WebDirect ile ilgili kısa notlar;
- WebDirect FM ile geliştirdiniz projenin doğrudan web tarayıcılarda görünlenmesini sağlayan harika bir teknoloji
- Özellikle son sürümlerdeki performans iyileştirmeleri webdirect'i daha cazip kılıyor.
- Bazı işlemlerde WebDirect kullanımı FileMaker ile bağlanan clientlara göre daha hızlı çalışabiliyor (yapılan işleme göre)
- WebDirect sunucu kaynaklarını kullanır, aman dikkat, aynı anda 50 webdirect kullanıcısı sunucuyu aynı anda 50 kişi kullanıyor anlamına gelir. (Bazı durumlarda FileMaker'a göre hızlı olmasının bir nedeni zaten doğrudan sunucu üzerinde çalışıyor olması)
- WebDirect web sitesi yapmak için değildir. FileMaker projesine bağlanmak işlem yapmak için bir alternatiftir. FileMaker dosyasına FileMaker Pro, FileMaker Go (Mobil) ve WebDirect ile bağlanabilirsiniz.
- Web'de yayınlanıyor olması sizi lisanstan kurtarmaz, sadece satın aldığınız kullanıcı kadar webdirect erişimi yapılabilir. (Bir kaç farklı lisans seçeneği mevcut, lisanslama hakkında bilgi için doğrudan bana veya cabitas@cabitas.com adresinden Şeyma hanıma ulaşabilirsiniz)
- WebDirect Claris FileMaker teknik dökümanlarda maksimum sayı 500 kullanıcı olarak belirtilir. 100 kullanıcı geçmesi durumunda her 100 kullanıcı için ek "worker machine" dediğimiz sunucuları ilave etmek gerekir.*
- FileMaker'da yazdığınız herşey %100 webdirect'de aynı şekilde çalışacak diye bir kural yok. Desteklenmeyen adımlar ve davranış farklılıkları var. (bununla ilgili de bir meetup toplantımız olmuştu, sanırım o da yayınlanmadı, arşivden bulabilirsem onu da montaja göndereyim)
* Geçen ay buradaki sınırları zorlamak için 1 günlük yerel bir proje gerçekleştirdik, bununla ilgili bir meetup toplantımız da oldu. 350-400 kişinin webdirect üzerinden girip çalışmasını sağladık. Aynı anda çalışan 6 sunucu kullandık. Meetup videosu yayınlanında linkini buradaya da eklerim.
Eğer anonim olarak bir çok kişinin FileMaker veritabanı üzerinde işlem yapmasını istiyorsanız CWP (Custom Web Publishing) kullanmanız gerekir. FileMakerPHP veya yeni gelen DataAPI ile web sitenizi kodlarken FileMaker ile veri alış verişi yapmasını sağlayabiliyorsunuz.