil ile çalışmaları şart değil. Yoğun veri girişleri boyunca toplamda 3 ya da 4 kullanıcı sürekli veri girişi yapacak, sair zamanlarda veri girişi seyrek bir şekilde iki kullanıcı tarafından yapılacak (planladığım uygulamalar çerçevesinde bugünkü öngörüm böyle).

Burada kullanıcıların tanımını çok iyi anlamam gerekiyor. Neden derseniz, açıkça belirtebilirim; kullanıcıların platformda makine bazlı mı login bazlı mı ayırt edildiği önemli. Zira login tabanlı ise toplamdaki 10 kullanıcı yerine 2 kullanıcı ile işimi her zaman görebilirim. Değilse 10 kullanıcı bana nasıl bir maliyet oluşturacak; sistemi bulut üzerinde mi kullanmam gerekecek, lokalde bulundurabilecek miyim? Bulut üzerinde nasıl bir avantajım var? Filemaker ile oluşturulmuş yaygın dağıtımı yapılan uygulamalar var, bunlarda hep bir lisans çalılması mı yapılıyor satılırken?

Bunlar için sanırım ayrı görüşme yapmamız lazım.
müsait olduğunuz bir zamanda telefonla görüşebiliriz. genel bilgiler burada mevcut, ancak telefonun faydası daha interaktif :)
özel mesajla telefon numaranızı gönderirseniz arayabilirim, cabitas.com/iletisim bölümünü de kullanabilirsiniz
Ben müsait bir zamanda sizi aramak isterim inşâallâh. Teşekkür ediyorum.
Cabitas iletişim bölümünden yazdım. Lisanslarla ilgili bilgi almak istiyorum.

1) Bir uygulamamız 2 ya da 3 kişi tarafından veri girilecek, aynı kişiler tarafından görüntülenecek, kurum içi ağda çalışacak.
2) Birkaç uygulamamız 1 ya da 2 kişi tarafından veri girilecek, aynı kişiler tarafından görüntülenecek.
3) Bir uygulamamız 1-2 kişi tarafından veri girilecek, çok sayıda kişi tarafından ağda görüntülenecek, ileride webe açılması söz konusu.

Uygulamaların tümünde veri girişi yapacak benzersiz kişi sayısı 5 ya da 6. Bunlardan 1 tanesinin ileride webde yayınlanması söz konusu, diğerleri kurum içi yayınlanacak, ağ üzerinden çalışacaklar.

Bu çerçevede nasıl bir lisans modeline ihtiyacım olacak, nasıl bir maliyet oluşacak, bilgi edinmek istiyorum.
merhaba halil bey mesajınızı aldık. gün içinde yanıtlayacağız
+1 oy

https://www.fmphost.com/our-services/filemaker-dedicated-database-hosting sitesinden 15 günlük deneme alarak WebDrect özeliğini deneyebilirsiniz. Diğer bağlanma yöntemleri aslında bir çok yöntem var ve neredeyse hepsi destekleniyor ama sorgular kayıt kümesi olarak geliyor ve siz sayfaya setliyorsunuz.

 

23, Mart, 2021 Goksel_Gokce (98,530 puan) tarafından cevaplandı
Çok teşekkür ediyorum. Webdirect gerçekten de ismi gibi bir sistem gördüğüm kadarıyla. Pekiyi bu webdirect sunucuyu kendimiz nasıl oluşturabiliriz? Elimin altında pek çok sunucu oluyor. Belki bir dedicated ya da dedicated içinde bir vds falan oluşturup en azından kurcalamaları orada yapabilirim. Ama şimdi buradaki 15 gün denemeyi kullanacağım.
Filemaker serverin bir özelliği WebDrect. Server kurduğunuzda webdrectede sahip oluyorsunuz. fmphost 15 günlük ücretsiz deneme sunuyor. 15 gün boyunca deneyebilirsiniz veya filemaker server kurabilirsiniz.
+1 oy
24, Mart, 2021 Goksel_Gokce (98,530 puan) tarafından cevaplandı
Web sitenizdeki içeriğin tamamını inceliyorum, ellerinize sağlık.
+1 oy
istanbulda bir şirkete yönlendirebilirim. Günlük 1000 - 2000 web sitesi erişimi bir sürü şirket içi erişimi hepsine 1 adet filemaker server koşturuyor. Proje çok eski. Düzgün kodlanmamış. Firmanın biraz şikayeti var ama bu kadar yoğun çalışmada düzgün kodlanmamış bir sistemde bazı sorunlar normaldir.
27, Mart, 2021 Goksel_Gokce (98,530 puan) tarafından cevaplandı
Lisans olayını hem şahsi olarak hem de kuruluşum adına en menfaatli ne şekilde olacak çözersem bu iş tamamdır.
...