FilemakerTurk, AYS Bilişim ve Beyaz Net tarafından desteklenmektedir.
Filemaker Danışmanınız
AYS Bilişim
Mehmet KAYA
 0532 231 07 27
 0216 318 55 80
 mkaya@aysbilisim.net
						

Uygulama Geliştirme Hakkında

+1 oy
376 kez görüntülendi
Bir filemaker uygulaması hazırlarken dikkat edilmesi gereken genel kurallarvar mıdır?

Mesela 30.000 civarında kayıt olan bir tabloda tutar alanlarını toplamını gösteren bir özet alanım var.

Bu alanın bulunduğu bir sayfada tüm kayıtları görüntülerken en az 20 saniye bu alanın toplamını hesaplamak için bekletiyor.

Üç-beş kullanıcıdan fazla kişi aynı tabloya bağlıyken excel den import yaparken yeni kayıt oluşturması gerekirken diğer kullanıcıların o anda oluşturdukları kayıtların üzerine yazıyor.

Toplamda dosyaya aynı anda 30 kullanıcı bağlanıyor. File maker in çok yoğun kullanıma uygun olmadığı gibi bir yorum yanlış olur mu?
14, Ekim, 2015 Database kategorisinde serkanbayrak (40,410 puan) tarafından soruldu

3 Cevaplar

+3 oy
 
En İyi Cevap
Summary/calculation alanlar sadece ekranda gösterilirken hesaplamayı yapıyor. Summary alanları kullanıcının eriştiği arayüzlerde kullanmaktan sakınmakta fayda var. Rapor ekranlarında kalabilir. Kullanıcılar ilgili toplamları görmesi önemliyse ve biraz gecikmeli olarak görmesi iş görürse server tarafında belirli aralıklarla tetiklenen scriptle indexlenebilir bir alana yazılır.

FileMaker ile çok kullanıcı sistemler kurulabilir. Ancak kullanıcı sayısı arttıkça veritabanı yapısı, scriptler daha dikkatli düşünülmesi lazım.

Excel import esnasında diğer kullanıcıların kayıtlarını değiştirmesi oldukça garip. Import seçeneklerinde "update" işaretlenmiş olabilir mi?
14, Ekim, 2015 F. Osman Cabi (198,180 puan) tarafından cevaplandı
14, Ekim, 2015 serkanbayrak tarafından seçilmiş
Cevabınız için teşekkürler.
"Daha dikkatli düşülmesi lazım" sözünüzden anladığım, demekki filemaker in standart özellikleri her zaman her yerde kullanılmaması gerekiyor.
Bizim gibi acemi kullanıcıların "Summary alanları kullanıcının eriştiği arayüzlerde kullanmaktan sakınmakta fayda var." gibi önerilerinize ihtiyacımız var.
Ayrıca importta bahsettiğiniz gibi bir durum yok, bu durum bağlantı sayısı artınca oluyor. Yaşadığım sorunların bir kısmı bazı yerlerde gereksiz alanlar kullandığım için olabilir belki ama bence filemaker dosyaya bağlı kullanıcı sayısı arttıkça anormal çalışıyor.
http://filemakerturk.com/3547/data-bozulmas%C4%B1
Burada işlemci zayıf ise yoğunlukta betiklerde sorun çıkacaktır demiştim.  Filemaker rahat bir ortamda çalışmalı sıkıştırırsanın bu şekilde problemler çıkartır. Bu sorunu çözmenin iki yolu var biri yazılımsal diğeri donanımsal. Yazılımsal kısmı çok teferruatlı. Donanımı geliştirin veya sorun çıkarmayacak kullanıcının sisteme girmesini sağlayın. Diğerleri beklesin :)
+1 oy
Eğer bir kaç kişinin kullanacağı bir program geliştiriyorsanız pek bir şeye dikkat etmeniz gerekmiyor. istediğiniz özelliği geliştirebilirsiniz. Fakat 10 larca kişinin bağlandığı 40 - 50 bin kaydın tutulduğu yazılımlarda malesef pek çok özellikten feragat etmeniz gerekiyor. Aksi taktirde bu şekilde sorunlar oluyor.

Çok fmp yazılımı incelemişimdir. Özellikle abd yazılımları fmp de kaynak oluyor ve şimdi adını hatırlayamadığım bir iki yazılım hariç hepsi basit bir yazılım mantığı ile yazılmış. 40 bin küsür datada kıpırdayamaz. Benim bu yazılımlardan analadığım fmp programcıları programlamanın mantığını bilmiyor. Başka bir programlama dili ile çalışmamışlar. 40 bin 50 bin datada ne gibi sorunlar çıkacağının farkında değiller. Zannediyorlarki aynı performansta çalışacak veya biraz yavaşlayacak :) ve böyle bir sorunun normal olduğunu düşünüyorlar. Çözümleri var tabiki ama o yazılımı bayağı bir kırpmak ve değiştirmek lazım. Doğal olarak yenisini yapmak daha az vakit alıyor.
15, Ekim, 2015 Goksel_Gokce (96,900 puan) tarafından cevaplandı
Donanımsal sorunum olmadığına göre benim sorunum anlaşıldı.
Bu konunun, benim gibi programlamanın mantığını bilmeden filemakerin kolaylıklarından istifade etmeye çalışanlara faydalı olacağı kesin.
Teşekkürler
Donanımsal sorununuz var. işlemci yetiştiremiyor yoğunlukta sorun çıkartıyor. Ayrıca 30 000 kayıtlık tablonun elden geçmesi lazım. Profesyonel bir desteğe ihtiyacınız var.
+5 oy

Arkadaşlar Merhaba,

Filemaker, MySQL, SQL ve Oracle veritabanları ve JAVA, .NET, Pyhthon, Delphi vs. Uygulama geliştirme ortamlarındaki mantık aynıdır. Hepsi Programlama Mantığı ile alakalıdır. Size tavsiyem FilemakerTurk ü dikkatli takip etmenizdir. Her soru aslında Programlama mantığı ile alakalıdır.

 

Abank, İTO Bahçelievler Belediyesi vs gibi Firmalarda 1 ile 5 milyon kayıt larla çalıştım. Filemaker, 5 kullanıcı ile tıkır tıkır çalışıyor. Hiç sıkıntım olmadı. Ama kullanıcı ara yüzlerinde summary alan hiç kullanmadım. Summary alanları Raporlama veya çok nadir girilen sayfalarda var. PROGRAMLAMADA OLABİLDİĞİNCE BASİT DÜŞÜNMEK LAZIM.

 

Tavsiyem Programlama mantığı hakkında biraz araştırma yapmanızdır. Programlama mantığı ve tecrübesi, "Karşılaştığımız sorunların bileşkesinden oluşuyor". Deneme, yanılma ve sorunu yaşayarak öğrenmek en iyi öğrenme şeklidir ama buna kimsenin vakti yok. Filemakertürk ün kurulma amacı da tam burada devreye giriyor. Tecrübe paylaşımı ve yardımlaşma.

 

15, Ekim, 2015 Mehmet KAYA (165,360 puan) tarafından cevaplandı
Kesinlikle katılıyorum +1
...