FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Raporlama Hk.

0 oy
1,051 kez görüntülendi

Selamun Aleyküm;

Öncelikle böyle değerli bir hizmet verdiğiniz için Allah hepinizden razı olsun.

Bende yeni yeni filemakerde çalışmaya başladım.

Diş Atölyemiz için bir proğram hazırlıyorum.

Field Name’lerim Hasta Adı, Doktor Adı, Ayrıca İş Adları ise Number ve şunlarVener Seramik, Kafes Döküm, Kafes Bitim ve İmplant,    İşin Geliş Tarihi ve Katkı Payı

Katkı payı (Yapıldı) olan hastaları 

İşin geliş tarihine göre ve günlük 

sırasıyla; Vener Seramik, Kafes Döküm, Kafes Bitim ve İmplant miktarlarına göre 

aynı ekranda, ayrı ayrı raporlamak, 

toplamlarını almak ve yazıcıdan çıkarmak istiyorum.

Aynı hastanın birden fazla iş çeşidi de olabiliyor.

https://yadi.sk/d/2GUDFIzYsU7BE

Teşekkür ederim

13, Haziran, 2016 Scripts kategorisinde metingel (590 puan) tarafından soruldu
14, Haziran, 2016 metingel tarafından düzenlendi
bu arama scriptini yapıyorum ama başaramadım

3 Cevaplar

+1 oy
 
En İyi Cevap

Sevgili arkadaşlar,

İlişkisel veritabanı mantığı verileri ayrı, ayrı tablolarda tutup veri dinamikliğini sağlamak kolay kayıt aramak bir veri silindiği vakit diğer verilere hasar vermemesini sağlamaktır. Yani küçük parçalara böl yönet. Bu nedenle bir program yapmaya karar verdiğimiz zaman bir beyaz kağıt üzerinde planlama yapmamız lazım önce varlıkları ayıracağız sonra bu varlıkların niteliklerini ayıracağız, niteliklerin içinde değerli nitelikleri ayıracağız anahtar alanları belirleyeceğiz Varlık ilişki modellerini tespit edeceğiz.

İnsan için hayatı boyunca karşılaştığı olayları anlamak ve problemlere çözüm bulmak en önemli konulardan birisi olmuştur. 

Bir problem nasıl çözülür? 

Bir sistem nasıl anlaşılır ve modellenir? 

Bu soruların cevabı yazılım geliştirme ve veri modelleme alanında da çok önemlidir. Yazılımı geliştirirken yaptığımız analiz ve tasarım modelleme konusundaki genel bilgilerimizin bir yansımasıdır.

Problemi fark etmek, tanımlamak,gerekli bilgileri toplamak ve bir çözüm modeli tasarlamak çözüme gidişte genel kabul görmüştür; kısaca tespit,teşhis,tedavi;analiz sentez; tahlil, terkip ve inşa;batılıların yaklaşımı böl ve yönet

Analiz,problemin küçük parçalara ayrılarak incelenmesi,sentez ise bunların bütünleşik çözümü oluşturacak şekilde tekrar birleştirilmesidir.

Problemi çözmek için plan yapılıp uygulamaya konulmalı ve çözümün doğru luğu kontrol edilmelidir.

Herhangi bir konuda çözüm araştırmalarına sıfırdan başlayamayız;başlangıç noktasında da bazı ön bilgilere sahip olmamız gerekir.

İmam-ı Gazali’nin dediği gibi; Modeli oluştururken bildiklerimizden yola çıkarak bilemediklerimize ulaşmamız gerekir.

Güç ve karışık şeylerin çözülmesi için açık ve seçik olanlardan başka umut yoktur.

Kullanmaya karar verdiğimiz yöntem en önemli ön bilgidir.

Problemi nasıl ve hangi parçalara bölebiliriz?

Her problemde ortak parçalar nelerdir?Bu parçalar birbirleriyle nasıl ilişkilidir? Bu ilişkilerden yola çıkarak genel modeli nasıl oluşturabiliriz?

Görsellik gündelik hayatta çok önemli bir öğrenme yöntemidir.

Bir şekil binlerce kelime değerindedir.

Problemi çözmek için hangi temel bilgileri bilmemiz gereklidir?Bu bilgilere ulaşmak için en çok kullanılan yöntemlerden birisi 5N1K yaklaşımıdır.

5N1K yaklaşımı aranan bilginin ne,nerede,ne zaman,niçin,nasıl ve kim sorularının cevaplarında gizli olduğu ilkesine göre düzenlenmiştir.Örneğin ‘‘Ne zaman?’’sorusu yapacağımız projede zaman kavramının ve zamanla oluşan değişimlerin incelenmesinde başlangıçtır. ‘‘Nerede?’’sorusunun cevabı adres bilgisi şeklindedir.Adres bilgisi de il,ilçe,ülke gibi bileşenlerden oluşur.

Kişi kavramı (Kim?):İşi yapan,yapılan işlemden doğrudan veya dolaylı etkilenen yazılım projesi kapsamında takip etmeyi hedeflediğimiz tüm kişi,birim ve kurumlar kişi kavramıyla araştırılacaktır.

İşin tanımı (Ne?): ‘’Ne?’’sorusu gerçekleştirilen işin tanımının yapılmasını ve niteliği ile ilgili bilgi alınmasını sağlar.

Zaman (Ne Zaman?):Yapılan işlerin zamanla birçok açıdan bağlantısı vardır.1)Başlangıç ve Netice 2)Tekrar 3)Hedef ve gerçekleşme 4)Dönem tanımları gibi…

Yer Kavramı (Nerede?)Yer kavramı,varlıkların ve yapılan işlerin konumlarının belirlenmesi için kullanılır.

Hedef (Niçin?)Her yapılan işin hedefi vardır.

Yöntem (Nasıl?)İşler çeşitli biçim ve yöntemlerle yapılabilir.

Modelleme yöntemleri:Modelleme yöntemleri,modeli oluşturan parçaların incelenmesi ve parçalardan genel sisteme ulaşmak için izlenecek yolu ifade eder.Örneğin bir şirketin ve çalışanlarının adres yapısının belirlenmesi için araştırılacakların sırasının belirlenmesi bir modelleme yöntemidir.

Bire-bir (1:1) İlişki: Bir varlık kaydına karşı ilişkili varlıkta yalnız ca tek bir kayıt oluşabileceğini gösterir.

  • Her çalışanın bir telefonu vardır.
  • Her telefon yalnız ca bir çalışana ait olabilir.

 

Bire-çok (1:N) İlişki

  • Bir kayıta karşılık ilişkili diğer varlıkta ki kayıt sayısı 1…N olabilir. N genel olarak veritabanı sınırları dahilinde en büyük sayıdır. Personel ve birim arasındaki ilişki üzerinden 1:N bağlantı durumunu inceleyelim.
  • Bir birim birçok personele sahiptir.
  • Her personel yalnızca bir birimde çalışabilir.

 

Çoğa Çok (M:N) İlişki

  • İki varlığın karşılıklı kayıt sayıları 1’ den N’ e kadar gidebilir manasındadır. İş kurallarının aşağıdaki şekilde olduğu çalışan ve proje ilişkisinden örneklenirse:
  • Bir çalışan aynı anda birden fazla projede görevlendirilebilir.
  • Proje en az üç personele atanmalıdır.
  • İlişkide eşleşen kayıt sayısı personelden projeye N, projeden personele 2’ dir. Bununla birlikte bu ilişki çoğa çok ilişki olarak sınıflandırılır.
  • Çoğa çok ilişkinin de bire bir ilişki gibi ilişkisel veritabanında direkt karşılığı yok. Bu ilişki iki tablo arasında bağlayıcı ara bir tablo ekleyerek ilişkisel veritabanına uygun hale dönüştürülür.

 

 

14, Haziran, 2016 Nuri Özbilenler (19,230 puan) tarafından cevaplandı
14, Haziran, 2016 metingel tarafından seçilmiş
0 oy
A.S...Biraz karmaşık bir soru olmuş.Almak istediğiniz raporun bir benzerini yani ekranda görmek istediğiniz tasarımı bir Word sayfasında oluşturarak burada paylaşırsanız yardımcı olunabilir..
13, Haziran, 2016 Şemsi Saracoğlu (135,530 puan) tarafından cevaplandı
https://yadi.sk/d/2GUDFIzYsU7BE
Bu adrese excel raporunu attım üsdat bir bakabilirseniz
Anladım..Başka arkadaşlar bu sürede yardımcı olamazsa akşam 7 gibi bakabilirim,şu an telefondayım..
Teşekkür ederim ilginize
https://yadi.sk/d/_P-UAwGwsTTpW

Dosyayı dener misiniz..
Şemsi bey mesela 15.01.2016 tarihindeki katkı payı yapılanları listele dediğimizde; vener, iskelet döküm, bitim, implant miktarlarını birarada raporlamamız gerekiyor. Kurumlara göndermek için gerekli bu rapor..Excel tablosundaki örnekteki gibi.
+1 oy
13, Haziran, 2016 Nuri Özbilenler (19,230 puan) tarafından cevaplandı
İnceledim hocam
https://yadi.sk/d/2GUDFIzYsU7BE
burdaki ihtiyacımıza göre excele şablonunu yaptığım  rapor veya benzeri bir çalışma malesef yok o örnekte
Kardeşim
Siz bir kere bu kuruluma göre verileri girin ki rapor almak kolay.İstediğin şekilde rapor alınabilir.
Hocam bizim işleyiş biraz farklı biz fatura kesmiyoruz. Genelde resmi kurumlara iş yapıyoruz yani proğramda parasal bir döngü yok bizde.
Canım kardeşim,
Siz fatura ismini kafaya takmayın başka bir isim verin (Prova deyin) mesala hasta için masa açın yani başka bir diş hekimide fatura desin şunu demek istiyorum veri modelleme yapmak için o tabloyu koymak zorundayız yani kurulum sağlam olması lazım  eğer hastaya bir provoda çok işlem yapılıyorsa.Sizin dosyayı inceledim Excel mantıgı ile gitmişsin öyle bir şey yapacaksan Excel de yap ama İlişkisel veritabanında böyle bir şey panlıyorsan Varlıkları ve nitelikleri belirleyip veri tekrarını ortadan kaldırman lazım derim.
Yani bir satırda Excel gibi veriler tekrar ederse yanlış sonuçlar verir ayrıca veri yığılması olur.Yani resmi kurumuda özel kurumada iş yapsan Filemaker de çalışacaksan böyle bir kurulum üzerinde ilerleyeceksin. Sen parayı kaldır ama forumda başka biri para ile iş yapabilir.Eğitim için You tube de videolarım var bi incele istersen.
tamam hocam anladım teşekkür ederim bakıyorum
Aslında Nuri Hocam haklı Metin Bey,sizin tek tablolu yapınızla raporlamada daha ileri gitmek biraz zor..En fazla bir tarihin altındaki tüm uygulamaları listeleyebildim,ancak ayrı ayrı değil...Almak istediğiniz sadece bu raporsa excel zaten yeterli olacak..Ancak ben bunu geliştirmeliyim diye düşünecekseniz yapıyı tümüyle Nuri Hocanın önerisine uygun değiştirin derim nacizane...
Tamam şemsi bey ona göre yeniden yapılandıracağım yakın ilginizden dolayı hepinize çok teşekkür ederim . Allah hepinizden razı olsun..
Problemin tam anlaşılması için şöyle bir örnek vereyim; Sizde mesela 6 adet doktor kayıtlı diyelim,doktorlardan biri mesela 55 ayrı işlemde aktif olmuş..Sizin sisteminizde bu bir kişi 55 kişi olarak görünüyor..Toplamda mesela 1100 işlem varsa 1100 ayrı doktor varmış gibi..Hastalar içinde benzer bir durum var..Nuri Hocanın veri tekrarı dediği şey bu..Rapor almaya çalıştığımda sorun olan şey de bu zaten..Kolay gelsin..
Haklısınız Şu ana kadar binlerce kayıt var bu şekilde malesef :(
...